. Ma Gedeon napja van.
Az EU vizsgálja Paks II állami beruházását
2015-07-02 08:06:53
Az EU vizsgálja Paks II állami beruházását

Az EU vizsgálja Paks II állami beruházását

Május 22-én az Európai Bizottságban hivatalosan is elindította az az eljárást, amely Paks II állami támogatását vizsgálja – derült ki abból a válaszból, amelyet Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős biztos írt Jávor Benedek európai parlamenti képviselő és az Energiaklub közös levelére.  

 

Ennek az eljárásnak a végén derül majd ki, hogy a beruházás finanszírozása tiltott állami támogatásnak minősül-e. Amennyiben igen, úgy az ellentétes az EU szabályaival, és Paks II költségvetésen keresztül való finanszírozását le kell állítani.

 

Korábban az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága előzetes egyeztetéseket folytatott a magyar hatóságokkal az állami támogatás kérdésével kapcsolatban, az Energiaklub beadványát követően.  A biztos levele szerint május végén azonban a magyar fél hivatalosan is bejelentette Brüsszelben a projektet, arra kérve a Bizottságot, hogy hozzon határozatot arról, hogy nincs az ügyben állami támogatás.

 

A hivatalos notifikációs eljárás megindításáról a magyar kormány mélyen hallgat, sőt, Lázár János miniszter és Aszódi Atilla kormánybiztos is nemrég azt nyilatkozták, hogy megválaszolták az Európai Bizottság kérdéseit, és fenntartja álláspontját, hogy szerintük nincs állami támogatás a paksi beruházás finanszírozásában. Azt, hogy mire alapozza a magyar kormány ezt az állítását, nem tudjuk, hiszen minden dokumentum titkos, így többek között a hivatalos számításokat sem ismerjük.

 

Ezzel szemben az Energiaklub a napokban hozta nyilvánosságra azt a közgazdasági elemzést, amely bemutatja, hogy Paks II állami támogatások nélkül nem tud majd működni. A szervezet az elemzést el is juttatta a Versenyjogi Főigazgatósághoz. Az Európai Bizottság határozata néhány hónap múlva várható.

 

 

MTI

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
Bővebben >>