. Ma Emma napja van.
Az Új Világ visszavág!
2014-06-19 12:54:59
Az Új Világ visszavág!

Az Új Világ visszavág!

A legjobban fejlődő országok (BRIC országok) közé tartozik Brazília is, ahol most zajlik az izgalmakban és meglepetésekben gazdag foci VB. Ám a nyomor meglehetősen nagy a világ azon táján. Cikkünk mégis a spanyolokról fog szólni, akik: jöttek, láttak és vesztettek. A focivébén- (is).

 

Colombus felfedezte Amerikát, bár ő azt hitte Indiában jár (innen az indián kifejezés), a spanyolok pedig élen jártak abban, hogy leigázzák, kiirtsák és megfélemlítsék a helyi őslakosokat. Most a történelem visszafizet nekik. Nem először.

 

1588-ban az angol királyi flotta rommá verte a spanyolok (hajó) armadáját. Thomas Hobbes, angol gondolkodó azt mondta, hogy azért lett koraszülött (az említett évben), mert jöttek a spanyolok és ő már kívül akart kerülni az anyaméhen, hogy le ne maradjon az eseményekről.

 

Semmi bajom a spanyolokkal, de a vezetőik valamit nagyon rosszul csinálhatnak. A középkorban, miután leigázták az indiánokat, rengeteg nemesfémet és más kincset hoztak haza az Újvilágból, a polgárságot alkotó mórokat (arabokat) és zsidókat pedig kiűzték, megölték, vagy a kereszténység felvételére kényszerítették. (1492-ben.) 

Később - 1609-ben - II. Fülöp tovább üldözte a mórokat, avagy moriszkókat, akik közül 250.000-en vándoroltak ki Észak-Afrikába, őseik hazájába.

 

Kiűzték a polgárság java részét, s lám: az ország hanyatlásnak is indult, mert a jó spanyol nemesek mihez értettek? A pénz elveréséhez, de ahhoz nagyonl. Az arabok és a zsidók - bár nem szokás e testvérnépeket egy lapon emlegetni, és nem kenyerem a gyűlölködés, ezért együtt fogok róluk írni - Európa szerte nem vállalhattak tisztségeket, nem lehettek nemesek, nem lehetett földjük. Így a társadalmi-gazdasági evolúció útján kereskedőkké, bankárokká, árusokká lettek. Jól forgatták a pénzt.

 

Hogyan kapcsolódik ez a mostan ivilágbajnoksághoz?

 

Egyszerű a képlet. Hallhattuk, hogy a spanyolok nagy esélyesek, övék a legdrágább játékosokból álló csapat is és, ha nyernek, újra hatalmas, extra, bónusz, grátisz pénznek örülhetnek majd a játékosok.  Egész pontosan: fejenként 720ezer eurót, vagyis 218 millió forintot kaptak volnaEnnek nagy részét természetesen a brazil árvák, nyomorgók megsegítésére és a helyi kórházak és oktatás fejlesztésére akarták volna fordítani. Szertefoszlottak nagylelkű álmaik.

 

A spanyolok sok aranylábú játékossal visszatértek az Újvilágba, hogy ismét aranyat szerezzenek (mind érem, mind pénz formájában), de rútul elbántak velük. Egy másik nagy kereskedő nép fiai - a hollandok – 5:1-re osztották ki őket, és a helyiek képviseletében Chile 2 gólt rúgott nekik, míg az egykori gyarmatosítok egyszer sem találtak be az ellenfél kapujába.

 

A spanyolok ismét kaptak egy történelmi pofont. Ideje lenne felébredni és észrevenni, hogy nem minden a pénz. A pályán sem.

 

U.I.1: A Real Madrid, a spanyol királyi csapat is híres/hírhedt arról, hogy a világ legdrágább játékosait foglalkoztatja, olykor mégis egészen gyengének számító csapatoktól kap ki.

 

U.I.2.: Iker Casillas, a spanyolok klasszis, ám most rosszul teljesítő kapusa klubmérkőzéseken az Emirates arab (központja az Egyesült Arab Emírségekben, Dubai-ban van) légitársaság logójával díszített mezt viselt. Pofon Dél-Amerikától, pofon az araboktól.

 

P.D.F.

 

Utoljára frissítve: 2014-06-20 06:46:57

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Sport Bővebben
Jó páros-e a niacinamid és a C-vitamin?
A rövid válasz: igen! Nemcsak, hogy bátran kombinálhatod ezt a két szuper összetevőt, de bátorítunk is rá, ugyanis ezen bőrápoló kombináció esetében nem kell kompromisszu...
2024-03-27 10:28:13, Hírek, Sport Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>