. Ma Miklós napja van.
A közlekedésért felelős államtitkárnak repülnie kell
2017-01-12 06:35:38
A közlekedésért felelős államtitkárnak repülnie kell

A közlekedésért felelős államtitkárnak repülnie kell

Egy év alatt négyszeresére nőtt a létszámhiány a MÁV-nál, de a probléma valamennyi közlekedési alágazatra jellemző. A kormány megoldási javaslatai alkalmatlannak bizonyultak, hiszen nem a valós problémákat célozták. Kevés egy vezetőt lecserélni, de azt mindenképpen ki kell mondani: a közlekedésért felelős államtitkár alkalmatlan a feladata ellátására.


Bő egy évvel ezelőtt kétszáznál valamivel több munkavállaló hiányzott a MÁV-nál, az év közepére ez a szám megközelítette a 800 főt. Miközben az év közepén a fejlesztési minisztérium a problémák hatékony kezeléséről számolt be, a munkaerőhiány mára – szakszervezeti becslés alapján – eléri az 1000 főt is, ami az érdekképviseletek szakszervezetek szerint veszélyeztetheti a szolgáltatás zavartalan ellátását.


Nem lehet jobb helyzetről beszámolni más közlekedési ágazatokban sem, példaként a "Volán-vállalatoknál" óriási a gépkocsivezető-hiány, és egyre nagyobb a probléma más munkakörökben is.


Mellébeszélés, hogy ne lenne forrás a közlekedési ágazatra, hiszen döntés született a százmilliárdokba kerülő, szupertitkos Budapest-Belgrád vasútvonali fejlesztésről. És azt se feledjük, hogy – amint azt a Népszabadság múlt évben megírta – 45-szörös különbség van a MÁV-nál a legkisebb és a legnagyobb fizetés között.


Jellemző magatartás a döntéshozók részéről, hogy miközben ismét sztrájkhangulat alakult ki a vasútnál, a valós problémákkal való szembenézés helyett most óriási gépjárműflottára pályáz a társaság.


A kormánynak nincs értelmezhető közlekedéspolitikája, cserébe mások javaslata sem érdekli. Az LMP a legfontosabb közlekedéspolitikai irányokra kidolgozott javaslatait, mint a közlekedési szövetségek rendszerére, illetve az integrált ütemes menetrendre alapuló egységes közlekedési rendszer kialakítását, támogatta a Közlekedés Egyeztető Fórum is. A kormánytól nem érkezett érdemi válasz.


Az ágazat súlyos helyzetéért felelősséget vállalnia kell valakinek: a közlekedésért felelős államtitkárnak repülnie kell.


Keresztes László Lóránt, országos elnökségi tag, szakszóvivő - OS

Fotó: pécsma.hu

További híreink
Miért fontos az azonnali fogpótlás?
Az Európai Unió területén élők jelentős része érintett abban, hogy hiányzik legalább egy vagy éppen több foguk. Nagyon szomorú statisztika, de talán az, hogy folyamatosan...
2019-11-21 14:21:52, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egyedi fali dekoráció kiválasztása
Digitális világban élünk. Mobiltelefonjaink a hivatalos dolgaink intézése mellett megannyi szórakoztató lehetőséget rejtenek magukban.
2019-11-21 14:17:54, Hírek, Fókuszban Bővebben
Minőségi arcápoló készítmények férfiaknak
A The Body Shop természetesen törődik a férfi vásárlóival is. Ennek megfelelően magas minőséget képviselő készítményeket biztosít az érdeklődők részére, legyen szó nyugta...
2019-10-17 15:14:22, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ami 2019. november 7-én Budapesttel történt, az sem nem megindokolható, sem nem megbocsátható. A város mesters...
Bővebben >>