. Ma Hella napja van.
A marcona külsővel rendelkező, érző szívű cane corso
2023-03-14 12:06:52
A marcona külsővel rendelkező, érző szívű cane corso

A marcona külsővel rendelkező, érző szívű cane corso

 

Tekintélyt parancsoló, mégis szeretetreméltó jellem

 

A Grandopet.hu cane corso fajtaleírása alapján bemutatjuk a korábban harci kutyaként alkalmazott típust, aki napjainkban az egyik legkedveltebb házi kedvenccé vált. 

 

A Dél-Olaszországból származó masztiff kapcsán hosszú múltra tekinthetünk vissza. Azokban az időkben nagyvadak elejtésére, vadászati célból tartották, később azonban feltűnt háborúkban, arénákban egyaránt. A birodalmi időszakot követően őrző-védő szerepe vált hangsúlyosabbá. 

 

Ez javarészt egyedülálló védelmező képességéből adódott. Remekül megállta a helyét töltényhordozóként, futárként is. Később már határokon, földeken segítette az embert, ezen képességére következtethetünk a neve kapcsán is. A “corso” kifejezés testőrt, hatalmasat, erőset jelent. 

 

Sajnos múltjából kiindulva egyesek agresszív fajtának hiszik, pedig a külső becsapós. Valójában egy jámbor, kiegyensúlyozott jellemű kutya. Természetesen ennek alapfeltétele a megfelelő nevelés, valamint a szerető környezet. Mozgásigényéről gondoskodni kell, ajánlott a kutyaiskola már fiatal korában. Kiváló őrkutya, ez azonban nem jelenti azt, hogy támadó viselkedést tanúsítana. Ehelyett leginkább elutasító, tartózkodó az idegenekkel. 

 

Amilyen a gazdája, olyan a kutyus jelleme, vagyis ideális neveléssel fegyelmezett, nyugodt vérmérsékletű kedvenccé válik, sőt a gyerekekkel is remekül érzi magát. 

 

Cane corso külső jegyei

 

Masszív, erős testfelépítésű, a kan súlya 45-50 kg-ot is elérhet, míg a szukáé 40-45 kg. Arányos és izmos, ebből fakadóan energikus, mozgékony. Sűrű, fényes szőrzet jellemzi, leginkább fekete, szüre, vörös színekben fordul elő. Ugyanakkor fellelhető akármilyen árnyalatú foltos vagy csíkos változatban egyaránt. Főbb jellegzetessége a széles koponyája, illetve háromszög formájú, álló fülei. További ismertetőjegye a lapos orrhát, valamint a sötét szemei. Éber tekintete mellett homlokredői és ívelt szemöldöke által elgondolkodóvá válik kinézete. 

 

Bundája könnyen kezelhető, nem szükséges speciális gondozás. A heti egyszeri átfésülés bőven elég. Táplálása kapcsán fontos megemlíteni, hogy alapvetően fehérjedús étrendet igényel. Magas minőségű száraztáppal, nedves eledellel, de akár nyers hússal is elláthatjuk. 

 

Kinek ideális választás? 

 

Mindenképpen tapasztalt, határozott gazdi ajánlott számára, aki következetes nevelést, ugyanakkor szeretetteljes közeget biztosít. Mozgásigényéből és testfelépítéséből kiindulva egy kertes ház tekinthető ideális környezetnek, amelyben kellően aktív lehet, ugyanakkor a gazdival való közös tevékenységek is nagyobb szerepet kaphatnak. Nagyszerű kedvenc, ragaszkodó kutyus, akinek szüksége van társaságra, sok-sok törődésre.

További híreink
Milyen hatásai vannak a natúr szappannak?
A hipermarketekben és a drogériákban sajnos többségében olyan szappanokat árulnak, amelyek káros összetevőket is tartalmaznak. Amennyiben rendszeresen tapasztalod a kézsz...
2024-05-27 14:03:54, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az asztalláb javítása nem ördöngösség
A valódi fából készült bútorokat nem véletlenül szeretik oly sokan. Valahogy úgy érezheti az ember lánya és fia, hogy a természet egy darabja költözött az olykor annyira ...
2024-05-27 13:58:52, Hírek, Fókuszban Bővebben
Lakásfelszerelési eszközök, amelyekkel kényelmesebbé teheti otthonát
Lakásunk komfortos és praktikus kialakítása fontos, hogy mindennapjaink gördülékenyen teljenek. Akár már régóta meglévő ingatlanunkat csinosítgatjuk, akár egy új házba kö...
2024-05-09 18:11:05, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt zárták ki, amelyben a fajkeveredés...
Bővebben >>