. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Barátokkal, rokonokkal feltöltött vezető pozíciók
2016-04-28 05:38:51
Barátokkal, rokonokkal feltöltött vezető pozíciók

Barátokkal, rokonokkal feltöltött vezető pozíciók

Az MNB alapítványainak kuratóriumi, felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjai között csupa olyan ember ül, akik Matolcsyhoz köthetők. A több százezer forintos fizetésekkel járó posztokon feltűnik Matolcsy volt doktori témavezetője, volt és jelenlegi munkatársai, rokonainak ismerősei is.


Az MNB hat alapítványának összesen 41 kuratóriumi vagy felügyelő-bizottsági tagja és igazgatója van, őkk némi álláshalmozással együtt összesen 61 státuszt töltenek be: a 37 kuratóriumi helyet 27-en foglalják el, a 18 felügyelő-bizottsági pozíciót 8-an, továbbá mind a hat alapítványnak van egy-egy az igazgatója - írja az Index, amely az alapítványokhoz köthető személyek hátterét és kapcsolati hálóját vizsgálta meg.

 

Mint írják, a 41 ember túlnyomó többsége szorosan kötődik az MNB-hez, illetve annak elnökéhez, Matolcsy Györgyhöz, valamint az ő családjához. A jegybankelnök számos régi bizalmasa és például doktori témavezetője mellett köztük van ugyanis a Balatonakarattyán polgármesterkedő Matolcsyné alpolgármestere, illetve Matolcsy unokatestvérének a felesége is.

 

13 ember több alapítványnál is feltűnik, többségük MNB-s vagy volt MNB-s felsővezető, vagy az NGM-ből érkezett. Maga Matolcsy két alapítványnál is tagja a kuratóriumnak, Kalina Gábor, a jegybank számviteli igazgatója pedig mind a hat alapítvány felügyelőbizottságában is tag.

 

Kardkovács Kolos volt NGM-es helyettes államtitkár három kuratóriumban és egy fb-ben is felbukkan, ügyvédi irodája pedig korábban egy konzorcium tagjaként negyedmilliárdos NFÜ-támogatást kapott. Balog Ádám szintén helyettes államtitkára volt Matolcsynak, majd az MNB alelnöke lett, ahonnanaz állami kézbe került MKB elnök-vezérigazgatói székébe távozott, illetve a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának is a tagja, de emellett két kuratóriumnak tagja maradt. Az MKB-hoz egyébként több más alapítványi vezető is köthető.

 

Csizmadia Norbert volt tervezéskoordinációért felelős államtitkár, aki még a "magyar banános" koncepción is együtt dolgozott Matolcsyval, és aki jelenleg a jegybank a gazdasági stratégiáért, tervezésért felelős ügyvezető igazgatója három alapítvány kuratóriumi tagja.

 

2010 óta Matolcsyt minden munkahelyére követi Nagy Róza, aki Molnár Lajos, egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter sógornője volt. Tavaly novemberben megvált tőle az MNB, de három alapítványi kuratóriumban kapott tagságot, az egyiknek pedig az elnöke is.


Matolcsy minisztersége idején szintén az NGM-ben dolgozott az egy-egy jegybanki alapítványnál felbukkanó vezetők közül Hergár Eszter, aki most az MNB-ben az elnöki kabinetet vezeti, Palotai Dániel, Horváth Viktória korábbi turisztikai helyettes államtitkár, illetve Naszvadi György, aki 2014-ig volt NGM-es államtitkár, most pedig az MNB elnöki tanácsadója.

 

NGM-es volt továbbá Bánkuty Tamás, Erdélyi Rudolf Zalán, Sás Annamária és Patakiné Gramantik Ildikó, aki az alapítványok 3 cégében is benne van, illetve együtt dolgozott az MKB-tulajdonú Szanálási Követeléskezelőben a szintén az alapítványoknál dolgozó Kászpári Anitával. Horváth Marcell is fb-tag egy alapítványban, aki egyébként Matolcsy nemzetközi kabinetfőnöke volt az NGM-ben, most pedig az MNB-nél.

 

Az egyik alapítványnál Kandrács Csaba is feltűnik, aki volt már a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat csoportvezetője, majd pénzügyi osztályvezetője, később helyettes államtitkár az NGM-ben, a Magyar Államkincstár elnöke, a monetáris tanács tagja, most pedig a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója.

 

Az MNB-vezetők közül több alapítványnál is felbukkan Gerhardt Ferenc és Dubéczi Zoltán, illetve Polt-Palásthy Mariann, Polt Péter legfőbb ügyész felesége. Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a felesége, Szemerey Gabriella igazgatósági tag az egyik alapítványnál.

 

Négy személy van, akik nem MNB-s vezetők vagy ex-NGM-esek, és több alapítványban is benne vannak: egyikük Schaller Ernő, aki annak a Polgári Magyarország Alapítványnak a külügyi igazgatója, amely védnöki tanácsának egyik tagja Matolcsy; Réfy Imre a Matolcsy felesége által vezetett balatonakarattyai önkormányzat alpolgármestere, korábban pedig az önkormányzati választási kampányának szervezője; Ailer Piroska, aki 2013 óta a kecskeméti főiskola rektora; a negyedik pedig Vörös József ügyvéd, aki legutóbb Mészáros Lőrinc nevében licitált állami földekre, de százmilliós szerződése van a MÁV-val, és dolgozott az MNB-nek is, a felcsúti Puskás Akadémiának pedig jogi szakértője volt. Az ügyvéd igazgatósági tagja az MNB 3,1 milliárd forintos tőkéjéből létrehozott ingatlancégnek, az állami tulajdonú Mavirnak, és felügyelőbizottsági tagja a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek is.

 

Az egyszeres tagok között feltűnik Bogár László unortodox közgazdász, Csuhaj-Varju Imre, aki jelenleg az uniós forrásokat kihelyező állami Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója. Kuratóriumi tag egy-egy alapítványban Lentner Csaba egykori MIÉP-képviselő, Matolcsy doktori témavezetője és Kásler Miklós onkológus is, akinek a könyvének kiadását is támogatták az alapítványok.

 

A jegybank korábban azt közölte, hogy az alapítványok MNB-alkalmazott tisztségviselői a tiszteletdíjukat nem veszik fel, a pénzt az alapítványok jótékony célra utalják. Matolcsy például a PADA kuratóriumi elnökségéért 2014-ben havi 710 ezer forintra volt jogosult, a PADMA kuratóriumi tagságáért további havi 508 ezer forint járt volna.

 

Hvg.hu


További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>