. Ma Béla napja van.
A lábazati szigetelés hasznossága és lényege
2021-07-13 20:10:24
A lábazati szigetelés hasznossága és lényege

A lábazati szigetelés hasznossága és lényege

Bízunk benne, hogy a cikk hasznos segítséget jelent majd, hogyha épp a lábazati szigetelés kialakítása a cél.

 

Amiért erőteljesen javasolt foglalkozni a lábazati szigetelés kialakításával

 

A kulcs a hőveszteség minél nagyobb mértékű csökkentése. Merthogy nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy az egyébként roppant értékes hő nem kizárólag a falakon vagy pedig a nem megfelelő minőséget képviselő nyílászárókon keresztül távozhat.

 

Egészen markáns értéket is felvehet ugyanis pusztán az a hőveszteség, amely a lábazati hőszigetelés hiányában keletkezhet. Egész pontosan 10, szélsőséges esetekben pedig akár 15 százalék is lehet a lábazaton keresztül távozó hőveszteség. Nem is lehet kérdés, hogy ezt célszerű proaktív módon megakadályozni.

 

Lábazati szigetelésnél a következőkre érdemes odafigyelni

 

Nem nehéz belátni annak a tényét, hogy a lábazati hőszigetelés kialakításához bizony tudatosan, körültekintően kell hozzáállni. Ennek egyébként egészen prózai oka van. Név szerint ott van az a nem elhanyagolható tényező, hogy az épület lábazatának egy jelentős része a talajban kap helyet.

 

Márpedig ezen tulajdonság és körülmény miatt mindenképp számolni kell vele, hogy nedvesség éri. Vagyis a talajvíz akár kisebb vagy adott esetben komolyabb mértékben is hatást gyakorolhat a lábazati hőszigetelés állapotára.

 

Ebből egyenesen adódik, hogy lábazati hőszigeteléshez olyan szigetelőanyagot javasolt alkalmazni, amely képes ellenállni a nedvesség hatásainak. A Józan Kft. szigetelőanyag boltjában egyébként többféle hőszigetelő anyagot is találhatunk, amelyek egyaránt megfelelnek ezen kritériumoknak.

 

További praktikus tanácsok a lábazati szigetelés valóban tartós eredményéhez

 

Lábazati hőszigetelésnél nemcsak a nedvesség, hanem a fokozott terhelés is nagyban befolyásolja a tartós állapot meglétét. Ebből kiindulva a szigetelőanyag választásánál célszerű olyan opció mellett letenni a voksunkat, amelyik nyomószilárdság szempontjából kedvező értékeket tudhat magáénak.

 

Leginkább a zárt cellás extrudált polisztirol, röviden XPS alkalmazása jelenthet ideális megoldást a lábazati hőszigetelésnél. A vízfelvevő képessége legfeljebb minimális, képes ellenállni a hőmérséklet szélsőséges ingadozásainak is, miközben a terhelhetőség szempontjából is egyértelműen hozza az elvárható szintet.

 

Úgyhogy nem is lehet kérdés, a lábazati szigetelés kialakítása szempontjából ennél jobb választásra nem igazán van szükség.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>