. Ma Márk napja van.
A Kúria érvelése zavaros
2015-03-17 09:17:27
A Kúria érvelése zavaros

A Kúria érvelése zavaros

Olyan érvrendszert dolgozott ki a Kúria, mely az érvénytelen devizahitelek esetén is deviza elszámolást javasol, kamat megfizetésével megfejelve. A Kúria érvelése zavaros, a tények helyett a bankrendszer érvein alapul.

 

2014 nyarán hozta meg határozatát a Kúria: "Ha a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli, a szerződésnek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen."

 

Most véleményt hozott a Kúria, mely szerint "a visszatérítendő, illetve elszámolandó szolgáltatás mértéke is a kirovó pénznem (a deviza) alapján határozható meg, a teljesítés ideje és helye szerinti átváltási árfolyam alapulvételével." Indok: vállalta az adós az alacsony deviza kamat  fejében az árfolyamkockázatot:

 

"Ez a megoldás az árfolyamkockázatot lényegében a kölcsönvevőn hagyja".

 

Elképesztő módon a kölcsönszerződés jogerősen érvénytelen, nem volt korrekt kockázat ismertetés, azonban a Kúria szerint az árfolyamromlás terhe mégis a pernyertes felperesé.

 

A Kúria szerint kamatot is kell fizetni: "a szerződésben kikötött érvénytelen ügyleti kamat" helyett  "törvényes/egyenértéki kamatot". A Kúria a véleményét a tisztességtelen bankrendszer érveire alapozza.

 

A Hiteles Mozgalom elemzést küldött a Kúriának, melyben kérte devizahiteles konferencia összehívását is.

 

 

 

Hiteles Mozgalom - MTI

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>