. Ma Béla napja van.
Az UniCredit Bank és a devizahitel elszámolás - 2. rész
2014-07-29 06:06:52
Az UniCredit Bank és a devizahitel elszámolás - 2. rész

Az UniCredit Bank és a devizahitel elszámolás - 2. rész

Figyeljék minden nap a Hírhatárt! Nemcsak a teljes levelezést olvashatják, amely az UniCredit Bank és ügyfele között van folyamatban, hanem fontos információkat szerezhetnek arról, hogy mire számíthatnak saját ügyükben. Hogy milyen hosszú lesz ez a történet, az attól függ, mikor rendezi az ügyet az UniCredit Bank, melynek minden egyes részletét nyomon tudják követni oldalunkon.


Tegnap megírtuk a történetet, most folytatjuk az ügyfél első levelével. A Bank válaszát holnap olvashatják.

 

UniCredit Bank - Jogi Osztály

 

1054 Budapest, Szabadság tér 5-6.

 

Tisztelt UniCredit Bank!

2008. november 25-én 105.109,71 eur  (27.400.000.-Ft) 8/50975 számon nyilvántartott 20 évre szóló jelzáloghitelt vettem fel Önöknél két éves türelmi idővel. (Soha egyetlen részlettel nem maradtam el, és mindig határidőben teljesítettem fizetési kötelezettségeimet, melynek ügyleti kamatai 8,3-9 % között mozogtak és összességében 6 777 736.-Ft-ot tettek ki befizetéseim.)

Az utolsó törlesztő részletet a hitel kiváltását követően egy héttel, 2011.04 22-én kellett megfizetnem, mely 262.626,24.-Ft volt (972,19eur ).


A türelmi idő lejárta után várható fizetési kötelezettségem 400-500 ezer forint körüli lett volna így - mivel Önökkel előzetesen hiába próbáltam többször is egyeztetni kedvezőbb feltételekről – ezért hitelkiváltás mellett döntöttem.  Az Oberbankkal újabb 20 éves EUR jelzálogkölcsönre kötöttem hitelszerződést, és 2011. 04.15-én az OBERBANK 105.346,87 eur-val kiváltotta hitelemet az UniCredit banktól. Az Oberbanknál azóta is folyamatosan 600eur alatti, kb.175-185e Ft a havi törlesztő részletem, és stabilan 3% alatti az ügyleti kamat.


A hitel kiváltása részemről remek döntésnek bizonyult, hiszen a kondíciók az UniCredit Bankhoz képest 10 millión felüli megtakarítási számokban realizálódtak, a 20 éves Oberbank kölcsön teljes futamidejét tekintve.


Nyilván Önök által is ismert a Kúria árfolyamréssel kapcsolatos legfrissebb döntése, amely elemzők szerint azt jelenti, hogy a Kúria június 16-i várható jogegységi döntése esetében, a 2007. és 2008. évi devizakölcsönöknél –a kölcsön mértékétől függően több százezer forintos visszatérítésre lehet számítani.


A tanács nemcsak az árfolyamrés kérdésében hozhat döntést, hanem vizsgálja majd az egyoldalú szerződés-módosításokat, valamint azt is, hogy a bankok jogosan hárították-e az ügyfelekre az árfolyamkockázatot.


Várhatóan az összes devizahitelnél érvénytelenek lesznek az árfolyamrésre vonatkozó szerződéses pontok. Esetemben sem lehet vitás, hogy Önök más árfolyamon számoltak a hitel folyósításakor és a törlesztésekkor, mindig az Önök számára előnyös - azaz az ügyfél számára előnytelenebb árfolyamot használva, vagyis a hitel folyósításakor az eladásit, a törlesztéskor pedig a vételit.  Visszatekintve az UniCredit banknál az eladási és a vételi árfolyam közötti jelentős különbségeket az így keletkező különbözet, nekem összességében igen sok százezer forintos pluszköltséget eredményezett.


E tekintetben mondta ki most a Kúria, hogy tisztességtelen, mivel a Magyar Nemzeti Bank hivatalos deviza árfolyama lehetett volna az egyetlen árfolyam, aminek a figyelembe vételével az elszámolást ebben a jogviszonyban meg lehetett volna tenni.

Fentiekre tekintettel – kérem, hogy szíveskedjenek részemre egy hónapon belül, azaz 2014. július 4 –ig kiszámolni és visszatéríteni az árfolyamrésből származó pluszbefizetéseimet.


