. Ma Gedeon napja van.
Az Orbán-kormány félvállról veszi a klímaproblémát
2016-05-27 03:27:56
Az Orbán-kormány félvállról veszi a klímaproblémát

Az Orbán-kormány félvállról veszi a klímaproblémát

A parlament megszavazta a tavalyi párizsi klímamegállapodás kihirdetését. A PM szerint hasznos, hogy az éghajlatváltozás megelőzésének globális kereteit végre nemzetközi egyezmény rögzíti, az viszont elkeserítő, hogy az Orbán-kormány továbbra is félvállról veszi a XXI. század legnagyobb környezeti kihívásának számító klímaproblémát.

A klímamegállapodás aláírása, ahogyan a parlamenti ratifikáció is, önmagában legfeljebb félsiker: a párizsi egyezmény szövege – néhány klímaszkeptikus kormányzat, így az Orbán-kabinet destruktív tevékenységének köszönhetően is – nem jelent igazi áttörést. Ráadásul minden megállapodás csak annyit ér, amennyit a gyakorlatban megvalósítanak belőle, az előjelek pedig nem bíztatóak.


Az Eurostat friss adatai szerint az egész EU–n belül Magyarországon a legalacsonyabb a megújuló energiaforrásokkal, vagyis valóban klímabarát módon termelt villamos áram aránya, a napelemeket továbbra is büntetőadó sújtja, szélerőmű-építésre 2010 óta nem adtak engedélyt. Klímaegyezmény ide vagy oda, a magyar kormány semmilyen új, számon kérhető kötelezettség vállalására nem hajlandó, a szakpolitikák nem tartalmaznak számszerűsített klíma-célokat.


Ahol pedig igazán nagy tartalékaink lennének, vagyis az energiahatékonyság területén, ott még a semminél is kevesebb történik: a kormány minden erővel akadályozza egy nagy volumenű lakossági energiahatékonysági modernizációs program elindítását (az erre vonatkozó költségvetési módosító javaslatunkat is lesöpörték). Pedig az EU vissza nem térítendő támogatást biztosítana hozzá, a munkahelyteremtő és a gazdaságélénkítő hatása pedig szinte felbecsülhetetlen lenne, miközben fenntartható módon hozzájárulna a magyar családok energiaszámlájának csökkentéséhez is.


Magyarország a klímaváltozás negatív hatásainak leginkább kitett uniós tagállamként továbbra is a klímavédelem terén Európa rossz tanulója: az atomenergiára és a fosszilis energiahordozókra koncentráló kormányzati energiastratégiával lehetetlen elérni az uniós széndioxidkibocsátás-csökkentési elvárásokat.


Úgy tűnik, a kormány a klímát is úgy fogja megvédeni, mint a magánnyugdíjakat, az egészségügyet vagy az oktatást – a PM szerint viszont a következő generációk és a hazai lakosság érdekeit nem az orosz gázra és atomra épülő elavult energiapolitika, hanem a megújulókat és az energiahatékonyságot középpontba állító, a klímavédelmi törekvéseket is segítő energiaforradalom szolgálná.


Menetrend – a múlt héten bemutatott, akár 70 százalékos kibocsátáscsökkentést lehetővé tevő Zöld Magyarország Energia Útiterv formájában – van hozzá, most már csak végre kellene hajtani.


Jávor Benedek EP-képviselő - OS

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Milyen deszkát használjunk otthoni barkácsoláshoz?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, melyik felel meg igazán az igényeinknek és mivel a legkönnye...
2024-03-14 17:40:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, ...
Bővebben >>