. Ma Márk napja van.
Betiltják a sajtószabadságot Magyarországon?
2016-10-09 04:34:29
Betiltják a sajtószabadságot Magyarországon?

Betiltják a sajtószabadságot Magyarországon?

A legsötétebb történelmi időszakokra emlékeztet, ami péntekről szombatra virradóra a Népszabadsággal történt. Reggelre a költöztetésre váró munkatársak eszközeiért nem a költöztetők jöttek, hanem ma még ismeretlenek a teljes szerkesztőségi infrastruktúrát ellenőrzés alá vették.


Érteni kell ma Magyarországon mindenkinek: már az aggályoson túl van, amikor az újságírók számára nem érhető el levelezésük és gépeik, azok egy éjjel leforgása alatt ismeretlenek kezébe kerültek. Aki azt gondolja, hogy kizárólag üzleti szempontok állnak a fekete autó érkezése és a Népszabadság körbekerítése kapcsán, az vigyázó szemeit Törökország és a többi kis és nagy diktatúrára vesse.


A Népszabadság azoknak a lapja, akik hisznek a hír tisztességében, az újságírói pártatlanságban, a szólásszabadság bármi áron való megvédésében. A Népszabadság az orbáni vagyonosodását feltáró Ferenczi Krisztina lapja, az orbáni oligarcha-válogatott ügyeit kiderítő újságírók fóruma, azon olvasóké, akiknek hangja és arca a Népszabadság, akik egy jobb Magyarországon akarnak ébredni.


A Párbeszéd teljes szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a Népszabadság munkatársait és olvasóit. Nem álmodhatjuk tovább ezt a rémálmot, a következő órákban, napokban készen kell állnunk a cselekvésre, mert a Népszabadság jövője a magyar demokrácia megmenthetőségének kérdése. - jelentette ki Szabó Tímea és Karácsony Gergely társelnök.


A Népszabadság Magyarország legfontosabb közéleti lapjainak egyike volt, egészen a mai napig, amikor hirtelen felfüggesztették a működését, alig pár nappal azt követően, hogy az újság feltárta Rogán Antal helikopter-botrányának részleteit. Sem demokráciában, sem normális üzleti életben nem bevett eljárás, hogy egy évtizedekig meghatározó lapot a munkatársak értesítése nélkül egyik pillanatról a másikra sötétítsenek el és tegyenek elérhetetlenné. Ez etikai és üzleti szempontból is indokolhatatlan, jogállamban ilyen nem történik.


Az MSZP szolidaritását fejezi ki a lap munkatársaival – Orbán Viktor a Fidesz kicsinyes, de minden korábbinál agresszívebb politikai bosszújának áldozatai ők. Október nyolcadika a magyar sajtószabadság fekete napja. Egyúttal jelzés minden újságírónak, a médiában dolgozóknak, hogy senki nincsen biztonságban; ezért kell összetartanunk és szolidárisnak lennünk egymással, az elnyomó hatalommal szemben. A kormány és a vele összefonódott, maffiaszerűen működő üzleti kör ugyanis ma már a politikai célú médiaszabályozás és puha ellenőrzés helyett az ellenzéki lapok ellehetetlenítésén és bezárásán dolgozik. - tette hozzá az MSZP.


Orbán Viktor gátlástalan megalomániájának újabb példája a Népszabadság totális ellehetetlenítése. Mindenki számára világos, hogy a napilap bedöntését nem a piaci logika diktálta, hanem Orbán Viktor parancsa és gazdasági holdudvarának aknamunkája. A Fidesz egyetlen célja, hogy vagy saját uralma alá hajtsa a hazai sajtóorgánumok száz százalékát, vagy ellehetetlenítse azokat.


Ez az eset egyben figyelmeztetés is az összes ellenzéki és független sajtótermék számára, hogy bárki bármikor ugyanígy járhat, mert nem véletlen, hogy a helikopterező Rogán Antalt lebuktató Népszabadság néhány napon belül erre a sorsra jutott. A hazai baloldal állapotát pedig hűen tükrözi, hogy saját médiáját sem képes már megvédeni. - egészítette ki Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

 

A Fidesz is reagált: A Fidesz a Népszabadság kiadásának felfüggesztését nem politikai, hanem ésszerű gazdasági döntésnek tekinti, hiszen a kiadó tájékoztatása szerint a lap 5 milliárd forintos veszteséget termelt. Az lenne a sajtószabadság megsértése, ha beleszólnánk egy médiatulajdonos döntéseibe.

 

OS

Fotó: Dluhopolszky László

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>