. Ma Auguszta napja van.
A XIII. kerületben eddig is díjmentes volt a bölcsőde
2014-09-21 08:40:16
A XIII. kerületben eddig is díjmentes volt a bölcsőde

A XIII. kerületben eddig is díjmentes volt a bölcsőde

A XIII. kerületi bölcsődékbe járó gyerekek szüleinek, eddig sem kellett zemélyi térítési díjat fizetniük, mert a kerületi öÖnkormányzat évek óta őrzi ezt a vívmányát, hogy a gondozási díjat és az étkeztetési díjat átvállalja a kerületben lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen itt élő bölcsődés gyermekek esetében.

 

Bár a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény értelmében 2012. január 1. napjától a bölcsődei ellátás keretében biztosított gyermekétkeztetésre vonatkozó személyi térítési díj mellett a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is személyi térítési díjat kell megállapítani, de a kerületben két és fél évvel ezelőtt a képviselő-testület elfogadott egy rendeletet, amely az ingyenes ellátás biztosításának feltételeit szabályozza.

 

A kerület példaértékű tevékenysége a gyermekszületési számokon is mérhető, hiszen míg országosan csöken a születések száma, a XIII. kerületben viszont folyamatosan növekszik.  A fővárosi MSZP is  a bölcsődei gondozási díj eltörlését ígéri, amennyiben ősszel jelöltjei többségbe kerülnek az önkormányzati választáson.

 

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt mondta, hogy a Fidesz-kormány néhány éve lehetővé tette, hogy az önkormányzatok bölcsődei gondozási díjat szedjenek. Szerinte ez nagyon megterheli a családok pénztárcáját, és nagyon kevés bevételt jelent az önkormányzatnak. Mint mondta az MTI-nek, 1-2 milliárd forintot szednek be a kerületek a gondozási díjból, ami a kormány által megcsonkított fővárosi költségvetés egészét nézve is elképesztően kevés pénz.


Kunhalmi Ágnes közölte, hogy az MSZP azt szeretné, ne a szülők pénztárcájától függjön és kapcsolatrendszerén múljon, hogy be tud-e jutni a gyermek a bölcsődébe.

 

Mindez a XIII. kerületben már megvalósult. Sok kerületben van, nálunk nincs és nem is lesz, ha Tóth József és az általa támogatott jelöltek irányíthatják továbbra is a kerületet.

Utoljára frissítve: 2014-09-21 08:41:12

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>