. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Baloldali politikai csata
2014-08-01 10:22:32
Baloldali politikai csata

Baloldali politikai csata

Teljes terjedelmében közöljük Borszéki Gyula (MSZP kerületi pártelnök) válaszát, mely a Szabados Péternek (PM), Papp Klárának (Együtt 2014) és Keszthelyi Dorottyának (Demokratikus Koalíció) szól. A levélírók semmibe veszik Tóth József polgármester és az őt támogatók elmúlt 20 éves munkásságát. Ez a hozzáállás a kerületben nem tükröz valós társadalmi támogatást szűkebb környezetben, legyen az Újlipótváros, Vizafogó, Lőportárdűlő vagy Angyalföld.

 

Tisztelt Szerkesztő asszony!

Aggódva figyelem, hogy mi zajlik szeretett kerületünkben. Remélem, vezetőink csatája nem lesz végzetes hatással Újlipóciára meg Angyalföldre nézve... Utálom, hogy az általam kedvelt személyek és velem hasonló világnézetű emberek arra kényszerítenek, hogy ne rájuk, hanem közülük szavazzak. Hogy hogy fogok dönteni? Még nem tudom, de a két levél tartalma közötti különbség sokat segít. Nekem a XIII. kerület a fontos. Mit szól mindehhez?

Tisztelettel üdvözlöm,

Éva a Pannónia utcából, Újlipóciából

 

Borszéki Gyula Úr,

az MSZP XIII. kerületi elnöke részére

 

Tisztelt Borszéki Gyula!

 

Tekintettel arra, hogy hétfőn küldöttségeink a – XIII. kerületi önkormányzati választás MSZP,  Együtt-PM és DK közötti együttműködés feltételeiről folytatott – tárgyalást eredménytelenül lezárták, a következőket tartjuk szükségesnek megállapítani:

- Négy héten keresztül tárgyaltunk, négy alkalommal, mely tárgyalásokon minden alkalommal kifejtettük, hogy együttműködést szeretnénk, a külön indulás érdekeinkkel ellentétes.

- Tárgyalni és megegyezni a kialakult politikai és erőviszonyok közepette csak egyenrangú felekként, kiegyensúlyozott partneri alapon lehetséges.

- Önök az első három fordulóban nem rendelkeztek döntésképes felhatalmazással, majd az utolsó fordulóban világosan tudomásunkra hozták, hogy csak egy MSZP általi abszolút többséggel irányított önkormányzat létrehozásában érdekeltek, s csak ilyen tartalmú megállapodás megkötésére van felhatalmazásuk.

- Ön azt mondta, hogy szeretnék, ha a baloldali pártok egyeztetnék programjaikat, s ezt az egyeztetett programot – a megállapodásban vállalt kötelezettség alapján – a létrejövő szocialista többség képviselné.

- A korábbi megbeszélésen általunk javasolt arányos megállapodás tervezetet, mely biztosította volna a demokratikus erők egyenrangú részvételét a létrejövő önkormányzatban, és a demokratikus döntéshozatalt (azaz kizárta volna a többi párt véleményének figyelmen kívül hagyását) Önök nem tartották mérvadónak, mivel az az Európai Uniós választások eredményei által megmutatott erőviszonyokon alapul. Azt a tényt, hogy közel 40%-os részvétel mellett az MSZP 19%, az Együtt-PM 16%, és a DK 15%-os eredményt ért el, nem tekintik az önkormányzati választáson az együttműködés alapjának. Önök szerint ezek az eredmények nem mérvadóak ezért elutasították kifejezetten méltányos ajánlatunkat, mely szerint az Önök által állított polgármester jelölt, a közös kompenzációs lista mellett, a 15 egyéni önkormányzati körzetet 7 MSZP, 4 Együtt-PM, 4 Dk arányban osszuk fel.

- Ön úgy tett, mintha az előző megbeszéléseken nem határoztuk volna meg az egyéb feltételeket is – alpolgármesterek, bizottsági helyek stb. –,s azt állította, hogy majd a szavazatok összeszámlálása után lehet ezekről a kérdésekről beszélni. Ez nem fedi a valóságot. Önnek is tudnia kell, hogy egy korrekt megállapodásnak tartalmaznia kell a következő képviselő-testületben és az egyéb önkormányzati irányítási helyeken betöltendő helyek arányos elosztását. Mi erre tettünk javaslatot.

Tisztelt Borszéki Úr!

Végezetül szükségesnek tartjuk rögzíteni, hogy javaslataink annak tudatában születtek, hogy a kerület további biztonságos fejlődését a demokratikus, baloldali értékek érvényesülését az szolgálja, ha a demokratikus pártok közösen indulnak az önkormányzati választáson. Úgy ítéljük meg, hogy azáltal, hogy Önök nem vették tudomásul az erőviszonyok megváltozását, a kizárólagos hatalom (többség) megszerzésére törekszenek, megakadályozták  megegyezésünk létrejöttét. A baloldal megosztottságát az Önök magatartása okozta, ezért nincs más lehetőségünk, mint Önök ellenében is megmérettetni magunkat szövetségeseinkkel együtt.

Budapest 2014.07.30.

Szabados Péter sk.      Papp Klára sk.             Keszthelyi Dorottya sk.

