. Ma Márk napja van.
Átfogó adóreform készül
2015-03-28 04:34:18
Átfogó adóreform készül

Átfogó adóreform készül

Az adózók érdekeit szem előtt tartó adórendszer kialakítását jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, és a Joint Venture Szövetség (JVSZ) társelnöke a szervezet vállalatvezetői fórumán. A várhatóan 2017-ben életbe lépő adózási rendszer nagyobb önállóságot biztosítana a megbízható adózók számára életszerűbb határidőket alkalmazna, valamint növelné a NAV pénzügyi felelősségét is az adózóval szemben.


A JVSZ, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a Hungary – Hong-Kong Business Association, a Kanadai-Magyar Kamara és az Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya közös szervezésében tartott fórumon Varga Mihály szerint rendkívül eredményes évet tudhatunk magunk mögött, Magyarország gazdasága 2013 óta töretlenül fejlődik, szerkezete egyre kiegyensúlyozottabb, növekedési üteme pedig 2014-re már a 3,6 százalékot is elérte.

 

A gazdasági élénkülés a külkereskedelmi forgalomban is megmutatkozik, míg az export 7,1, addig az import 8,8 százalékkal növekedett 2014-ben. Varga Mihály szerint a bővülés 2015-ben is fenntartható marad, a növekedő termelés és belső fogyasztásnak köszönhetően. A miniszter kimagaslónak értékelte a beruházások volumenét is, melyek összértéke az elmúlt évben meghaladta a 6800 milliárd forintot, 21,3 százalékkal jobb eredményt adva a Visegrádi országok átlagánál.

 

A munkapiaci mutatókban is javulás mutatkozik, a 2015. januárig tartó három hónapos időszakban 4,5 milliót tett ki a munkában állók száma, a 15-64 éves korosztályban kb. 62,5 százalékos arányt. Az is pozitív fejlemény az ország külső sérülékenységének csökkentése: negyedik éve 3 százalék alatti a hiány, és tartósan megfordulni látszik az államadósság pár évvel ezelőttig tapasztalt növekedési trendje, határozottan csökken az adósságállomány. Ami a közeljövő kilátásait illeti, a miniszter elmondása szerint Brüsszel zöld utat adott a minisztérium hatáskörébe tartozó három operatív gazdaságfejlesztési programnak, így hamarosan új pályázatok kerülnek kiírásra.

 

Megjegyezte, az Unió előírásainak megfelelően csökken a vissza nem térítendő támogatások aránya, ugyanakkor lényegesen egyszerűbb pályáztatás, kisebb mértékű biztosítékigény jellemzi majd a pályázatokat.

 

Varga Mihály ugyancsak a rendelkezésre álló források bővülését várja továbbá a kormányzat a bankszektor képviselőivel kötött megállapodásától, melynek keretében a felek között szorosabb együttműködés, azaz kiszámíthatóbb bankpolitika valósul meg.  A versenyképesség javítását célzó, jelenleg is zajló közigazgatási reform eddigi legnagyobb lépéseként az adózási rendszer átfogó reformját jelentette be Varga Mihály. Várhatóan 2017-től a magánszemélyek válláról teljes mértékben leveszi az adóbevallás kötelezettségének terhét az állam, míg a vállalati szférában alapvetően alakulhat át az adóhatóság és a vállalkozások viszonya.

 

Továbbra is napirenden van hazai oktatási-szakképzési rendszer átalakítása. Varga Mihály hangsúlyozta, a tervezett reform célja olyan duális képzési rendszer megalkotása, ami gyorsan és rugalmasan tud alkalmazkodni az ország gazdasági igényeihez, de természetesen nem olyan módon, hogy az egyes diákok elől elzárja az egyéb pályákon való érvényesülés lehetőségét.

 

A kockázatokat illetően a nemzetgazdasági miniszter szerint jelenleg az országhatáron kívüli tényezők meghatározók hazánk szempontjából, megemlítve az orosz-ukrán konfliktust. Mint elmondta, Magyarország elemi érdeke, hogy más uniós tagországokkal együttműködve elérje a szankciós politika felülvizsgálatát, mivel az közvetlen és súlyos hatással lehet hazánk energiaellátására, illetve számos jelentős, az érintett országokban komoly érdekeltségekkel rendelkező hazai cég működésére.

 

A rendezvényen a tárcavezető Magyar Gazdaságért Díjat adott át a Joint Venture Szövetség elnökének, Chris Mattheisennek, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatójának. Varga Mihály az amerikai származású, de a magyar nyelvet kiválóan beszélő üzletember érdemeit méltatva elmondta: vállalatvezetőként és a hazai és külföldi vállalatokat tömörítő érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezet elnökeként meghatározó szerepet tölt be a magyar gazdasági életben.

 

 

 

MTI

Fotó: Népszava

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>