. Ma György napja van.
Beiratkozás és férőhelyek az általános iskolákban
2015-04-17 05:43:15
Beiratkozás és férőhelyek az általános iskolákban

Beiratkozás és férőhelyek az általános iskolákban

Csak a beiratkozások után kezdődik a szabad férőhelyek kiosztása. Túljelentkezés esetén – a protekció és a korrupció gyanújának elkerülése érdekében – nyilvános sorsoláson kell dönteni felvételről.

 

A kötelező felvételt biztosító általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki "életvitelszerűen" az általános iskola körzetében lakik.

 

A szülő szabadon választhat a felvételt kínáló általános iskolák között, nem köteles beíratni gyermekét a Kormányhivatal által kijelölt körzeti iskolába!

 

Ha az általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi kérelmeket is teljesíteni tud, a további felvételi kérelmek teljesítésénél előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetű gyermekeket, ha a gyermek testvére az adott intézmény tanulója, vagy a szülőjének munkahelye az iskola körzetében található, vagy az iskola a lakóhelyétől, egy kilométeren belül található.

 

Ha az általános iskola az összes "további felvételi kérelmet" helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, az érintett csoportba tartozók között nyilvános sorsolás útján kell dönteni. A sorsolásra a felvételi, átvételi kérelmet benyújtókat meg kell hívni.

 

A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt. Ha az iskola igazgatója elutasítja a körzetben lakó gyermek jogos felvételét, akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó fordulhatnak panasszal.

 

Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) 


A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért is ezen az állásponton van. A következő közleményt jutatták el az MTI-hez: „Szülői panaszok jelzik, hogy a "jobb hírű" általános iskolák kiválogatják a "legjobb" szociális, kulturális és gazdasági háttérrel rendelkező jelentkezőket, akik "szépek", "engedelmesek", "gazdagok a szülei" és apuka valamilyen "vezető beosztásban" dolgozik.


Jogszabály értelmében az általános iskolában felvételi vizsga nem szervezhető!


A felvételi eljárásban tiltott vizsgának számít – a szervezés formájától és elnevezésétől függetlenül – a jelentkező minden olyan beszámoltatása, megmérettetése, mérése, értékelése, amelynek célja a tárgyi tudás, a tudásszint, készség megismerése. Ha az iskola nem szervezhet felvételi vizsgát, akkor honnan tudja meg a gyermek képességeire és családja jövedelmi helyzetére vonatkozó adatokat? Talán az óvodai anamnézisből?


Az iskola nem szervezhet felvételi vizsgát, de un. felvételi elbeszélgetésre behívhatja a jelentkező kisgyermeket, ahol kikérdezhetik szüleiket a család anyagi helyzetéről, mennyit tudnak befizetni az iskolai alapítványba.


Sok iskola ingyenes vagy térítési díjas "előkészítő tanfolyamot" szervez az óvodás kisgyermekek "megismerése" céljából, amit nem tilt a jogszabály.


A gyermeke jövőjéért aggódó szülők joggal kifogásolják, ha munkahelyi státuszuk vagy rosszabb anyagi helyzetük miatt nem veszik fel gyermeküket az általuk választott körzeten kívüli iskolába. Ezt nevezik korai szelekciónak?”



Fotó: Áprily Lajos Általános Iskola

 

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>