. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Egy ciánszennyezés nem volt elég?
2015-01-30 03:36:09
Egy ciánszennyezés nem volt elég?

Egy ciánszennyezés nem volt elég?

A magyar és a román parlamenti zöldbizottság együttes ülését kezdeményezi Sallai R. Benedek a verespataki bányanyitás megakadályozása érdekében. A Fenntartható fejlődés bizottság elnöke román kollégájához írt levelében azzal érvel, hogy az érdek és a felelősség is közös: a 15 évvel ezelőtti ciánszennyezés megmutatta, hogy a folyóinkat érintő környezeti katasztrófák nem állnak meg a határoknál.

 

Az LMP szerint elkeserítő, hogy a 15 évvel ezelőtti tiszai ciánszennyezés okozta károk rendezése azóta sem történt meg, és a konzekvenciák levonása is hiányzik. Mindez különösen annak fényében aggasztó, hogy a napokban újra fölmerült a Verespatakra tervezett nemesfémbánya engedélyezése, ahol ugyanazt a ciános technológiát használnák, ami a 15 évvel ezelőtti katasztrófát okozta.

 

Sallai R. Benedek a napokban már megkereste Áder János köztársasági elnököt azzal a kéréssel, hogy az államfő forduljon román kollégájához a bányanyitás megakadályozása érdekében, illetve tegyen meg mindent annak az európai parlamenti határozatnak a végrehajtásáért, amelyet akkor még az EP-ben képviselő Áder közreműködésével fogadtak el a ciános technológia európai betiltásáról.

 

Sallai R. Benedek most azt javasolja, hogy a két parlamenti bizottság február folyamán tartson együttes ülést, és közösen tekintsék át az engedélyezés Magyarországot is érintő ügyeit, illetve az újabb környezetkárosítás megelőzése érdekében megteendő lépéseket.

 

Az LMP egyúttal sajnálatát és egyet nem értését fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa nem lát indokot a ciános aranybányászat európai betiltására: a párt szerint a tiszai ciánkatasztrófa világosan megmutatta, hogy ez a technológia vállalhatatlan kockázatot jelent.

 

 

 

MTI

Fotó: Mokka

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bárm...
Bővebben >>