. Ma Andrea napja van.
A kulturális csemegéktől az asztali örömökig - Nemzetiségi Fesztivál 2016
2016-05-31 06:12:39
A kulturális csemegéktől az asztali örömökig - Nemzetiségi Fesztivál 2016

A kulturális csemegéktől az asztali örömökig - Nemzetiségi Fesztivál 2016

A XIII. Kerületi Napok rendezvénysorozat hagyományainak megfelelően, május 29-én ebben az évben is a Szent Mihály templom melletti parkban adtak egymásnak találkozót a kerületünkben élő bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb és szlovák nemzetiség tagjai.


A látogatók a nemzetiségek életét, hagyományőrző tevékenységét bemutató kiállításokat láthattak, megízlelhették konyhai remekeiket, és bepillantást nyerhettek játékaikba, népszokásaikba is.


A délelőtti órák a szemlélődés jegyében teltek: a nagyszámú közönség sorra látogathatta a kerületi nemzetiségek sátraiban berendezett népművészeti és fotókiállításokat, a vállalkozó kedvűek fogadást köthettek, hogy a rendőrkutya bemutató sztárja megtalálja-e az eldugott kábítószert (megtalálta), és elbánik-e a vezetőjére támadó csibésszel (bizony, jól elbánt vele!), majd csillapíthatták éhségüket és szomjúságukat az alkalmi lacikonyhák gazdag és ínycsiklandozó kínálatából.

 

A tulajdonképpeni kulturális program ezúttal is a nemzetiségek felvonulásával kezdődött. A menet élén a Lustige Musikanten együttes zenészei haladtak, játékukkal szórakoztatva a környező utcákban összesereglett nézőközönséget.


A felvonulást követően a nemzetiségek reprezentánsainak társaságában Holopné Schramek Kornélia alpolgármester üdvözölte az esemény közreműködőit, és az érdeklődőket.


– A kerületi önkormányzat megkülönböztetett figyelmet fordít az itt élő nemzetiségek támogatására – mondotta az alpolgármester -, mert létüket, hagyományőrző munkájukat közös értéknek tekinti. Holopné Schramek Kornélia felhívta az egybegyűltek figyelmét arra, hogy az idei Nemzetiségi Fesztiválhoz a rendezők József Attila A Dunánál című költeményéből választottak mottót: „A harcot, amelyet őseink vívtak, / békévé oldja az emlékezés…”


A költő gondolatához kapcsolódva emlékeztetett arra, hogy ez a béke rendkívül termékenynek, gyümölcsözőnek bizonyult az elmúlt években. Az alpolgármester ünnepi köszöntőjét követően a nemzetiségek képviselői léptek a mikrofonhoz, megköszönve az önkormányzat önzetlen és sokoldalú támogatását, és üdvözölve a Nemzetiségi Fesztivál résztvevőit.


A továbbiakban a nemzetiségi gyermek és felnőtt művészeti csoportok műsorának tapsolhatott a közönség, az esti órákban pedig görög, szlovák és bolgár táncházban rophatták a táncot a vállalkozó kedvűek, akik közül sokan először vettek részt táncházi programban.



További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>