. Ma Miklós napja van.
A lábazati szigetelés hasznossága és lényege
2021-07-13 20:10:24
A lábazati szigetelés hasznossága és lényege

A lábazati szigetelés hasznossága és lényege

Bízunk benne, hogy a cikk hasznos segítséget jelent majd, hogyha épp a lábazati szigetelés kialakítása a cél.

 

Amiért erőteljesen javasolt foglalkozni a lábazati szigetelés kialakításával

 

A kulcs a hőveszteség minél nagyobb mértékű csökkentése. Merthogy nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy az egyébként roppant értékes hő nem kizárólag a falakon vagy pedig a nem megfelelő minőséget képviselő nyílászárókon keresztül távozhat.

 

Egészen markáns értéket is felvehet ugyanis pusztán az a hőveszteség, amely a lábazati hőszigetelés hiányában keletkezhet. Egész pontosan 10, szélsőséges esetekben pedig akár 15 százalék is lehet a lábazaton keresztül távozó hőveszteség. Nem is lehet kérdés, hogy ezt célszerű proaktív módon megakadályozni.

 

Lábazati szigetelésnél a következőkre érdemes odafigyelni

 

Nem nehéz belátni annak a tényét, hogy a lábazati hőszigetelés kialakításához bizony tudatosan, körültekintően kell hozzáállni. Ennek egyébként egészen prózai oka van. Név szerint ott van az a nem elhanyagolható tényező, hogy az épület lábazatának egy jelentős része a talajban kap helyet.

 

Márpedig ezen tulajdonság és körülmény miatt mindenképp számolni kell vele, hogy nedvesség éri. Vagyis a talajvíz akár kisebb vagy adott esetben komolyabb mértékben is hatást gyakorolhat a lábazati hőszigetelés állapotára.

 

Ebből egyenesen adódik, hogy lábazati hőszigeteléshez olyan szigetelőanyagot javasolt alkalmazni, amely képes ellenállni a nedvesség hatásainak. A Józan Kft. szigetelőanyag boltjában egyébként többféle hőszigetelő anyagot is találhatunk, amelyek egyaránt megfelelnek ezen kritériumoknak.

 

További praktikus tanácsok a lábazati szigetelés valóban tartós eredményéhez

 

Lábazati hőszigetelésnél nemcsak a nedvesség, hanem a fokozott terhelés is nagyban befolyásolja a tartós állapot meglétét. Ebből kiindulva a szigetelőanyag választásánál célszerű olyan opció mellett letenni a voksunkat, amelyik nyomószilárdság szempontjából kedvező értékeket tudhat magáénak.

 

Leginkább a zárt cellás extrudált polisztirol, röviden XPS alkalmazása jelenthet ideális megoldást a lábazati hőszigetelésnél. A vízfelvevő képessége legfeljebb minimális, képes ellenállni a hőmérséklet szélsőséges ingadozásainak is, miközben a terhelhetőség szempontjából is egyértelműen hozza az elvárható szintet.

 

Úgyhogy nem is lehet kérdés, a lábazati szigetelés kialakítása szempontjából ennél jobb választásra nem igazán van szükség.

További híreink
Magyarország újra az első a világon Covid-halálozásban
Az uniós országok között november 29-én került Magyarország az első helyre a halálozásban a hétnapos mozgóátlag alapján – írja a Telex.
2021-12-01 19:49:31, Hírek, Fókuszban Bővebben
5 milliárd forintnyi PCR-tesztet semmisít meg a kormány
Tavasszal lejárt szavatosságú PCR teszteket semmisítenek meg több milliárd forint értékben – értesült a Jelen.
2021-11-23 18:14:10, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oltási hét kezdődik hétfőn
Hétfőn kezdődik az oltási akcióhét, az oltakozni vágyókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is várják - mondta a Miniszterelnökség te...
2021-11-21 19:19:35, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az ex-elnök mandátuma kilenc évre szólt, de idő előtt lemondott, így nem az új országgyűlés dönt utódjáról 202...
Bővebben >>