. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Az AB szerint nem alkotmányellenes megtiltani atüntetéseket
2016-07-13 08:45:56
Az AB szerint nem alkotmányellenes megtiltani atüntetéseket

Az AB szerint nem alkotmányellenes megtiltani atüntetéseket

A kollaboráns alkotmánybírói többség az alapvető gyülekezési jognak mond ellent. Az Alkotmánybíróság döntésével bebizonyította, hogy nem a legfontosabb alapvető emberi jogokat tartja szem előtt, hanem a Fidesz érdekeit. Ezzel engedélyt adtak a kormánynak az egyik legfontosabb liberális szabadságjogot szabályozó törvény tönkretételére, illiberálissá formálására.


Az alkotmánybíróság ma kihirdette ítéletét az alkotmányjogi panaszról, amely szerint alaptörvénybe ütközik és sérti a békés gyülekezéshez való jogot, hogy a rendőrség, majd a bíróság megtiltotta a tüntetést Orbán Viktor Cinege utcai házánál és a Markó utcában, a Kúriánál. Az AB megállapította, hogy a bírósági döntés nem volt alaptörvény-ellenes, ezért a megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszt elutasította.


Az Együtt szerint az alkotmányjogi panasz elutasításával az Alkotmánybíróság ismét jogtipró politikai szolgáltatást nyújtott a kormánynak; ismét bebizonyosodott, hogy az Együtt bojkottja az Alkotmánybíróság ellen indokolt és jogos.


Az Alkotmánybíróság már régóta méltatlan eredeti feladatai ellátására: az alkotmányosság védelmére hivatott testület többször éppen maga ásta alá a jogállam alkotmányos működését, és a Fidesz érdekei szerint pártpolitikailag befolyásolt döntéseket hozott. Emellett az Együtt értékeli a szabadságjogok megvédése mellett elkötelezett kisebbségben levő alkotmánybírák különvéleményét.


Magyarországon már csak egy – az egyik legfontosabb – érintetlen liberális szabadságjogot szabályozó törvény van. Az Együtt szerint az Alkotmánybíróság döntésével feljogosította a kormányt, hogy ezt a törvényt is illiberálissá formálja.


OS

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>