. Ma Márk napja van.
Az offshore-lovagok végnapjai
2016-04-13 05:53:21
Az offshore-lovagok végnapjai

Az offshore-lovagok végnapjai

Az Európai Parlament eheti plenáris ülésén a Szocialisták és Demokraták (S&D) frakció kezdeményezésére a képviselők külön vitát tartottak a "Panama-papírok" néven ismertté vált offshore-botrányról, s ennek keretében szintén a szocialisták javasolták egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a tanulságok levonása és a szükséges intézkedések előkészítése érdekében.


Az MSZP-s Szanyi Tibor, az EP adócsalás elleni küzdelme terén egyik legaktívabb képviselő a vita kapcsán emlékeztetett rá: "A jelenlegi Európai Parlament megalakulásától kezdve az európai szocialisták voltak azok, akik zászlajukra tűzték az adócsalás és adóelkerülés tömeges nemzetközi gyakorlata, a multinacionális nagyvállalatok rendszerszerű adóelkerülése, az adóparadicsomok létezése, az áfa-csalások szinte már bevett formái elleni harcot.


"Panama-papírok" néven ismert offshore-botrány napvilágra kerülése most váratlan segítséget jelent ebben a munkában azzal, hogy segíti ráébreszteni az európai döntéshozókat és a közvéleményt az adócsalás elképesztő mértékére, az elkövetők minden képzeletet felülmúló gátlástalanságára. Leginkább pedig arra, hogy a velük szembeni fellépés nem állhat meg a nemzeti határokon, de még az EU együttműködés keretei között sem, annak óhatatlanul globálissá kell válnia, kiterjesztve a távoli adóparadicsomokra is."


A legújabb információk alapján az európai törvényhozók most még nagyobb nyomást gyakorolnak az Európai Bizottságra, hogy az eddiginél keményebb, teljes átláthatóságot, az európai és tengeren túli off-shore adóparadicsomok felsorolását és korlátozását, a nagy- és kisadózók minden kivételezést mellőző azonos elbírálását biztosító javaslatcsomaggal álljon az Európai Parlament és a tagállamok elé.


"A luxemburgi nagyvállalati adóelkerülés hatására létrehozott TAXE különbizottság tagjaként, de – éppen a hazai, rendszerszerű áfa- és adócsalások szomorú tapasztalataira támaszkodva – önállóan, baloldali képviselőként is számos alkalommal rámutattam az EP fórumain az áfa-visszaélések és a nagyvállalati adóelkerülés súlyos gazdasági és szociális következményeire. Végre valóban közös európai intézkedésekkel, néhány nyilvánvaló követelmény – elsősorban az "ott adózzanak, ahol a profit keletkezik" elv – következetes érvényesítésével, s a tettesek elkerülhetetlen szankcionálásával érdemi eredményeket érhetünk el.


A munkánkhoz szükséges választói, politikai támogatás miatt is fontos az off-shore ügy teljes feltárása, az ilyen csalások jövőbeni lehetőségének radikális felszámolása, tekintet nélkül az elkövetők személyére, nemzetiségére, hatalmi pozíciójára.


Jogunk van például tudni, valójában kik állnak a magyar gázpiacról súlyos milliárdokat kaszáló MET, a letelepedési kötvényeket forgalmazó haveri cégek, avagy "csak" a magyar nagyvállalatok hasznát adómentesen kipumpáló leányvállalatok mögött" – hangsúlyozta Szanyi Tibor.


OS

Fotó: Index

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>