. Ma Vilmos napja van.
Adámi Zsanett világcsúcsot úszott Egerben
2016-04-05 03:03:33
Adámi Zsanett világcsúcsot úszott Egerben

Adámi Zsanett világcsúcsot úszott Egerben

Fontos állomás volt a magyar paraúszó válogatott számára a hétvégén, Egerben megrendezett Hungarian Open Nemzetközi Paraúszó Bajnokság. A verseny az utolsó erőfelmérő volt a májusi, madeirai Paraúszó Európa-bajnokság előtt. Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány az EB után tesz majd javaslatot a Magyar Paralimpiai Bizottság számára, a riói paralimpiára utazó úszóválogatott összetételére.


Jelenleg Magyarország nyolc országkvótával és egy névre szóló szabadkvótával rendelkezik. Adámi Zsanett - aki szabadkvótája révén biztosan tagja lesz a Rióba utazó paraúszó válogatottnak - vasárnap, mintegy négy másodperccel javította meg az eddigi világcsúcsát 150 méteres vegyes úszásban.


A Hungarian Openen egy másik különösen kiugró eredmény is született: az izraeli Shalabi lad Yosef 150 méteres férfi vegyes úszásban új Európa-csúcsot ért el.


Az április 2-3-án megrendezett versenyen a magyar csapat mellett további négy országból érkeztek versenyzők, akik a két nap alatt 36 versenyszámban álltak rajthoz.


Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke sikeresnek értékelte a rangos nemzetközi esemény szervezését: "Az elmúlt nyolc hónap során ez már a negyedik rangos nemzetközi verseny, amelyet az MPB Magyarországon megszervezett. A kerekesszékes vívók világbajnoksága majd világkupája és az erőemelők Európa bajnoksága után az úszó Hungarian Openen mutattuk meg, hogy mi, magyarok készen állunk a legrangosabb paraversenyek megszervezésére is. Az úszás a legsikeresebb magyar parasport versenyszám, biztos vagyok abban, hogy az úszóválogatott Rióban sem vall szégyent."


A Bajnokság szakmai értékelését összegző Dr. Sós Csaba, a Magyar paraúszás szövetségi kapitánya, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke kiemelte: "A paralimpia évében - ahogy az várható volt-, a verseny sokkal magasabb színvonalon zajlott mint az előző években. Ezúttal nemcsak a juniorok, a felnőttek is kitettek magukért.


Az eredmények közül is a leghangsúlyosabb Adámi Zsanett világcsúcsa, emellett hazai versenyen ritkán látható csatát láthattunk a férfi 200 méteres vegyes úszásban SM9 kategóriában, Sors Tamás paralimpiai bajnok és Tóth Tamás paralimpiai ezüstérmesek között, akik végig szoros csatát vívtak. 


Az itt elért időeredményükkel kategóriájukban mindketten a világranglista első öt helyében vannak.  Külön kiemelném még Illés Fannit, akit a 100 méteres mellúszásban a tavalyi világbajnokság ezüstérmes helyéről szabálytalan úszás miatt kizártak, az akkori eredményénél most nyolc másodperccel úszott jobb időt.. A felkészülési időszakhoz képest rendkívül jók az időeredmények, így bizakodva várjuk az Euróba-bajnokságot és természetesen a paralimpiát."


A nemzetközi bajnoksággal egyidőben a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) felkérésére szintén Eger városa és az MPB adott otthont az IPC Swimming nemzetközi bírói tanfolyamának is. A tanfolyamon résztvevők között négy magyar bíró is volt, aminek azért van különleges jelentősége, mivel Magyarországnak jelenleg nincs nemzetközi úszóbírója.


A két napos elméleti és két napos gyakorlati oktatás elvégzése után a szigorú rendszer szerinti kiválasztott szakemberek világversenyeken, akár paralimpiákon is bíráskodhatnak.


A Magyar Paralimpiai Csapatnak jelenleg 22 érvényes kvótája van a riói paralimpiára az alábbi megoszlásban: judó (2), asztalitenisz (6), kajak-kenu (1), sportlövészet (2), kerékpársport (1), úszás (9) erőemelés (1).


Magyar Paralimpiai Bizottság - OS

További híreink
Egy tonna kukoricát nyerhet az a gazda, akinél a legtöbb füsti fecske fészkel
A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület harmadik éve jelenteti meg a kiírását, amire idén június 16-áig lehetett jelentkezni.
2019-06-23 15:23:05, Hírek, Sport Bővebben
Mészáros Lőrinc már rég fente rá a fogát - eladják a Gellért Szállót
A Danubius Hotels Group megállapodást kötött a magyar ingatlanbefektető Indotek Csoporttal a Gellért Hotel eladásáról – olvasható a Danubius közleményében, amelyet az Ind...
2019-06-22 14:41:36, Hírek, Sport Bővebben
Szeptembertől jelentősen változik a Pilis-völgyben a buszközlekedés
Szeptembertől, a Pilis völgyben futó 10-es főúton jelentősen megváltozik az autóbuszok közlekedési rendje. Lesznek nyertesei, de vesztesei is az intézkedéscsomagnak.
2018-08-30 13:00:43, Hírek, Sport Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megint dugába dőlhetnek a világmegváltó terveink, ha azt hisszük, hogy a főpolgármesteri szék lecserélése megv...
Bővebben >>