A lecsó az egyik legegyszerűbben elkészíthető ételünk, a nyári időszakban a sok zöldségfélének hála, bármikor bármiben bárki elkészítheti, és különböző ízlések szerint variálható.
A lecsó alapvetően balkáni eredetű étel, de már hazánkban is híres ételklasszikusnak számít, a magyar konyha egyik alappillére. A lecsó egy zöldségragu, amely egy olyan alap, amit számtalan ország a saját szája íze szerint készít el. Fő alapanyaga a zsiradék, a hagyma, a paprika és a paradicsom - ha lecsót tervezünk készíteni, valószínűleg ezek az alkotóelemek, amik biztosan szerepelnek a hozzávalók között (a paradicsom picit keményebb héjától forrázással szabadulnak meg azok, akik nem szeretik, ha az az ételben marad).
Megszámlálhatatlan formában készítik, a tojásos, rizses, tarhonyás, babos, zöld babos, krumplis, szalonnás és kolbászos, virslis, csípős és a nagyon finom tejfölös lecsót, amit a szokásos módon készítenek el és a végén tejfölt adnak hozzá.
Lecsó
1 kg zöldpaprika
0,5 kg paradicsom
0,1 kg hagyma
zsír vagy szalonna
A zsiradékot felforrósítjuk, vagy a szalonnát kiolvasztjuk, beletesszük a felvágott hagymát. Üvegesre sütjük, majd beletesszük a felszeletelt paprikát, megsózzuk, kicsit sütjük és hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és készre sütjük.
Tálalhatjuk, rizzsel, tarhonyával, tojással, kolbásszal… stb., ki hogyan szereti.
Lecsó télire
2 kg zöldpaprika
1 kg paradicsom
tartósító szalicil vagy nátrium-benzonát
A paradicsomot meghámozzuk és daraboljuk félbe vagy negyedbe. Nagy lábasba tesszük főzni, és amikor felforrt beletesszük a felszeletelt paprikát, és amikor újra felforrt, az előkészített üvegekbe merjük. Borsónyi tartósítót teszünk a tetejére, az üveget lezárjuk, fejre állítjuk 5 percre, majd párnák közé rakva hagyjuk kihűlni.
Francia lecsó (Ratatouille)
3 fej vöröshagyma
3-5 cukkini (célszerű több kisebbet venni)
3 padlizsán
3-3 kaliforniai paprika (zöld, piros) – vagy 5-6 TV paprika
7 db paradicsom
fokhagyma
friss bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, babérlevél
olívaolaj
Szeleteljük fel a hagymát kis kockákra, a cukkinit 1 cm-es karikákra. Pirítsuk meg olívaolajon a hagymát, majd dobjuk a lábasba a felkarikázott cukkinit. 6-8 perces időközökkel dobjuk a lábasba a többi felszeletelt zöldséget szigorúan az alábbi sorrendben: padlizsán, paprika, fokhagyma, paradicsom. Végül adjunk hozzá egy kevés sót és borsot, valamint a friss fűszernövényeket: kakukkfüvet, 1-2 babérlevelet, rozmaringot, bazsalikomot. Közepes lángon főzzük körülbelül 1 óra hosszát, időnként nézzünk rá, kevergessük és kóstolgassuk.
XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt