. Ma Márk napja van.
Az UniCredit Bank és a devizahitel elszámolás - 5. rész
2014-08-01 08:02:14
Az UniCredit Bank és a devizahitel elszámolás - 5. rész

Az UniCredit Bank és a devizahitel elszámolás - 5. rész

Figyeljék minden nap a Hírhatárt! Nemcsak a teljes levelezést olvashatják, amely az UniCredit Bank és ügyfele között van folyamatban, hanem fontos információkat szerezhetnek arról, hogy mire számíthatnak saját ügyükben. Hogy milyen hosszú lesz ez a történet, az attól függ, hogy mikor rendezi az ügyet az UniCredit, melynek minden egyes részletét nyomon tudják követni.


A történet, után olvashatták az ügyfél első levelét, az UniCredit Bank első válaszát, majd az ügyfél és a Bank közötti második levélváltást. Ma adjuk közre az ügyfél harmadik levelét. Melyre a Bank, annak ellenére, hogy letelt a 30 napos ügyintézési határidő, de érdemi választ még nem adott.

 

Az ügyfél harmadik levele:


Tisztelt UniCredit Bank,

megkaptam 2014. június 23-án kelt FK-2014/5241865 számú válaszlevelüket, mely nem elfogadható számomra.

Válaszukban arra hivatkoznak, hogy a Kúria jogegységi döntését még nem kapták meg írásban és a jogalkotó sem hozta meg a törvényt, így az árfolyamrés általam kért felülvizsgálata egyelőre nem áll módjukban.

 

A Kúria 2014. június 16-i jogegységi határozata és annak indoklás mindenki számára elérhető az interneten, ahogyan a kormány is benyújtotta az Országgyűlésnek 2014. június 27-én a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslatot, a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről címmel.

 

Vagyis az Önök által hiányolt törvény rendelkezésre áll, sőt a kihirdetéstől számított 8. napon már hatályos és kilencven napon belül kell Önöknek visszamenőleg átszámolniuk a folyósítás és a törlesztés összegét.

 

Kérelmem szempontjából értékelve az új törvényt,   az semmisnek nevezi az árfolyamrést – az eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazását – helyette a folyósított és a törlesztett összeget is az MNB hivatalos devizaárfolyamán kell meghatározni.  Vagyis pontosan úgy, ahogyan én kérelmemben előterjesztettem.

 

A törvény 1 . Általános rendelkezések 1 .§-ának (1) bekezdése alapján  a törvény hatálya a törvény hatálybalépését megelőzően kötött fogyasztói kölcsönszerződésre terjed ki. Е törvény alkalmazásában fogyasztói kölcsönszerződésnek minősül а pénzügyi intézmény és а fogyasztó között létrejött deviza alapú (devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett) vagy forint alapú hitel- vagy kölcsönszerződés.

 

A (3) bekezdés alapján pedig ha а fogyasztói kölcsönszerződés korábban megszűnt, a törvényben meghatározott kötelezettségek és jogosultságok azt а pénzügyi intézményt terhelik, illetve illetik, , amely а szerződés megszűnésekor а szerződés jogosultja volt .

 

Fentiek alapján kérem, szíveskedjenek az elszámolást menetét a felülvizsgálattal megkezdeni, az adatokat egyeztetni. Ennek nem lehet semmilyen akadálya, különösképpen úgy, hogy a törlesztő részleteket megvizsgálva Önök nemhogy az eladási deviza árfolyammal nem egyező összegeket, de számos esetben az UniCredit eladási devizaárfolyamnál is sok ezer forinttal többet vettek le számlámról.

Június 17-i kérelmemet változatlan tartalommal fenntartom, és kérem szíveskedjenek azt érdemben elbírálni.

Budapest, 2014. június 27.

 

 

UniCredit Bank egyelőre csak a szokásos email választ adta:


Köszönjük, hogy észrevételeit eljuttatta részünkre, és őszintén sajnáljuk, hogy ennek panasz formájában kellett történnie. Tájékoztatjuk, hogy az ügy vizsgálatát az FK-2014/5270372-es iktatószámon megkezdtük. Bankunk legfőbb törekvése, hogy az Ön számára a lehető legelőnyösebb döntéseket hozza meg, és körültekintően vizsgálja ki észrevételeit. Bankunk mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügy vizsgálatát mielőbb lezárja. Vizsgálatunk eredményéről Bankunk válaszlevélben fogja Önt tájékoztatni a Bankunknál bejelentett levelezési címére megküldve levelünket. Ügyével kapcsolatban munkatársaink néhány napon belül az Ön által megadott telefonszámon fogják Önt keresni további egyeztetés céljából.

 

Tisztelettel,

UniCredit Bank Hungary Zrt.

Minőségmenedzsment és Panaszkezelési Osztály

 

Megjegyzés:


Áder János szignálta a devizahitelesek megsegítését célzó törvényt, ami 2014. július 25-én került kihirdetésre. Már felfüggesztették a folyamatban lévő végrehajtásokat és a fővárosi bíróságnál is készen állnak a várhatóan nagy számban érkező keresetek fogadására, mert a pénzintézeteknek az új szabályok alapján várhatóan bizonyítani kell, hogy hitelszerződéseik tisztességesek.

 

A pénzügyi intézményeknek 2014. július 25-től számítottan (kihirdetést követő nyolcadik nap) a törvény hatályba lépését követő 30 napon belül meg kell vizsgálniuk a fogyasztói kölcsönszerződés részévé váló azon általános szerződési feltételeket (ászf), amelyekben szerepel az egyoldalú szerződésmódosítást lehetőségét tartalmazó kikötés. Az intézményeknek az MNB-hez kell bejelenteniük az ászf-et, és nyilatkozniuk kell arról, hogy az azokban foglalt szerződéses feltételeket tisztességesnek vagy tisztességtelennek tekinti-e.

 

A bankoknak 2014. július 25-től számítottan, kilencven napon belül kell átszámolniuk a folyósítás és a törlesztés összegét visszamenőleg. Az átszámítás alapján a fogyasztóval külön törvényben meghatározott módon kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek.

 

A törvény  szabályozza a bankok által esetlegesen indított polgári peres eljárások szabályait is, hogy olyan gyors, hatékony eljárásokat tudjanak lefolytatni, amelyekben kizárólag a szerződéses kikötések érvényességének kérdését kell megvizsgálnia a kormány által kijelölt kizárólagos hatáskörű és illetékességű Fővárosi Törvényszéknek.

 

Az Országgyűlés idei, őszi ülésszakán újabb jogalkotási lépések következnek, amikor rögzítik majd az elszámolás végleges szabályait, az egyéb anyagi jogi kérdéseket, valamint a jogkövetkezményeket.

 

Folytatjuk....

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>