. Ma Ferenc napja van.
Belecsapunk a lecsóba!
2015-08-27 10:00:45
Belecsapunk a lecsóba!

Belecsapunk a lecsóba!

A lecsó az egyik legegyszerűbben elkészíthető ételünk, a nyári időszakban a sok zöldségfélének hála, bármikor bármiben bárki elkészítheti, és különböző ízlések szerint variálható.


A lecsó alapvetően balkáni eredetű étel, de már hazánkban is híres ételklasszikusnak számít, a magyar konyha egyik alappillére. A lecsó egy zöldségragu, amely egy olyan alap, amit számtalan ország a saját szája íze szerint készít el. Fő alapanyaga a zsiradék, a hagyma, a paprika és a paradicsom - ha lecsót tervezünk készíteni, valószínűleg ezek az alkotóelemek, amik biztosan szerepelnek a hozzávalók között (a paradicsom picit keményebb héjától forrázással szabadulnak meg azok, akik nem szeretik, ha az az ételben marad).

Megszámlálhatatlan formában készítik, a tojásos, rizses, tarhonyás, babos, zöld babos, krumplis, szalonnás és kolbászos, virslis, csípős és a nagyon finom tejfölös lecsót, amit a szokásos módon készítenek el és a végén tejfölt adnak hozzá.

Lecsó

1 kg zöldpaprika
0,5 kg paradicsom
0,1 kg hagyma
zsír vagy szalonna

A zsiradékot felforrósítjuk, vagy a szalonnát kiolvasztjuk, beletesszük a felvágott hagymát. Üvegesre sütjük, majd beletesszük a felszeletelt paprikát, megsózzuk, kicsit sütjük és hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és készre sütjük.

Tálalhatjuk, rizzsel, tarhonyával, tojással, kolbásszal… stb., ki hogyan szereti.

Lecsó télire

2 kg zöldpaprika
1 kg paradicsom
tartósító szalicil vagy nátrium-benzonát

A paradicsomot meghámozzuk és daraboljuk félbe vagy negyedbe. Nagy lábasba tesszük főzni, és amikor felforrt beletesszük a felszeletelt paprikát, és amikor újra felforrt, az előkészített üvegekbe merjük. Borsónyi tartósítót teszünk a tetejére, az üveget lezárjuk, fejre állítjuk 5 percre, majd párnák közé rakva hagyjuk kihűlni.

Francia lecsó (Ratatouille)

3 fej vöröshagyma
3-5 cukkini (célszerű több kisebbet venni)
3 padlizsán
3-3 kaliforniai paprika (zöld, piros) – vagy 5-6 TV paprika
7 db paradicsom
fokhagyma
friss bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, babérlevél
olívaolaj

Szeleteljük fel a hagymát kis kockákra, a cukkinit 1 cm-es karikákra. Pirítsuk meg olívaolajon a hagymát, majd dobjuk a lábasba a felkarikázott cukkinit. 6-8 perces időközökkel dobjuk a lábasba a többi felszeletelt zöldséget szigorúan az alábbi sorrendben: padlizsán, paprika, fokhagyma, paradicsom. Végül adjunk hozzá egy kevés sót és borsot, valamint a friss fűszernövényeket: kakukkfüvet, 1-2 babérlevelet, rozmaringot, bazsalikomot. Közepes lángon főzzük körülbelül 1 óra hosszát, időnként nézzünk rá, kevergessük és kóstolgassuk.


XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt

További híreink
Mitől különlegesek a gránit mosogatók?
A konyhai trendek évről évre változnak. Az innovatív megoldások iránti kereslet jelentősen megnőtt, nem véletlen, hogy a gyártók egyre több különleges termékkel igyekezne...
2024-08-13 14:59:29, Hírek, Receptek Bővebben
Milyen egy tökéletes hajformázó termék, amely valóban megszépíti a frizuránkat?
A szép haj nemcsak adottság kérdése, hanem a megfelelő hajápolásé és módszereké is. Annak az alapja ugyanis, hogy milyen lesz majd a megjelenésünk, hogy mennyire hibátlan...
2024-03-14 17:42:48, Hírek, Receptek Bővebben
Nyáridéző sütemény
Bármennyire is szeretjük a havat, néha-néha bizony jól esik a meleg, nyári napsütésre gondolni. A forró napokat akár egy finom desszert elfogyasztásával is felidézhetjük:...
2013-01-20 19:24:16, Hírek, Receptek Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mint egy égő erdő, olyan ez a plakát. Az Európai Néppárt három hete így hozta miniszterelnökünk tudomására, ho...
Bővebben >>