. Ma Béla napja van.
A Kúria hatályban tartotta a Toroczkai Lászlót jogerősen elmarasztaló ítéletet
2016-09-07 13:29:55
A Kúria hatályban tartotta a Toroczkai Lászlót jogerősen elmarasztaló ítéletet

A Kúria hatályban tartotta a Toroczkai Lászlót jogerősen elmarasztaló ítéletet

Ma délelőtt a Legfelsőbb Bíróság (Kúria) helybenhagyta a Szegedi Törvényszék első fokú ítéletét, mellyel egyező - Toroczkai Lászlóra nézve  - marasztaló ítéletet hozott a Szegedi Ítélőtábla. Az ásotthalmi polgármester Facebook oldalán közzétett, személyiségjogot sértő hozzászólások miatt, mindhárom eljáró bíróság egyöntetű álláspontja volt, hogy Toroczkai László személyesen felelős Facebook oldalának tartalmáért, függetlenül attól, hogy a komment kitől származik.   


Toroczkai precedens értékű ítéletet várt az ügy kezdetekor, azt hangoztatva, hogy egy újságírót szennycsatornatölteléknek nevezni nem sért személyeségi jogokat, és ő nem vonható felelősségre azért, ha oldalán mások szerint az újságírót le kellene lőni.


A Kúria egyértelműen fogalmazott indoklásában: A Facebook oldalát létrehozó és tartalommal feltöltő Toroczkai nem írhat másokat emberi méltóságában sértő hozzászólást, és ha oldalára iyen hozzászólás kerül, azért is ő felel.


A jogi képviselővel eljáró polgármester nem fogadta el az egybehangzó első és másodfokú ítéleteket így most harmadszori pervesztesként a felülvizsgálati eljárásban keletkezett  150.000.-ft-os perköltség megfizetésére is kötelezték.


Előzmények

Toroczkai korábban pert indított a XIII. kerületi Hírhatár tudósítása miatt, mely a mezőőrök felfegyverzésével volt kapcsolatos. Bár a cikket már töröltette a bíróság, de a téma itt még fellelhető .

 

A törölt cikkben egy facebookos hozzászólót idéztünk, aki szerint egy vétlen embert egy mezőőr már meg is lőtt.  A hozzászóllás eltúlzott volt, mert nem halt meg senki. Toroczkai ezt annyira sértőnek találta magára nézve, hogy pert indított és azt első fokon - nem volt fellebbezés - meg is nyerte. A 600.000 forint sérelmi díjból 350.000 forintot ítélt meg az ásotthalmi polgármesternek a bíróság.

 

A polgármester ezt követően Facebook oldalán, szokásához híven provokálta  híveit és a durva hozzászólások miatt ő vált alperessé.


Toroczkai botrányosnak nevezte a Szegedi Törvényszék ítéletét, melyet a Szegedi Ítélőtábla emelt jogerőre. Az  indoklás szerint, mivel Toroczkai a kifejezetten és általa is kinyilvánítottan közszereplőként működteti a Facebook profilját (oldalát), ezért az ott megjelent kommentekre irányadók a 19/2014. (V.30) AB határozatban az internetes tartalomszolgáltatókkal kapcsolatban kifejtett felelősségi szabályok, azaz az alperes a bejegyzéseihez fűzött kommentek vonatkozásában nem mentheti ki felelősségét arra hivatkozva, hogy azok a közlések nem tőle származnak”


A Kúria véglegessé tette, hogy a Facebook nem jogmentes terület, és különbséget kell tenni a gátlástalan, szándékosan sértő, megalázó kifejezések és a kritikát is megfogalmazó vélemény-nyilvánítások minősége között.

 

Fontos ismételten hangsúlyozni, hogy a jogerős ítélet nem a véleményszabadság ellen szól.

 

Nem szabad összekeverni azt, hogy az Alkotmány Bíróság (AB) szerint a magáncélú közlések, honlapok, blogok, közösségi portálok stb. nem kezelhetők együtt a tömegek tájékoztatását vagy szórakoztatását célzó internetes újságokkal, hírportálokkal, illetve jelentős különbség van az internetes oldal üzemeltetője által szerkesztett, és ekként tartalmi egységet alkotó (tartalom)szolgáltatás és az úgynevezett Web 2.0, vagyis a közösségi oldalak és a tisztán véleményoldalak között (például Facebook, blogszféra stb.)”. :„…..tájékoztatási vagy hasonló igénnyel” fel nem lépő, szerkesztetlen netes tartalmak üzemeltetői, például egy üzleti tevékenységet nem végző blog írója vagy FB-oldalt fenntartó magánszemély között, akik még akkor sem felelhetnek polgári jogilag a kommentekért, hogyha az nyilvános felületen jelent meg.”

 

 A polgármester-közszereplő-Toroczkai László a Facebook–oldalán nem magánszemélyként, hanem közszereplőként tájékoztat több tízezres tömeget, így személyes felelősséggel bír oldalának tartalmáért.

 

Ezért a bíróságok nem az AB határozatban rögzült kivételként, hanem a valós helyzetnek megfelelően értékelték a polgármester Facebook-oldalát és úgy ítélkeztek, hogy alperes polgári jogi felelősséggel tartozik a saját és az oldalán megjelenő, kommentelők által közzétett jogsértő tartalmakért.

 

Ebben az ügyben a bíróságok nem csak jogot, hanem igazságot is szolgáltattak: Toroczkai László becsülete épp annyit ér, mint bárki másé. Pontosan annyit kell fizetnie a facebookos hozzászólásból keletkezett jogsértésért, amennyi neki járt  egy facebookos hozzászólás valótlan tartalmáért.

 

Toroczkai László oldala hemzseg a rasszista, gyűlölködő, másokat megalázó hozzászólásoktól, és ha nem teszi rendbe közösségi oldalát, a jövőben is hasonló vesztes perekre számíthat.

 

Talán a Kúria ítéletével is megerősített jogerős ítélet a jövőre nézve visszatartó erővel hat rá és a hozzá hasonló szélsőségesen agresszív vélemény-nyilvánítókra.

 

Korábbi cikkek:

Toroczkait ismét sikerrel perelhetik

Toroczkai László jogerősen felelős a becsületsértő kommentekért

Toroczkai felelős az agresszív, gyűlölködő kommentekért 

A jobbikos Toroczkai Gyurcsány és Orbán agyonlövéséről beszélt

Utoljára frissítve: 2016-09-07 13:30:24

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>