. Ma József napja van.
Adámi Zsanett világcsúcsot úszott Egerben
2016-04-05 03:03:33
Adámi Zsanett világcsúcsot úszott Egerben

Adámi Zsanett világcsúcsot úszott Egerben

Fontos állomás volt a magyar paraúszó válogatott számára a hétvégén, Egerben megrendezett Hungarian Open Nemzetközi Paraúszó Bajnokság. A verseny az utolsó erőfelmérő volt a májusi, madeirai Paraúszó Európa-bajnokság előtt. Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány az EB után tesz majd javaslatot a Magyar Paralimpiai Bizottság számára, a riói paralimpiára utazó úszóválogatott összetételére.


Jelenleg Magyarország nyolc országkvótával és egy névre szóló szabadkvótával rendelkezik. Adámi Zsanett - aki szabadkvótája révén biztosan tagja lesz a Rióba utazó paraúszó válogatottnak - vasárnap, mintegy négy másodperccel javította meg az eddigi világcsúcsát 150 méteres vegyes úszásban.


A Hungarian Openen egy másik különösen kiugró eredmény is született: az izraeli Shalabi lad Yosef 150 méteres férfi vegyes úszásban új Európa-csúcsot ért el.


Az április 2-3-án megrendezett versenyen a magyar csapat mellett további négy országból érkeztek versenyzők, akik a két nap alatt 36 versenyszámban álltak rajthoz.


Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke sikeresnek értékelte a rangos nemzetközi esemény szervezését: "Az elmúlt nyolc hónap során ez már a negyedik rangos nemzetközi verseny, amelyet az MPB Magyarországon megszervezett. A kerekesszékes vívók világbajnoksága majd világkupája és az erőemelők Európa bajnoksága után az úszó Hungarian Openen mutattuk meg, hogy mi, magyarok készen állunk a legrangosabb paraversenyek megszervezésére is. Az úszás a legsikeresebb magyar parasport versenyszám, biztos vagyok abban, hogy az úszóválogatott Rióban sem vall szégyent."


A Bajnokság szakmai értékelését összegző Dr. Sós Csaba, a Magyar paraúszás szövetségi kapitánya, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke kiemelte: "A paralimpia évében - ahogy az várható volt-, a verseny sokkal magasabb színvonalon zajlott mint az előző években. Ezúttal nemcsak a juniorok, a felnőttek is kitettek magukért.


Az eredmények közül is a leghangsúlyosabb Adámi Zsanett világcsúcsa, emellett hazai versenyen ritkán látható csatát láthattunk a férfi 200 méteres vegyes úszásban SM9 kategóriában, Sors Tamás paralimpiai bajnok és Tóth Tamás paralimpiai ezüstérmesek között, akik végig szoros csatát vívtak. 


Az itt elért időeredményükkel kategóriájukban mindketten a világranglista első öt helyében vannak.  Külön kiemelném még Illés Fannit, akit a 100 méteres mellúszásban a tavalyi világbajnokság ezüstérmes helyéről szabálytalan úszás miatt kizártak, az akkori eredményénél most nyolc másodperccel úszott jobb időt.. A felkészülési időszakhoz képest rendkívül jók az időeredmények, így bizakodva várjuk az Euróba-bajnokságot és természetesen a paralimpiát."


A nemzetközi bajnoksággal egyidőben a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) felkérésére szintén Eger városa és az MPB adott otthont az IPC Swimming nemzetközi bírói tanfolyamának is. A tanfolyamon résztvevők között négy magyar bíró is volt, aminek azért van különleges jelentősége, mivel Magyarországnak jelenleg nincs nemzetközi úszóbírója.


A két napos elméleti és két napos gyakorlati oktatás elvégzése után a szigorú rendszer szerinti kiválasztott szakemberek világversenyeken, akár paralimpiákon is bíráskodhatnak.


A Magyar Paralimpiai Csapatnak jelenleg 22 érvényes kvótája van a riói paralimpiára az alábbi megoszlásban: judó (2), asztalitenisz (6), kajak-kenu (1), sportlövészet (2), kerékpársport (1), úszás (9) erőemelés (1).


Magyar Paralimpiai Bizottság - OS

További híreink
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Sport Bővebben
Nagy-Bandó üzent az ATV-től távozó Somos Andrásnak
A humorista megemelte a kalapját a távozó tévés előtt. Szerinte a hiba nem bűn, csupán emberi dolog – idézi a szeretlekmagyarorszag.hu.
2024-02-26 12:34:41, Hírek, Sport Bővebben
A Novák-Varga pedofilügy robbant a Fidesz-táborban, teljes a káosz
A történtek hatására azonnal 150-225 ezer szavazóval csökkent a teljes népességben a kormánypárt támogatottsága. Ez jelentős változás.
2024-02-24 13:57:04, Hírek, Sport Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demeter Szilárd (képünkön), aki - saját elmondása szerint - nem szeret színházba járni, aki nem olvassa a magy...
Bővebben >>