. Ma Márk napja van.
Az UniCredit Bank és a devizahitel elszámolás
2014-07-28 08:58:32
Az UniCredit Bank és a devizahitel elszámolás

Az UniCredit Bank és a devizahitel elszámolás

Figyeljék minden nap a Hírhatárt! Olvashatják azt a levelezést, amelyet az UniCredit Bank folytat ügyfelével, aki egyedül megy szembe a bankkal és törvény szerinti követelését próbálja érvényesíteni. Hogy milyen hosszú lesz a történet, az attól függ, mikor rendezi az ügyet az UniCredit Bank.


Kezdjük a történettel, aztán jön a folyamatos tájékoztatás: levél az ügyféltől, válasz a banktól és néhány tanulságos megjegyzés.

 

A most következő történet egy olyan ügyfélről szól, aki az UniCredit Banktól már több, mint négy éve kiváltotta a teljesíthetetlenné vált hitelét az Oberbankkal, és most az új törvény által jött el annak lehetősége, hogy Bankkal érdemben el tudjon számolni.

 

Az ügyfél három levelet írt már a banknak az első kettőre válaszoltak, de mindkettő kizárólag időhúzásra alapult. A harmadikra – bár telefonon tájékoztatták az ügyfelet a Bankot kötő egy hónapos ügyintézési határidőre, ami letelt, –  ennek ellenére, még nem érkezett érdemi válasz.

 

A történet:

 

2008-ban az alacsony ingatlanárak miatt eladhatatlan nagy értékű vidéki családi házamat kiadtam majd jelzáloghitellel terheltem meg. Budapesti kötödéseim, munkám –családom miatt a fővárosban akartam lakást venni. Közalkalmazotti csekély fizetésem ellenére 2008-ban könnyedén felvehettem 105 ezer eurót. Ekkor még mások voltak a bankok feltételei, így elég volt a hitel többszörösét érő ingatlanfedezet.  Bízva az értékes és hatalmas ház belátható időn belüli értékesítésében, nívós apartman lakást vettem, de még azt is meg kellett terhelnem, hogy árát kifizethessem. Az UniCredit Bank végül szabad felhasználású jelzálogszerződést kötött velem, két év türelmi idővel. Így két hitelem is volt, de abban bíztam, hogy hamarosan értékesítem vidéki házamat, melyből könnyedén ki tudom fizetni mindkét hitelt.

 

Soha nem tartoztam, minden törlesztő részletet mindig pontosan fizettem.

 

Mivel a gazdasági válság nem akart megszűnni, így két év után inkább eladtam lakásomat, megszabadulva a második hitelnek terhétől és vettem egy átlagos kis lakást.

 

2008-tól két évig fizettem a tőke nélküli kamatrészt, majd folytattam az UniCredit Bank felé a havi átlag 270-275 ezer forint törlesztés teljesítését, ami folyamatosan növekedett. Négy hónap után be kellett lássam, hogy ezt sem fogom bírni tovább. Felőrölt a bizonytalanság, az állandó idegeskedés, hogy ki tudom e fizetni a következő hónapot és mire nem marad pénzem. Gyakorlatilag teljesíthetetlenné vált a hitelem.

 

2011 elején gondoltam egy nagyot, és beírtam a google keresőbe, hogy „hitelkiváltás”. Az elsők közt felbukkanó oldal kalkulátorába beírtam a paramétereket. (futamidő, hitelkiváltás, összeg).

 

Olyan elképesztően kedvező számok jöttek ki, hogy azonnal ott is hagytam az oldalt, gondolván, hogy ez csak átverés lehet. Másnap ismét tettem egy próbát, aminek az eredménye ugyanaz lett, de ekkor nem kiléptem, hanem nevem és elérhetőségem megadásával konkrét ajánlatot kértem.

 

Másnap már telefonon kerestek, majd e-mailváltások következtek a paraméterek pontosítására. A házam piaci forgalmi értéke két év alatt nem változott, de közalkalmazotti munkaviszonyom már megszűnt, már csak a nagy ház kiadásával foglalkoztam. Adóigazolást és hat havi bankszámla kivonatot kellett küldenem, majd hamar felhívtak a kiváltásra jelentkező Oberbankból, hogy menjek be egy személyes beszélgetésre, és minden dokumentum eredeti példányát is hozzam. Ettől kezdve felgyorsultak az események: volt egy ingatlan értékbecslés és egy igazolás az UniCredittől a jelenlegi aktuális tartozásról.

