. Ma Csongor napja van.
Amit a jogszerű sztrájkról tudni érdemes
2016-04-28 05:16:08
Amit a jogszerű sztrájkról tudni érdemes

Amit a jogszerű sztrájkról tudni érdemes

Az utóbbi hónapokban növekedni látszik a magyar társadalom sztrájk aktivitása. A közszférában és a versenyszférában is több helyen sztrájkkészültség van. De mit is takar pontosan a sztrájkjog? Miért fontos a jogszerűség? Mi az elégséges szolgáltatás? - A munkajogász válaszol

 

A rendszerváltás óta eltelt évtizedek azt mutatják, hogy a magyar társadalom sztrájk aktivitása meglehetősen alacsony. Ezt támasztották alá a LIGA Szakszervezetek kutatásai is, melyek a konföderáció 2013 és 2015 között zajló projektje keretében készültek és a következő eredményeket hozták. A megkérdezett munkavállalók 57%-a úgy nyilatkozott, hogy semmiképpen sem venne részt egy munkabeszüntetésben, 31% pedig csupán akkor, amennyiben annak célja őt közvetlenül érinti. A szolidaritás érzése tehát a munkavállalókban nyomokban sem volt fellelhető. Az utóbbi hónapokban ugyanakkor mintha ez a trend valamelyest változna.


A közszférában és a versenyszférában is több helyen sztrájkkészültség van. Utóbbi területen az Audi Hungaria Motor Kft. tervezett munkabeszüntetése vonta magára a figyelmet, amely ráadásul sikeresen zárult. Megállapodott ugyanis az Audi Hungaria Motor Kft. vezetősége és a vállalat munkavállalóit tömörítő Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) a bérek emeléséről. Ez ugyanakkor alátámasztani látszik azt is, hogy nem a hatályos jogszabályi környezet, hanem az összefogás hiánya a munkavállalók egyik legnagyobb problémája.


A sztrájk a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) definíciója szerint a munkavállalók egy vagy több csoportja, illetve a szakszervezet által kezdeményezett, a munkavállalók közös gazdasági és szociális érdekének biztosítására szolgáló időleges munkabeszüntetés annak érdekében, hogy a munkavállalók kikényszerítsék valamilyen követelésük teljesítését, illetve ellenállásukat fejezzék ki valamivel szemben, vagy így nyilvánítsák ki sérelmüket, esetleg más munkavállalókat támogassanak követeléseikben, vagy szolidaritást vállaljanak azokkal sérelmeikben. Az ILO a sztrájkjogot a szervezkedési jog és a kollektív tárgyalási jog elveinek alkalmazásáról szóló 98. számú, valamint az egyesülési szabadság, valamint a szervezkedési jog védelméről szóló 87. számú egyezményekből vezeti le.


A sztrájkjogot számos egyéb, nemzetközi jogi jogforrás is nevesíti. A sztrájkhoz való jog alkotmányos jog Magyarországon, mind alaptörvényi, mind pedig törvényi szinten szabályozással találkozunk (1989. évi VII.tv.) A hazai szabályozás a nemzetközi joggal teljes összhangban akként definiálja a sztrájkjogot, miszerint az a munkavállalókat (illetve érdekképviseleteiket) megillető jog, illetve a gazdasági és szociális érdekek kikényszerítsésének a jogszerű eszköze. Az, hogy a munkavállalókat megillető jog, egyben azt is jelenti, hogy azt jogszerűen egy munkavállaló nem gyakorolhatja (BH1996.563.). A gazdasági, szociális érdekeket pedig tágan kell értelmezni. Amennyiben azonban nem erre irányul a sztrájk, joggal való visszaélésről beszélünk.


Ahogyan azt láthattuk, a nemzetközi és a hazai jog úgy fogalmaz, hogy a sztrájkjog a munkavállalók gazdasági, szociális jogainak érvényesítésére, kikényszerítésére irányul. A sztrájk a hazai jog alapján azonban csupán érdekvita lehet, nem jogvita. Utóbbi megoldása ugyanis bírósági keretekre tartozik. Ezzel összhangban a Legfelsőbb Bíróság egyik döntésében úgy érvelt, hogy a munkáltatói tagdíjlevonás kikényszerítésére irányuló sztrájk azért jogszerű, mivel annak a kikényszerítése bírósági úton nem lehetséges (Mfv.II.10.734/2002.).


