. Ma Emma napja van.
Barátokra szabott közbeszerzési törvénymódosítás
2016-11-11 04:41:31
Barátokra szabott közbeszerzési törvénymódosítás

Barátokra szabott közbeszerzési törvénymódosítás

Tovább épül a Fidesz Korrupciós Együttműködés Rendszere: a kormány máris hozzányúlna az alig egy éve elfogadott közbeszerzési szabályozáshoz. A 2017-es költségvetési törvényt megváltoztató módosításaik értelmében közel duplájára nőnek a közbeszerzések alsó értékhatárai.


Mindez azt jelenti, hogy az eddigi 8 millió forint helyett 15 millió forintig lehet majd közbeszerzés kiírása nélkül árut és szolgáltatást vásárolni, míg építési beruházás esetén a jelenlegi 15 millió forintos értékhatár 25 millió forintra emelkedne. Ezenkívül a kormány 100 millió forintról 300 millió forintra növelné azt az értékhatárt, ameddig nyílt verseny nélkül lehet közpénzből építési beruházásokat rendelni.


Joggal örülhet tehát Rogán Antal, valamint Mészáros Lőrinc és Garancsi István, és a Fidesz-klientúra további nagyobb és kisebb szereplői, akikre a közbeszerzések jelentős részét célzottan kiírják, és akik így könnyebben jutnak majd az állami javakhoz.


A törvény módosítása felgyorsítja az állami pénzek kiáramlását az oligarchákhoz. Az európai uniós vagy hazai költségvetési pénzekből gazdálkodó cégeket ugyanis felmentenék a közbeszerzési kötelezettség alól. Ma azok a cégek, amelyek legalább 25 millió forint összegű európai uniós, vagy magyar állami támogatásban részesülnek, kötelesek közbeszerzést kiírni.


A tervezett módosítás ezt az értékhatárt felemeli 40 millió forintra, másrészt felhatalmazza a kormányt arra, hogy kérelemre, egyedi esetekben felmentést adjon e kötelesség alól.  Cinikusan a "versenyélénkítésre" hivatkozva a kormány 100 millió forintról 300 millió forintra emelné azt az értékhatárt, amely összegig hirdetmény, azaz nyílt verseny nélkül lehet közpénzből építési beruházásokat rendelni.


A korrupciótól szenvedő építőiparból így még simábban lehet kiszippantani a közvagyont. Még gyorsabban épülhetnek a semmire nem kellő stadionok tucatjai, a Felcsúton üresen kongó kisvasút-hálózat és a Budapestet beborító betontenger, valamint hamarabb lesznek készen a kormányfő-közeli külföldi terrorista-bankárok hazai kastélyai.


Ahogyan a Transparency International is rámutatott, ezekre a módosításokra semmi szükség nincsen, csak arra szolgálnak, hogy elrejtsék a rendületlenül folyó kormányzati lopásokat és hozzásegítsék Orbán Viktor barátait a meggazdagodáshoz. A parlament előtt lévő törvényjavaslat valójában semmi másról nem szól, mint az Orbán-közeli oligarchák helyzetbe hozásáról.


Az Együtt mindezek alapján nem támogatja a közbeszerzési törvényhez benyújtott módosítási javaslatokat, és tiltakozik a korrupciópárti módosítások ellen.


Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője - OS

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>