Álláspontom az, hogy amennyiben előbbi elszámolást részemre korrektül megteszik, és visszafizetik a Magyar Nemzeti Bank hivatalos deviza árfolyama alapján kiszámítottak miatt fennálló különbözeti összeget, úgy eltekintek a peres úton való teljes körű kártérítéstől, hiszen fekete fehéren kimutatható a kiváltott hitel jelenlegi tisztességes kondíciói és az Önök által felszámoltak közötti hatalmas különbség. Arról nem is beszélve, hogy feltehetően a Kúria által is megerősítetten az Önöknek felróható két és fél év alatt keletkezett egyéb plusz költségek mellett az, hogy kénytelen voltam más bankkal kiváltani az Önöknél teljesíthetetlenné vált hitelt, ez1862,36 eur-ba került az Oberbanknál.


Megjegyzem, hogy a 2011.04. 15-én kiváltott hitel tekintetében Önök semmilyen elszámolást részemre nem adtak, így – amennyiben kérelmem elutasításra kerülne, - szíveskedjenek a jogorvoslathoz szükséges hitelkiváltás részletes elszámolását, részemre utólag biztosítani. (Összes befizetett ft/eur/hó/árfolyam, stb.)



A korrektség kedvéért megjegyzem, hogy újságíró vagyok, így – amennyiben saját ügyem akár pozitív, akár negatív vonatkozásban közérdeklődésre tarthat számot – úgy azt nyilvánosságra szándékozom hozni.


Budapest, 2014. június 07.


Megjegyzés:

Az új törvény  semmisnek nevezi az árfolyamrést – az eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazását – helyette a folyósított és a törlesztett összeget is az MNB hivatalos devizaárfolyamán kell meghatározni. Ez vonatkozik a devizában megállapított bármilyen költségre, díjra vagy jutalékra is.

 

Nemcsak a jelzáloghiteleseknek, hanem minden fogyasztási kölcsönt felvett devizahitelesnek visszajár az árfolyamrés tisztességtelen alkalmazása miatti indokolatlan költség, amit a Bankok az ügyfelekkel megfizettettek. Az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó rendelkezések viszont  a forint alapú hitel- vagy kölcsönszerződésre, pénzügyi lízingszerződésre is érvényesek.

 

Senkit ne riasszon el az, hogy hitelét már kifizette, vagy kiváltotta más bankkal, vagy  elvették már a házát, hogy megszűnt már a szerződése. Itt nincs elévülési idő, hiszen a  Ptk. azt mondja ki, hogy ha a követelést a jogosult menthető okból  - mert nem tudott arról, hogy ezt megtehetné - nem tudja érvényesíteni, az elévülés nyugszik. A törvény szerint az akadály megszűnésétől számított egyéves határidőn belül a követelés akkor is érvényesíthető, ha az elévülési idő már letelt. Az elévülést a törvény hatályba lépésétől, azaz 2014. július 25-től számolni. Aki az elmúlt öt évben (2009. július 25. után) zárta le a hitelszerződését, annak a teljes futamidőre jár a visszatérítés. A még élő szerződéseknél az egész futamidőre jár a pénz!

 

Pontosítva a jogszabály azokra vonatkozik, akik 2004. május 1-e után vették fel és 2009-ig nem zárták le hitelüket, nem végtörlesztettek kedvezményes árfolyamon és az eszközkezelőtől sem kértek segítséget. Az élő szerződéseknél nincs elévülés, minden jogszerűtlenül felszámított összeg a teljes futamidőre visszajár. A törvény a lakáscélú, a szabad felhasználású, az autó- és a lízingszerződésekre is vonatkozik. Mindez a forinthitelesekre is vonatkozik,  az állam által felkínált kedvezményes végtörlesztésben (2011 szeptemberétől 2012 februárjáig) résztvevők azonban nem kapnak vissza pénzt a végtörlesztett hitelszerződésekre.  Azért nem, mert a végtörlesztésre az akkori piaci és az eredeti szerződéses kötelezettségnél kedvezőbb feltételekkel, például a tényleges piaci árfolyamoknál kedvezőbb árfolyamon került sor.

 

A nem kedvezményes végtörlesztéssel élőknek - akik saját forrásból vagy másik hitel felvételével váltották ki a hitelüket - jár a visszatérítés a már lezárt hitelek után is.

 

Az UniCredit Banknak július 26-tól egy hónapja lesz a törvény megtámadására. Ezek a bankok már biztosan perelnek.

 

Folytatjuk….

Utoljára frissítve: 2014-07-29 09:20:15

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>