        PM                        Együtt 2014               Demokratikus Koalíció

 

Tisztelt Keszthelyi Dorottya!

Tisztelt Papp Klára!

Tisztelt Szabados Péter!

 

Tájékoztatásukat megkaptam, amelyben közlik, hogy a köztünk zajló tárgyalási folyamatot - a XIII. kerületiek életét közvetlenül érintő érdemi kérdések, vagyis programjaink egyeztetésének és összehangolásának megkezdése előtt - lezárták. Annak ellenére, hogy legutóbbi megbeszélésünk alkalmával reményünket fejeztük ki a folytatás iránt, a tárgyalóasztaltól való idő előtti felállásukat tudomásul vesszük.

 

Az MSZP XIII. kerületi szervezete mindig az érték és program mentén létrejött, a kerületieket szolgáló, és nem pártpolitikán alapuló megállapodásra törekedett/törekszik. Hiszem, hogy az itt élőket nem a politikai számmágia, hanem sorsuk, jövőjük, életük érdekli – ez pedig nem matematikai műveletet, hanem felelős, feladatalapú gondolkodást feltételez. Mi 2010-ben is bemutattuk programunkat. Akkor a 14 egyéni választókerület mindegyikében Tóth József és az MSZP által támogatott jelölt kapta a legtöbb szavazatot – ezzel a többséggel tudtuk vállalni azt, hogy ígéreteinket teljesítjük. Most pedig el tudunk számolni: amit megígértünk, teljesítettük. Több ciklus alatt kialakított politikai hitelességünket nem kívánjuk kockáztatni. Hiszünk önmagunkban, a kerületiekért végzett munkánkban, ezért nem adhatjuk fel azt az elvünket, hogy ha a választók szavazataikkal pozitívan értékelik tevékenységünket, akkor – Önökkel, más partnerekkel vagy önállóan indulva – lehetőségünk legyen a képviseleti többség megteremtésére.

 

A kizárólag az európai parlamenti választások eredményeire való hivatkozásokat csak úgy tudom értelmezni, hogy álláspontjuk szerint a XIII. kerület várospolitikai élete 2014. május 25-én kezdődött. Ezzel semmibe veszik Tóth József polgármester és az őt támogatók elmúlt 20 éves munkásságát. Mély meggyőződésem, hogy ez a hozzáállás a kerületben nem tükröz valós társadalmi támogatást szűkebb környezetben, legyen az Újlipótváros, Vizafogó, Lőportárdűlő vagy Angyalföld.

 

A XIII. kerületi szocialisták mindig is fontosnak tartották kiállni a helyekkel és posztokkal sakkozó mandátumbrókerekkel szemben, miként számunkra az is elsődleges, hogy választott képviselőinknek fontosabb legyen a kerületiek érdeke, mint pártvezéreik akarata.

 

A XIII. kerület működése a társadalmi párbeszéden alapszik. Levelük egyik aláírója – bár frakcióval nem rendelkező képviselő a testületben – állandó és aktív résztvevője a frakcióvezetői egyeztetéseknek. Minden fontos, a kerület jövőjét érintő kérdést lakóközösségi fórumok szervezését, civil és szakmai szervezetek bevonását és pártok közötti egyeztetéseket követően hozunk meg. Hiszünk a társadalmi egyeztetéseken alapuló döntéshozatalban – valószínűleg ennek köszönhető, hogy az önkormányzati képviselő-testületben határozataink több mint 90%-át pártoktól függetlenül, egyhangúlag tudjuk meghozni –, de megvetjük azokat, akik ezt csak szlogennek használják. Hiszünk a többségi akarat szentségében, de nem engedjük, hogy egy hangos kisebbség zsaroljon. Örültünk volna, ha programjaink mentén össze tudtunk volna fogni, de mivel nem így alakult, megalkuvás nélkül és büszkén fogjuk képviselni a XIII. kerületben élők megkérdezésével, hosszú hónapok egyeztetése után elkészített programunkat. Számunkra ez a hiteles baloldali politika.

 

Együttműködési szándékunk kifejezéseként felajánlom, hogy tárgyalásaink folytatásaként legkésőbb 2014. augusztus 15-ig dolgozzunk ki egy olyan kampányetikai kódexet, amelyet mi magunk és az ahhoz csatlakozók magukénak éreznek. Nyílt lapokkal dolgozunk: a XIII. kerületi szocialisták sárdobálástól, a politikai ellenfelek lejáratásától mentes, pozitív, az itt élőket nem zavaró, hanem őket tájékoztató kampányt tervez.

 

Tóth Józseffel és az általa támogatott képviselőkkel szemben induló polgármesterjelöltjüknek és képviselőjelöltjeiknek a XIII. kerülethez, demokratákhoz és jó érzésű emberekhez méltó kampányt és együttműködést kívánok.

 

Mi teljesítményünkre büszkén, az itt élők ítélőképességében bízva állunk a XIII. kerület következő öt esztendejét meghatározó választás elé, amelynek eredménye mindannyiunk számára mérvadó lesz.

 

A további jó munkakapcsolat reményében tisztelettel,

 

Borszéki Gyula sk.

MSZP Budapesti Területi Szövetsége XIII. Kerületi Szervezet elnöke

 

Utoljára frissítve: 2014-08-01 10:49:14

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>