. Ma Béla napja van.
Az Év Fája versenyében a Jászai Mari téri platánfa
2016-09-15 03:18:14
Az Év Fája versenyében a Jászai Mari téri platánfa

Az Év Fája versenyében a Jászai Mari téri platánfa

Az Ökotárs honlapján olvasható az "Év fája 2016." bevezetőjében: "Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát kerestük, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket.


Ezek vesznek részt a nyilvános döntőben, melyben legtöbb közönségszavazatot kapó fa nyeri az Év Fája címet. A döntősök közt emellett már ott rejtőzik a Hős Fa cím nyertese is és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa, de arra, hogy mely fák kapják ezeket, csak a közönségszavazás után derül fény."


A kb. 80 éves, 250 cm törzskerülettel bíró fa a Jászai Mari tér legnagyobb és legszebb platánja. Karbantartott, jó állapotú, 25 méter magas, gyönyörű lombkoronájával nagy árnyékot adó fa.

Története:


A Jászai Mari tér legszebb platánja évtizedek óta nyújt széles lombozatával árnyékot a téren megpihenni vágyók számára. A fa otthona 1903-ban került parkosításra, és 1950-ig a Rudolf tér nevet viselte. A park rekonstrukciója a kilencvenes években történt, és elnyerte „Budapest első számú díszkertje” címét. A parkban ekkor már automata öntözőrendszert használtak, amely sokban hozzájárult az üdébb levegőhöz, és így a növények gyorsabb fejlődéséhez. A téren álló óriás platánfa is ennek köszönhetően növesztette égbenyúló ágait.


Nevezhetnénk a tér egyik büszkeségének is, aki sokat mesélhetne a környék múltjáról, sorsáról és az emberekről. A magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, Radnóti Miklós és felesége Fifi néni is gyakran megpihenhettek a tér fáinak árnyékában. Pozsonyi úti lakásuk ablakából, 1936-tól figyelhették a platánfa sorsát. Talán pont a ma már öreg platán árnyékában is sétáltatták kutyájukat, és „piknikeltek”, ahogyan ők nevezték egyik kedvenc kikapcsolódásukat.

Fa elhelyezkedése: Budapest, Jászai Mari tér
Faj: Platán
Kora: 80
Magassága: 25 méter
Törzskerület: 250 centiméter
Jelölő: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

Tisztelettel kérünk minden XIII. kerületi lakótársat, vagy kerületünket "csupán" szeretőket arra, hogy egy szavazattal támogassa a Jászai Mari tér legszebb platánját!

Köszönjük!

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>