. Ma Valter napja van.
Bosu labda az óvodákban
2017-01-11 05:16:04
Bosu labda az óvodákban

Bosu labda az óvodákban

Önkormányzatunk egyik fontos célkitűzése, hogy segítse a kerület óvodáiba járó gyerekek egészséges életmódra nevelését. A tizennyolc intézmény fenn-tartójaként minden évben igyekszik új sporteszközökkel bővíteni, fejleszteni az óvodák már meglévő eszköztárát, ezáltal is hozzájárulva a kicsinyek egész-ségneveléséhez.


A múlt évben minden óvoda számára tíz darab BOSU labdát vásárolt a helyi önkormányzat. Mostanra a gyerekek megismerték és meg-szerették ezt a sokrétűen használható speciális labdát.


A ma már világszerte ismert sportszer elnevezése egy angol betűszóból ered, és arra utal, hogy a labda mindkét oldalával felfelé jól használható. A BOSU labda kinézetre egy gomba fejéhez hasonlít: egyik oldala félkör alakú, míg a másik lapos. Kétoldalt pedig egy expanderhez hasonló szerkezetet lehet rá erősíteni.


Szekeres Erika, a Zöld Ág Óvoda óvodapedagógusa, úszóedző, a kerületi Egészséges Életmód Munkaközösség tagja bemutató foglalkozásokon ismertette meg kollégáit és a gyerekeket az eszköz használatával. Mint mondja, a felfújható BOSU labdát eredetileg elsősorban rehabilitációs célokra alkalmazták, majd hamarosan világszerte elterjedt az edzőtermekben is. Jó egyensúlyérzék-fejlesztő és testtartást javító hatása miatt kisgyerekek játékos fejlesztésére is kiválóan alkalmas.


Az egyensúlyérzék fejlődése három és fél és hétéves kor között – tehát óvodáskorban – a legintenzívebb, ami nemcsak a gyerekek mozgás-koor-dinációjára, hanem agyuk egyéb területeinek fejlődésére is nagy hatással van. A BOSU labda megmozgatja a teljes testet: állva, ülve, guggolva, térdelve, hason fekve, ugrálva végezhetők vele egyensúlyfejlesztő és erősítő gyakorlatok. Instabilitása miatt folyamatos koncentrációra és tudatos testmozgásra késztet: megmozgatja a gerincet és a csípőt stabilizáló izmokat.


A gyerekek egyensúlyi rendszere akkor fejlődik legjobban, ha pici koruktól kezdve alkalmat teremtünk számukra a mozgásra, ugrándozásra, pörgésre-forgásra, hintázásra. A BOSU labdával ez is megvalósítható. A labda kiválóan használható zárt térben: bármikor elővehető az óvodai csoportszobában vagy a tornateremben. Ugyanakkor jó időben a szabadban, a játszótéren vagy az óvodaudvaron is sokféle mozgásos játékra alkalmas.


A helyes testtartás kialakításában is segíti az óvodásokat ez az eszköz. A talpnak fontos szerepe van az egyensúly érzékelésében, megtartásában, ezért ha a körülmények engedik, célszerű minél több gyakorlatot mezítláb végezni rajta. Szekeres Erika azt tapasztalta: ha a gyerekek „szabad kezet” kapnak, akkor rendkívül kreatívan tudják használni a BOSU labdát. Akár egymagukban, akár a közös, csoportos játékok alkalmával sokféle módon tudnak játszani, mozogni vele. A labdán végzett páros gyakorlatok megtanítják a kicsiket egymáshoz alkalmazkodni: a mozgáson kívül fejlődnek a gyerekek szociális képességei, mint például a társaikra való odafigyelés, egymás segítése, a türelem.


A játékok során az óvónő irányításával a gyerekek lehetnek kis verebek – ilyenkor például szökdelnek a labdán, vagy fél lábon ácsorgó gólyák, esetleg „farönkön” guggoló kis baglyok. Ezen a különleges labdán eszközzel végzett gyakorlatok segíthetik a kicsik finommotorikus képességeinek fejlődését is.


A BOSU labda nem csak fizikailag, hanem mentálisan is fejleszti az óvodásokat. A vele végzett gyakorlatok kerületünk óvodáiban egyre inkább beépülnek a mindennapos mozgásfejlesztésbe, változatosabbá, érdekesebbé téve a testnevelési játékokat, a csoportszobai és az udvari tevékenységeket.


Csop V.

További híreink
Millióan rajonganak a nemlétező lányért
Miquela pontosan olyan fotókat posztol magáról, mint bármelyik mai modern fiatal lány. Csak ő éppenséggel nem élő személy, hanem egy számítógéppel generált kép csupán.
2018-06-27 09:33:30, Hírek, Környezetünk Bővebben
Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
Megivott egy üveg viszkit, majd fürdeni akart a Balatonban egy 13 éves fiú, de a köveken megcsúszott és beverte a fejét.
2018-06-27 09:33:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
XIII. kerület a biztonságos közlekedésért
A XIII. kerületi utak forgalomtechnikai kezelése fővárosi feladat. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a közlekedés biztonsága érdekében jobb, ha a fejlesztés...
2017-02-15 03:46:17, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendszerető közszolgaként tette a dolgát - mondta Tarlós István főpolgármester Széll Kálmánról, amikor felavat...
Bővebben >>