 

Mikor az UniCredit Bank megtudta, hogy az Oberbankkal kiváltatnám a hitelt, akkor először a 9% feletti kamatból 2%, majd 3% kamatcsökkentést ajánlott fel, azonban ez nem volt elfogadható, hiszen az Oberbank mindössze 2,9%-ot ígért. Nem kellett sok számolgatás ahhoz, hogy a döntés megszülessen, hiszen a 10 millió forinttal csökkentett összes visszafizetésen és a havi minimum 100 ezer forinttal kevesebb törlesztő részleten nem volt mit gondolkodni.

 

Hogy az Oberbank mennyire korrekt, azt mi sem mutatja jobban, hogy az eltelt 3 év alatt nem változtatott a kamaton, és a törlesztő részlet kizárólag a forint romlása miatt növekedett. Az árfolyamrés tisztességtelenségét ma már törvény mondja ki. Összehasonlítva az árfolyamrést a két bank törlesztő részleténél, szembetűnő a különbség.

 

Az UniCredit banknál 29 hónap alatt 170 ezer forinttal számoltak többet az MNB középárfolyamánál, míg az Oberbanknál 39 hónap alatt mindössze 30 ezer forinttal. Külön figyelmet érdemel az UniCredit Banknál az, hogy követhetetlenek a levonások soha nem pontosan az eladási vagy a közép árfolyammal megegyezőek, az pedig egyelőre teljesen érthetetlen, hogy hat alkalommal az UniCredit eladási devizaárfolyamnál is több ezer forinttal többet számoltak!!!

 

A Kúria 2014.06.16-i jogegységi határozata alapján, melyet most már az új törvény is megerősített az árfolyamrés alkalmazásának tisztességtelen alkalmazása miatt, a folyósított hitelt és a törlesztő részletet egyaránt, az MNB EUR árfolyama alapján lett volna korrekt kiszámítani.

 

A 105 ezer EUR kölcsön folyósításánál az UniCredit Bank  - az MNB árfolyammal számolva -  500 ezer forinttal kevesebbet utalt!

Három levelet küldtem már az UniCredit banknak, kérve a törlesztő részletek felülvizsgálatát, majd a teljes elszámolást, de eddig csak hárított. Először azt írta, várjuk meg a Kúria döntését, utána azt, várjuk meg a parlamenti törvényt, most hallgat, pedig letelt a 30 napos ügyintézési idő – de biztos az jön: várjuk meg az őszi pontosításokat.

 

Véleményem szerint az árfolyamkockázatról tisztességes tájékoztatást kaptam a bankoktól. Az UniCredit kamatemelését eddig nem vizsgáltam, közgazdász fiam szerint az is indokolatlan volt, így jelentős hat számjegyű követelést lehetne e tekintetben is előterjeszteni. Eddig nem követeltem kamatokat se a Banktól, de kezd elegem lenni. Valójában nem terveztem per indítását, megelégedtem volna a nyilvánvaló tisztességtelen árfolyamrésből adódó visszajáró összeggel, de elfogyott a türelmem, és ez a szándékos időhúzás  bizalmatlanná tesz. Ha az UniCredit rákényszerít a perre, akkor mindenre kiterjesztem a követelést, ami több mint a duplája lehet a jelenleginek.

 

Megjegyzés:

Szánjanak rá néhány órát és számolják ki, hogy saját esetükben pontosan mennyi lehet a követelésük. Az árfolyamokat Bankjuk weblapján biztosan könnyen megtalálják, az MNB oldalán pedig ITT tudják visszakeresni, hogy a konkrét napokon mennyivel kellett volna számolni a Bankjuknak. A Magyar Nemzeti Bank a hivatalos devizaárfolyamokat hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken – kivéve, ha ezek nem munkanapok – állapítja meg. Az árfolyamokat a következő árfolyamok közzétételéig kell érvényesnek tekinteni. Ezeken a napokon délelőtt 11 órakor kerül sor az árfolyamok megállapítására.

 

Ha kiszámolták, írjanak egy levelet Bankjuknak és kérjék, hogy az összeget utalja számlájukra. Nem lehet vitás, hogy közös érdek, hogy a jogvita mielőbb és peren kívül lezáruljon. Most már a Banknak is érdeke, hogy az árfolyamréssel kapcsolatosan

 

újraszámoljon és teljes körű felülvizsgálatot végezzen, mivel a kamatos kamatok és az egyéb járulékok, mint ügyvédi és perköltség, meg is duplázhatják az ügyfél eredeti követelését.

 

Ha a Bank nem válaszol, vagy elutasítja a kérelmet, akkor lehet közvetítői eljárást vagy bírósági utat igénybe venni.

 

A történetben a számok kerekítettek, holnap  az ügyfél első levelét tesszük közzé.

Folytatjuk...

Utoljára frissítve: 2014-07-29 08:12:17

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>