Szintén nem lehet a követelés alapvetően politikai jellegű, mivel abban az esetben szintén a gazdasági-szociális érdekek keretén kívül találjuk magunkat. A jogszerű érdekkör határa azonban gyakran nem azonosítható be teljesen egyértelműen. A nyugdíj, egészségügyi ellátás területének például markáns politikai aspektusai vannak. Hasonlóképpen politikai jellegű szinte minden esetben a közszféra sztrájkja, amely közvetlenül az állammal, mint munkáltatóval szemben irányul. A Fővárosi Bíróság ugyanakkor egy 2010. évi döntésében a törvénymódosítás elleni sztrájkot jogszerűnek fellépésnek ítélte.


A jogszerű sztrájk feltételeit a sztrájkról szóló 1989. évi VII.tv. rendelkezései között találjuk, melyek közül a legfontosabbakat emelem csupán ki. Az egyik legfontosabb szempont a munkabeszüntetés célja, mely a fentieknek megfelelően meghatározott érdekek érvényesítéselehet csupánA követelés ugyanakkor nem ütközhet az Alaptörvénybe. Szintén rámutattam arra a korábbiakban, hogy a vitának érdek és nem jogvitának kell lennie. Ezen túlmenően a feleketegyeztetési kötelezettség terheli, hiszen a sztrájk un. ultima ratio azaz, végső megoldás.


Akkor lehet csupán ezzel az eszközzel élni, amennyiben más eszköz nem áll a felek rendelkezésére. Az egyeztetés legalább 7 napot kell, hogy igénybe vegyen, s ezen időtartam alatt legfeljebb egy alkalommal legfeljebb 2 óra időtartamú munkabeszüntetés tartható. Ezt hívjuk figyelmeztető sztrájknak. A 2010-es törvénymódosítás eredményeképpen a jogellenesség fogalma további, általános kategóriákkal bővült ki. Ilyennek minősül a sztrájk, amennyiben a felek a sztrájk gyakorlása során nem működnek együtt, a sztrájkjoggal való visszaélés esetén, valamint amennyiben a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet folytató szolgáltatónál az elégséges szolgáltatás teljesítését gátolja.


Annál a munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez - így különösen a közforgalmú tömegközlekedés és a távközlés terén, továbbá az áram, a víz, a gáz és egyéb energia szolgáltatását ellátó szerveknél -, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. A 2010. évi módosítást követően a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit törvény állapíthatja meg. Ilyen a személyszállítási és a postai szolgáltatások esetén létezik. Ennek hiányában a felek vagy megegyeznek, vagy ha nem, a bíróság dönt.


A munkaügyi bíróság nemperes eljárásban, szükség szerint a felek meghallgatását követően dönt. Fontos, hogy ezek hiányában jogszerű sztrájk nem tartható. A lakosságot alapvetően érintő tevékenység fogalmának azonban változóak a határai. A Kúria egyik eseti döntésében akként foglalt állást, hogy a lakosságot alapvetően érintő tevékenység meghatározása esetfüggő, azaz minden esetben mérlegeli a körülményeket a bíróság. Adott esetben olyan tevékenységről is megállapítható, hogy a konkrét esetben a lakosságot alapvetően érinti, melyről ez általánosságban nem mondható el (pl: üzemanyagszállítás).


Onnan szükséges kiindulni, hogy a sztrájk jogszerű károkozás meghatározott munkavállalói érdekek érvényesítésére. Ezt a jog éppen ezért, mivel károkozó magatartás, gondosan körülhatárolja. A sztrájk kezdeményezése, illetve a jogszerű sztrájkban való részvétel nem minősül a munkaviszonyból eredő kötelezettség megsértésének, amiatt a dolgozóval szemben hátrányos intézkedés nem tehető. A jogszerű sztrájkban résztvevő dolgozót megilletik a munkaviszonyból eredő jogosultságok.


A sztrájk miatt kiesett munkaidőre - eltérő megállapodás hiányában - a dolgozót díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás azonban nem illeti meg. A jogellenes sztrájkban részt vevő munkavállalóval szemben azonban fel lehet lépni, hiszen jogellenesen nem állt rendelkezésre, illetve kárt okozott. Sőt nem csupán a résztvevő munkavállaló, hanem a szakszervezet felelőssége is megállapítható.


Kéri Ádám

További híreink
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>