. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A magyarok nem nyilváníthatnak véleményt az olimpia megrendezéséről?
2016-10-07 03:51:00
A magyarok nem nyilváníthatnak véleményt az olimpia megrendezéséről?

A magyarok nem nyilváníthatnak véleményt az olimpia megrendezéséről?

A budapesti olimpiai pályázat semmilyen demokratikus legitimációval nem bír, miközben minden magyar családnak legkevesebb 1 millió forintjába fog kerülni. Orbán Viktor logikája alapján helyes és becsületes az lenne, ha a kormány kezdeményezné a népszavazást, aminek hiányában Denver után Budapest lehet majd a második győztes pályázó, amelyik lemondja a rendezést.


Orbán Viktor vasárnap esti nyilatkozata szerint a népszavazás kormányzati elrendelése helyes és becsületes volt, mivel 2014-ben még nem volt kérdés a bevándorlás, így a parlamenti választáson erről nem nyilváníthattak véleményt a szavazók. A becsületesnek semmiképpen nem nevezhető hazug kérdésével és gátlástalan gyűlöletkampányával a kormány kudarcot szenvedett, a magyar választók többsége nem volt hajlandó hülyeségre szavazni.


De a miniszterelnök által felvázolt logikának van alapja, és amiről még nem nyilváníthattak véleményt a szavazók, az a budapesti olimpiarendezés.


A budapesti pályázat mindezidáig semmilyen közvetlen demokratikus legitimációval nem bír. A 2014. évi országgyűlési választáson a győztes Fidesz-KDNP pártszövetség egy szóval sem említette ezt a programjában, a választási kampányban nem merült fel ennek a lehetősége.


A szintén 2014-ben tartott önkormányzati választást megelőző kampány során pedig Tarlós István, Budapest főpolgármestere úgy nyilatkozott, hogy nem életszerű a 2024-es budapesti rendezés, és csodálkozik a felvetésen is.


A Fidesz érdekeit szolgáló Nemzeti Választási Bizottság tegnap elutasított egy állampolgári kezdeményezést az olimpiával kapcsolatos országos referendumra. Jól láthatóan Magyarországon csak arról lehet népszavazás, amiről a kormány akar. Az olimpiáról azonban kellene, hogy akarjon.


Jelenleg ugyanis csak annak elhallgatására folytatnak milliárdokért propagandát, hogy családonként legkevesebb egymillió forintba kerülne az olimpia megrendezése. Legkésőbb 2021-22 környékén már a magyar polgárok számára is világos lesz, hogy a budapesti olimpia csak több adót, rosszabb oktatást, rosszabb egészségügyi ellátás és elmaradó vidéki infrastruktúra-fejlesztéseket jelent.


Ekkor a magyar emberek dühösek lesznek, és a 2022-es választásokat nem valószínű, hogy olyan párt fogja nyerni, amely kitart az olimpiamegrendezése mellett. Ezt követően Denver után Budapest lehet majd az olimpiák történetében a második győztes pályázó, amelyik lemondja a rendezést.


Most még lenne idő arra, hogy a kormány kezdeményezze a népszavazást. Az esetükben még a szó szerint, jogilag és átvitt értelemben értelmetlen kérdést is átengedett az NVB, de ha nem, akkor lehet rá külön törvényt hozni.


Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke - OS

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>