. Ma György napja van.
A közmunka csapdájában vergődik az ország
2015-11-28 10:12:53
A közmunka csapdájában vergődik az ország

A közmunka csapdájában vergődik az ország

A KSH legfrissebb adatai szerint 2015. augusztus-októberben minden korábbinál többen dolgoztak közmunkában, és a külföldön dolgozók száma is rekordokat döntött. Miközben óriási a munkaerőhiány az országban, a közmunkások és a munkanélküliek együttes száma meghaladja a félmillió főt. Ebből a helyzetből csak azonnali béremeléssel és a közmunkacsapda felszámolásával törhet ki a kormány.

Miközben több tízezres munkaerőhiány van az országban, és egyre több lesz a hiányszakma a növekvő elvándorlás miatt, a közmunkásokkal együtt 522 ezer fő a munkanélküliek száma. Idén télen, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, nem indít a kormány felnőttképzési programokat a közmunkások számára, és továbbra is elzárja őket az álláskeresők számára elérhető lehetőségektől.


Az LMP úgy látja, a kormány még mindig a statisztikák bűvöletében él, és valós megoldások helyett közmunkásokkal kozmetikázza a foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat. Ahhoz, hogy javulhasson a foglalkoztatás és ne hagyják el újabb és újabb tízezrek az országot, radikális béremelésre és a közmunkacsapda felszámolására van szükség.


Az LMP dolgozói szegénység elleni programja a létminimum szintjére emelné a nettó minimálbért és bérrendezést hajtana végre a közszférában.


A KSH adatai szerint 2015. augusztus-októberben az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 3 millió 920 ezer fő volt, közmunkában 232 ezren, külföldön 114 ezren dolgoztak. A tavalyhoz képest 115 ezres növekedéshez a hazai elsődleges munkaerőpiac 52 ezer fővel járult hozzá, közmunkában szintén 52 ezerrel többen dolgoztak, és 11 ezer fővel bővült a külföldön dolgozók köre is.


Szél Bernadett, az LMP társelnöke - OS

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>