. Ma Andrea napja van.
Az önkormányzat építene, az állam intézménye akadályozza
2016-04-26 06:50:13
Az önkormányzat építene, az állam intézménye akadályozza

Az önkormányzat építene, az állam intézménye akadályozza

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata egy építészeti ötletpályázat alapján tervezett, Média Építészeti Díjat elnyerő, környezettudatos új lakóházat, egyben szolgáltatóházat kíván megépíteni. Az épületben 33 db önkormányzati bérlakást és a környék igényeinek megfelelő szolgáltatások részére helyiségek építését tervezte.


A Klapka utcában álló ’70-es években épült lebontandó épületben az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak ÁEEK (79/5390 azaz 1,46% !) tulajdonrésze van. A használaton kívüli ingatlanrész tulajdonosi joggyakorlását az ÁEEK feltételhez köti. A bontáshoz, majd az építéshez való tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot egy másik, az ügyhöz semmilyen vonatkozásban össze nem tartozó jogüggyel kívánja összevonni. Abban az esetben, ha az ÁEEK által szabott feltételt teljesíti az önkormányzat, akkor a Kormány egy színlelt jogügyletet hagyna jóvá határozatával.

 

A Magyar Államot képviselő központ főigazgatója megdöbbentő indoka szerint az önkormányzati bérlakás „nem teljesen merítik ki a közérdekű funkciót”. Meglepő felfogás nem azonosulni azzal az elvvel, hogy az önkormányzatok feladataik ellátása során helyi közügyekben járnak el, és közfeladatokat látnak el.

 

Az ügy közel egy éve áll, esetenként a központ válaszára három hónapig kell várni. Mindez napjainkban történik, amikor a lakásépítkezés megindítását próbálja elősegíteni a kormány (CSOK, NOK), amikor az önkormányzati bérlakásépítés a XIII. kerületet kivéve gyakorlatilag nem folyik. Egy használaton kívüli helyiség fontosabb, mint a beruházással elérni kívánt cél.

 

A tervezett építésre a pénz rendelkezésre áll, ennek ellenére még az építkezés megkezdéséhez szükséges bontás nem kezdődhet el.

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>