. Ma Auguszta napja van.
Aki szegény, az a legszegényebb - Gyermekek és a dizájnerdrogok
2016-06-27 05:14:24
Aki szegény, az a legszegényebb - Gyermekek és a dizájnerdrogok

Aki szegény, az a legszegényebb - Gyermekek és a dizájnerdrogok

A megszorítások politikájával kilátástalanságba taszított magyarok helyzetét az egyre terjedő dizájnerdrogok tovább súlyosbítják. A legkiszolgáltatottabb áldozatok a gyerekek. A Párbeszéd Magyarországért szerint hosszú távon átfogó társadalmi reformra, a szegénység csökkentésére, deszegregációra van szükség, rövid távon pedig a korábban megszüntetett pályázati források újranyitására.

Hazánkban drámai a droghelyzet. Az úgynevezett dizájnerdrogok terjedésével párhuzamosan a kormány mégis megszüntette a drogpolitikára fordított pályázatok 90%-át. Pedig már 10-12 éves korú gyerekek körében is szedik áldozataikat ezek a szerek, például az ún. herbál vagy biofű.


Az olcsón beszerezhető dizájnerdrogok óriási pusztítást végeznek már az általános iskolásoknál is, különösen a vidéki, leszakadó térségekben, szegénységben élőknél.


Czibere Károly államtitkár a napokban mégis azt találta mondani, hogy a kormány drogpolitikája sikeres; holott a hivatkozott kutatásban csak a 16 évesek szerepelnek, akik a büntetéstől való félelem miatt be sem merik vallani a szerhasználatot.


A Párbeszéd Magyarországért szerint a kábítószerek terjedésének megállításához hosszú  távon a kiszolgáltatottság, reményvesztettség és nyomor felszámolására, rövid távon a szakmával közösen kidolgozott prevenciós és ártalomcsökkentő programok elterjesztése szükséges, a gyerekek körében is. - követeli Dr. Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért oktatási szakpolitikusa.


Mára az egyre könnyebben elérhető, sokszor be sem tiltott új típusú dizájnerdrogok jelentik a legnagyobb veszélyt a fiatalokra. Ez jelenleg az alkoholnál is súlyosabb problémát jelent, a kormány azonban az elmúlt években nem volt képes hatékonyan fellépni a terjesztésük és fogyasztásuk ellen, miközben a helyzet javítása szempontjából létfontosságú drogprevenciós programokat gyakorlatilag felszámolta.


A dizájnerdrogok sokfélesége miatt a hozzáférés megakadályozása mellett legalább olyan fontos szerepet töltenek be a különböző prevenciós programok és előadások. Éppen ezért szomorú, hogy a kormány az elmúlt években jelentősen csökkentette az erre fordított pénzeket.


Pont akkor tűntek el ugyanis ezek a programok, amikor az újfajta drogok nagy mennyiségben megjelentek Magyarországon, és így sokkal nagyobb károkat tudtak okozni.


Az LMP azt várja a kormánytól, hogy a Nemzeti Drogellenes Stratégia keretében jelentősen növelje a prevencióra fordítható összegeket, és fordítson legalább akkor figyelmet azon fiatalok felvilágosítására is, akik még nem érintettek közvetlenül a probléma által. Emellett teremtse meg annak a lehetőségét, hogy a dizájnerdrogok terjesztése is hatékonyan korlátozható legyen, azokat ne lehessen egyszerűen az interneten keresztül megvásárolni.- tette hozzá Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője.


OS

Fotó: Index

Utoljára frissítve: 2016-06-27 05:22:55

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – ak...
Bővebben >>