. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A mindennapok részévé vált a zöldterületi védnökség
2016-11-25 13:20:08
A mindennapok részévé vált a zöldterületi védnökség

A mindennapok részévé vált a zöldterületi védnökség

A XIII. kerületben tovább folytatódik a lakossági zöldterület védnökségi mozgalom. Az idén tizennegyedik Lakossági Zöldterület Védnökségi Pályázaton 119 társasház és lakásszövetkezet vett részt. 16 millió forinttal gazdálkodva a pályázók 107 519 m2 zöldfelület gondozását vállalták. A tapasztalatok és új információk a Kertbarát Konferencián (november 25. 13.00 óra) hangzanak el, ahol a díjakat is átadják.

 

A védnökségi pályázatokat hasznosnak, eredményesnek és sikeresnek értékelte a bíráló bizottság. A vállalt alapkötelezettségeken felül - locsolás, szemétszedés, gyommentesen tartás – új növények telepítésével, cserjék esetében rendszeres alakító-metszésekkel szép környezetet alakítottak ki maguknak a társasházak lakói. Kiemelkedő volt a védnökségi területek tisztasága, de a gyommentességet is elismerés illeti.

 

A szakmai zsűri a 25 legszebb közül 5 pályázónak javasolta „kiemelkedő védnök” cím odaítélését. További három kert egyéni díjat kapott.

Kiemelt védnök elismerésben részesült:       

- Mosoly utca 11-26 előkert

- Tahi u. 40. A-B elő-, és oldalkert

- Viza u. 7/a. előkert, parkrészlet

- Dráva u. 7-13. – Pannónia u. 116 körüli előkert

- Tahi u.28-32. előkert

 

Egyéni díjas kert lett:            

- Legszebb fasori sáv: Ronyva u. 2.

- Legötletesebb kert: Tahi u. 50-54. előkert

- Legtöbbet szeretgetett kert: Karikás Frigyes 2-4-6. körüli kert

 

Az önkormányzat idén első alkalommal írt ki pályázatot a társasházi udvarok, belső kertek „zöldítésére”. A pályázat célja egy olyan támogatási forma kialakítása, amelyben a közösségek összefogásával, az önkormányzat szakmai és anyagi segítéségével a társasházak jelenleg nem használt, burkolt, rendezetlen, funkció-szegény, felújításra szoruló belső területeinek megújítását segíti. A pályázat további célja a kerületi zöldfelületi-rendszer minőségi és mennyiségi javítása, a lakóterületek szabadtéri rekreációs lehetőségeinek bővítése, a lakótömbök belsejében a nagyobb, összefüggő zöldfelületek kialakításának támogatása.

 

A szakmai zsűri javaslata alapján támogatást kapott:

1. hely Angyalföldi út 36-38.; 2. hely Reitter Ferenc u. 58., 3. hely Raoul Wallenberg u. 2.;

4. hely Kassák Lajos u. 48., összesen közel 4 millió forint összegben.

 

A Védnökségi Pályázatok és az Udvarzöldítési Pályázat támogatási szerződését a Kertbarát Konferencia keretében írják alá. A tanácskozáson szólnak - többek között - az előkerti esztétikáról, évelőhasználati ötletekről, és a tápanyagutánpótlás jelentőségéről.

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>