. Ma Ákos, Bátor napja van.
Borsos ingatlanárak érvényesülnek a XIII. kerületben
2017-01-11 05:24:53
Borsos ingatlanárak érvényesülnek a XIII. kerületben

Borsos ingatlanárak érvényesülnek a XIII. kerületben

A 2016-os év elején bevezetett lakáspolitikai intézkedések eredményeként jelentősen megnőtt az építési kedv, a kiadott engedélyek száma mintegy 2,5-szeresére nőtt az előző évi adatokhoz képest. A trendhez hozzátartozik, hogy a vásárlók ugyan megindultak az újlakás piac felé, de ezekből még mindig kevés van a piacon az igényekhez képest.

 

Budapest több kerületében szinte lehetetlen új építésű lakáshoz jutni, mivel ezek területi eloszlása meglehetősen egyenlőtlen képet mutat. A legtöbb lakás a XIII. kerületben érhető el – a teljes lakásállomány 30%-a -, ezenkívül a XI. kerületben is van miből válogatniuk az érdeklődőknek. A II., III., és a VI-X. kerületek is jelentősebb újlakás-állománnyal rendelkeznek, ezzel szemben a fennmaradó területeken kevesebb mint 100 ingatlan közül válogathatnak a vásárlók.

 

Év végére lelassult a piac


A hazai lakáspiac a tavalyi év során kissé megtorpant, a forgalom mintegy 5%-ot esett az azt megelőző évhez képest. Ez a tendencia azonban nem a piac gyengülése miatt jelentkezett, hanem az újépítésű szegmens fellendülésével magyarázható, a vásárlók és a fejlesztők ugyanis sok előszerződést kötnek, melyek a statisztikában csak a használatbavétel idején – 1-2 év múlva – jelennek meg. A 2016-os év során a március és április volt a legkiemelkedőbb az adásvételek szempontjából, ezenkívül februárban, májusban és júniusban is szép számmal cseréltek gazdát az ingatlanok. Ezzel szemben júliusban, októberben és novemberben már a 10 ezret sem érte el a tranzakciók száma, a decemberi forgalom pedig nagyjából 8500 volt.

 

Ingadozó árak a XIII. kerületben


A kínálat utolérte a keresletet, ennek köszönhetően a használt lakások piacán megjelent az alku. A használt lakások ára egyes prognózisok szerint tavaszra stagnálni, esetleg kismértékben csökkenni fog. A XIII. kerületben eladó panellakások átlagos négyzetméterenkénti árai az országos szinthez képest 52%-kal, a budapestihez viszonyítva pedig 19%-kal magasabbak. A téglalakások a fővárosi árszinttel közel megegyeznek, az országos viszonylatot pedig 25%-kal felülmúlják.

 

Az ingatlanárak egyik befolyásoló tényezője az elhelyezkedés, mely érzékelhető a főváros egyes kerületeit vizsgálva is. A XIII. kerületben eladásra kínált családi házak a fővárosi viszonylathoz képest meglehetősen borsos árakon érhetőek el, a budapesti átlaghoz képest 58%-kal, a XIV., XXI. és IX. kerülethez viszonyítva 57-151%-kal magasabb átlagos Ft/m2 árakra lehet számítani. A lakások szegmensében is jelentősek lehetnek a differenciálok, itt azonban szélesebb tartományba -2-88% közé - eshet az eltérés.

 

A XIII. kerületben eladó ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai az utóbbi két évben nagymértékben emelkedtek, bár ez az egyes ingatlantípusok esetén eltérően érvényesült. A legnagyobb változások a családi házak piacán mutatkozott, ahol 2015 augusztus és december között jelentősen - 28%-kal - csökkentek az árak, 2016 azonban egy nagyon lendületes áremelkedést - 20%-os – hozott. A téglalakások 2015-ben 31%-kal, 2016-ban további 5%-kal drágultak, a panelépítésű lakások szegmensében pedig két év alatt 34%-os emelkedés mutatkozott.

 

 Ingatlannet.hu

További híreink
Nem fogjuk meg Péterfy művésznő s@ggét
Nem fogjuk meg Péterfy művésznő seggét. Mondom magamnak, miközben Péterfy művésznő a fejem felett kalimpál a lábaival és ha nem fognák meg páran a megfogható részeken, a...
2019-09-22 10:18:26, Hírek, Környezetünk Bővebben
Mészáros moteljében monokinizve sokkol az erdélyi tornászmúltú énekesnő
Új szintet lépett a fidesznyik kultúrmunkások hűségnyilatkozata – kár, hogy már 50 fölött. De azért, hej...
2019-07-26 11:35:40, Hírek, Környezetünk Bővebben
Emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80 éves Karel Gott tiszteletére
Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80. születésnapját ünneplő Karel Gott tiszteletére.
2019-07-23 11:40:12, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést a szervezők szerint alig támogatják. 90 nap van hátra...
Bővebben >>