. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Az EU törölte a parlagfüvet az ártalmas fajok listájáról
2016-05-11 07:34:46
Az EU törölte a parlagfüvet az ártalmas fajok listájáról

Az EU törölte a parlagfüvet az ártalmas fajok listájáról

Az EU invazív idegenhonos fajokkal foglalkozó IAS albizottsága a visszaszorítandó, egészségre és környezetre ártalmas fajok listájáról törölte a parlagfüvet.


Az ülésen az FM delegáltja is részt vett, aki a magyar természetvédelem hivatalos honlapján így nyilatkozott: "Mivel minden jelentősebb hazai konfliktust jelentő növényfaj jelölését sikeresen megakadályoztuk (nem szerepelt még vita alapként sem a fehér akác jelölése, míg a szintén széles körben elterjedt és hazai szinten megfelelően szabályozott kezelésű parlagfű a vita során kihullott), Magyarország támogatni tudta a jegyzék elfogadását."


Ennek pl. az a következménye, hogy a hazánkkal szomszédos államokban, ahol nincs parlagfű elleni védekezés és törvényi szabályozás, korlátlanul jöhet a pollenszennyezés.


A döntést befolyásoló gazdasági érdekcsoportok nemcsak az egészségre veszélyes parlagfüvet vétóztatták meg, hanem szinte valamennyi Közép-Európában ökológiai kárt okozó fajt (így a Magyarországon rendkívül agresszíven viselkedő aranyvesszőt, selyemkórót, japánkeserűfüvet, gyalogakácot, bálványfát, ezüstfát) is.


Egyesületünk felkérte az Allergia-Parlagfű Kerekasztalt, hogy fogalmazzon meg egy levelet az EU albizottság elnöke számára, amelyben kéri a parlagfűnek, mint az EU-polgárok egészségét kiemelten veszélyeztető, idegenhonos fajnak a listára való felvételét és hogy közérdekű levélben kérje ki az FM-től az ezügyben képviselt álláspontját.


Parlagfűpollen No Egyesület - OS

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>