. Ma Andrea napja van.
Dicshimnusz helyett konkrét lépésekre van szükség
2015-10-08 06:06:38
Dicshimnusz helyett konkrét lépésekre van szükség

Dicshimnusz helyett konkrét lépésekre van szükség

Hamarosan állást foglal az Európai Parlament a kolontári vörösiszap katasztrófa ötödik évfordulója alkalmából, a nagy környezetvédelmi kockázatokkal bíró ipari tevékenységek kapcsán. A kiterjesztett fókuszú dokumentum egyik társszerzője a szocialista Szanyi Tibor volt.


"Sikerült elérni, hogy egy széles megközelítést alkalmazzunk, és hogy a tényleges környezetvédelmi szempontokra helyezzük a hangsúlyt a magyar kormány kétes eredményei "öndicséretének" nyugtázása helyett. Elértük, hogy az indítvány immár nem csak a vörösiszapról szól, hanem más, ipari termelésből származó veszélyes hulladékokról is!"- jelentette ki a szocialisták európai parlamenti politikusa.


Mivel jelenleg több hasonló veszélyes hulladékkal telített tározó van az Európai Unió területén, az állásfoglalás arra ösztönözi az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket egy katasztrófa helyzet esetén alkalmazható, átlátható pénzügyi mechanizmus kialakítására.


Az állásfoglalás további konkrét elemeként említhető a "szennyező fizet" elvének érvényre juttatása, az elérhető legjobb technikák előnyben részesítése, a civil társadalom hatékonyabb bevonása, illetve a vonatkozó EU- és más nemzetközi szabályok szigorúbb betartatása is.


"A visszaélések elkerülése érdekében az átláthatóságot mind a közösségi, mind pedig a privát katasztrófaalapok tekintetében biztosítani kell! Hasonlóan kell eljárni a helyszíni ellenőrzések ügyében is." Nincs az a katasztrófa elhárítás, amely dicséretesebb lenne a katasztrófák megelőzésénél.


A kolontári tározót nem sokkal a baleset előtt a kormány hivatalos környezetvédelmi hatósága rendben lévőnek találta, ám néhány nap múlva mégis megtörtént a baj. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy ezek után csak késlekedve nyilvánították veszélyes hulladéknak a kiömlött veszélyes anyagot.


Ilyen nem lenne szabad, hogy előforduljon, "Az indítvány elfogadását azért is szorgalmazom, mert az öntömjénező  fideszes PR helyett a konkrét lépések kerülnek benne előtérbe"- hangsúlyozta Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.


OS

Fotó: Index

Utoljára frissítve: 2015-10-08 06:08:01

További híreink
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj miatt mondták fel – írja a Hvg. A 27 bérlőből mindössze 4 fog...
2024-04-04 17:38:50, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából.
2024-04-04 17:38:48, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>