. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Az édenkert íze?
2014-09-11 06:30:43
Az édenkert íze?

Az édenkert íze?

Örvendetes, hogy már nemcsak a vágóhidak borzalmaival, de a pálmaolaj okozta környezeti problémákkal is foglalkozik a magyar tömegmédia. A 444.hu cikke  zoológiai szarvashibát is tartalmaz, amikor azt állítja, hogy az ember legközelebbi rokona az orángután. A tény az, hogy az ember ma élő legközelebbi rokona a bonobó, avagy törpecsimpánz. Az írás alapos és rávilágít sok problémára, amit a pálmaolaj okozhat. Többek között veszélyeztetett állatfajok halhatnak ki miatta, olyanok, mint például az említett orángután illetve a szumátrai tigris.

 

Arról viszont nem írnak, hogy a pálmaolajat ígéretes bio-üzemanyagnak tartják.

 

A cikkben olvashatjuk, hogy számtalan termékben megtalálható a pálmaolaj és nagyon helyesen megemlítik, hogy ne vegyünk olyan termékeket, amelyiken csak annyi áll, hogy növényi olaj van benne. Nem tudhatjuk ugyanis, hogy az pontosan milyen növényből származik. Amikor először, néhány évvel ezelőtt olvastam a pálmaolajról, akkor kezdtem el nézegetni az élelmiszerek összetételét. Rengeteg ropogtatnivaló, csokoládé, és - nagy sajnálatomra - az általam összes ismert ropi márka is tartalmazza ezt a növényi zsiradékot.

 

A 444.hu írása arra sem tér ki, hogy a pálmák, amelyekből az olajat kinyerik, 20-25 év után teljesen kimerítik a talaj tápanyag készletét, ezért új trópusi esőerdőket kell kiirtani ahhoz, hogy pótolni lehessen a kihalt növényeket. Ez pedig duplán hozzájárul az üvegházhatáshoz és a globális felmelegedéshez, hiszen az esőerdők rengeteg széndioxidot szívnak fel (ami üvegházhatású gáz), ez által csökkentve a hőmérséklet növekedését. Azonban, amikor esőerdőket dózerolnak le, hogy új pálma ültetvényeket ültessenek, a pusztítás után a megmaradt törzseket és bokrokat porig égetik, így még több széndioxidot és egyéb káros gázt juttatva a levegőbe.

 

 Volt régebben egy reklám: „Finom íz, csuda jó, nutella.”  Illetve ilyen, akkoriban vonzónak tűnő módon is szerepelt a tévében a mogyorót is tartalmazó krém.

 

Kétségtelen, hogy sokak szerint nagyon finom, de nagy mennyiségű pálma olajat is tartalmaz. Vajon hányan gondolnak arra ropi, nutella, vagy nutellás ropi, csipszek, vagy csokoládék fogyasztása közben, hogy miattuk (is) rombolják az esőerdőket és tűnnek el azok lakói a Föld színéről?

 

P.D.F.

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>