. Ma György napja van.
Átadták a Radnóti Miklós Művelődési Központot /RaM/
2011-04-14 00:01:11
Átadták a Radnóti Miklós Művelődési Központot /RaM/

Átadták a Radnóti Miklós Művelődési Központot /RaM/

Dr. Tóth József országgyűlési képviselő, a kerület polgármestere  vágta át a megnyitást jelképező szalagot. Ezt követően a polgármester, a beruházásban közreműködők – a tervező, Vadász és Társa Építőművész Kft., a beruházást lebonyolító Angyalföldi Vagyonkezelő Zrt., a beruházást végző Magyar Építő Zrt. és az épületegyüttes használói: az ExperiDance Táncegyüttes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a nyugdíjasklub és a rekreációs részleg képviselői – jelenlétében adott tájékoztatást a fejlesztésről.  A RaM Colosseumban a meghívott vendégek megtekinthették az ExperiDance táncpróbáját.


 

A 3,5 milliárd Ft-os beruházást  teljes mértékben az önkormányzat finanszírozta. Az épületegyüttes elnevezésére kiírt pályázat alapján a 13. kerülethez többszörösen kötődő költőről Radnóti Miklós Művelődési Központ /RaM/ nevet kapta.

 

 

 

 

 

 

GALÉRIÁNKBAN ITT LÁTHATJÁK A NEM MINDENNAPI ÉPÜLET FOTÓIT.


2011. március 4-én kezdődött meg az épület műszaki átadása. A mindenre kiterjedő eljárás (építészet, gépészet, elektromos, erősáram, gyengeáram, színpadtechnika, fény- és hangtechnika, konyhatechnológia) a próbaüzemmel együtt körülbelül 1 hónapot vett igénybe. 


A közösségi ház színvonalas megvalósítása érdekében kiírt ötletpályázatot a Vadász és Társai Építőművész Kft. nyerte el. A kiírás során követelmény volt a közművelődési (multifunkcionális színházterem, könyvtár), a rekreációs, a szociális (nyugdíjasklub) és szórakoztató (éttermi szárny) funkció biztosítása és az épület gazdaságos működtetése.


Az épület kivitelezésére az Önkormányzat nyílt, uniós közbeszerzési pályázatot írt ki, melyet a Magyar Építő Zrt. nyert meg. A kiírás előírta egy 500-600 férőhelyes zenei-, színházi- és sportesemények megtartására is alkalmas rendezvényterem megépítését. Az elkészült többcélú terem mozgatható nézőtere révén alkalmas a komplex színházi és egész estés művészeti és könnyűzenei produkciók befogadására és rendezésére, a civil szervezetek eseményeinek szervezésére, fiatalok és idősek számára tervezett programok lebonyolítására.


A közösségi ház épületegyüttese olyan, mint egy virágszirom: egy központi magot („bibe”) négy önálló, különböző funkciókat ellátó „szirom” vesz körül.


A Pannónia utcai oldalon található az ovális alakú, RaM Colosseum nevet kapott multifunkcionális háromszintes, rendezvény-szárny. Földszinten 270 m2-es színpad és 450 m2-es, 566 fős nézőtér található, mely kiegészül az emeleti szinten a 72 fő befogadására alkalmas karzattal.


A földszinti nézőtér hidraulikus mozgatással, lépcsőzetesen változtatható:


  • A színpaddal egy síkba hozható és ezért bálok rendezésére alkalmas.
  • A nézőtér egyenletes emelkedéssel normál nézőtéri székek elhelyezésére alkalmas.
  • A műsort asztal körül ülve lehet végignézni, vendég kiszolgálással.

Pannónia utcai oldalon a rekreációs szárny három nagyobb helyiségből áll, a hozzájuk tartozó öltözőkkel, vizesblokkokkal és irodákkal együtt. A Kárpát utcai oldali sziromban egy könyvtár (Szabó Ervin Könyvtár) és egy idősek klubja került kialakításra egy 100 m2-es terasszal. A Kárpát utca - Bessenyei utca sarok egy minden igényt kielégítő éttermet foglal magába, 70 m2-es főzőkonyhával. Tartalmazza az épületet kiszolgáló közös helyiségeit (ruhatár, mozgáskorlátozottak részére WC és egyéb vizesblokkok) is. A központi mag közepén elhelyezkedő átriumot, előcsarnok veszi körül, ami kiállító teremként is funkcionálhat.


A közösségi ház hűtési- fűtési és szellőztetési rendszerének ellátását túlnyomó részt alternatív energiaforrás biztosítja. A klimatizált épületben számítógép vezérli a környezetkímélő levegő-levegő hőszivattyús rendszert.

 

Az épület tömegközlekedési eszközökkel is megközelíthető, de a gépkocsival érkezők részére egy 2500 m2-es, több mint 100 gépkocsi befogadására alkalmas terepszint alatti garázs áll rendelkezésre.

 

Az építkezés során nagy figyelmet fordítottak a környezet megóvására, az épület tetőszintje zöld felület. A „virágszirmok” növény beültetései a négy évszakot szimbolizálják.

 

Az épület üzemeltetését a 13. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. végzi. Az üzemeltetésére kiírt pályázat multifunkcionális és az éttermi szárnyának nyertese az Experidance Produkció lett. A könyvtárat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár bérleti szerződés keretében üzemelteti.


 

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>