. Ma István napja van.
A közlekedésért felelős államtitkárnak repülnie kell
2017-01-12 06:35:38
A közlekedésért felelős államtitkárnak repülnie kell

A közlekedésért felelős államtitkárnak repülnie kell

Egy év alatt négyszeresére nőtt a létszámhiány a MÁV-nál, de a probléma valamennyi közlekedési alágazatra jellemző. A kormány megoldási javaslatai alkalmatlannak bizonyultak, hiszen nem a valós problémákat célozták. Kevés egy vezetőt lecserélni, de azt mindenképpen ki kell mondani: a közlekedésért felelős államtitkár alkalmatlan a feladata ellátására.


Bő egy évvel ezelőtt kétszáznál valamivel több munkavállaló hiányzott a MÁV-nál, az év közepére ez a szám megközelítette a 800 főt. Miközben az év közepén a fejlesztési minisztérium a problémák hatékony kezeléséről számolt be, a munkaerőhiány mára – szakszervezeti becslés alapján – eléri az 1000 főt is, ami az érdekképviseletek szakszervezetek szerint veszélyeztetheti a szolgáltatás zavartalan ellátását.


Nem lehet jobb helyzetről beszámolni más közlekedési ágazatokban sem, példaként a "Volán-vállalatoknál" óriási a gépkocsivezető-hiány, és egyre nagyobb a probléma más munkakörökben is.


Mellébeszélés, hogy ne lenne forrás a közlekedési ágazatra, hiszen döntés született a százmilliárdokba kerülő, szupertitkos Budapest-Belgrád vasútvonali fejlesztésről. És azt se feledjük, hogy – amint azt a Népszabadság múlt évben megírta – 45-szörös különbség van a MÁV-nál a legkisebb és a legnagyobb fizetés között.


Jellemző magatartás a döntéshozók részéről, hogy miközben ismét sztrájkhangulat alakult ki a vasútnál, a valós problémákkal való szembenézés helyett most óriási gépjárműflottára pályáz a társaság.


A kormánynak nincs értelmezhető közlekedéspolitikája, cserébe mások javaslata sem érdekli. Az LMP a legfontosabb közlekedéspolitikai irányokra kidolgozott javaslatait, mint a közlekedési szövetségek rendszerére, illetve az integrált ütemes menetrendre alapuló egységes közlekedési rendszer kialakítását, támogatta a Közlekedés Egyeztető Fórum is. A kormánytól nem érkezett érdemi válasz.


Az ágazat súlyos helyzetéért felelősséget vállalnia kell valakinek: a közlekedésért felelős államtitkárnak repülnie kell.


Keresztes László Lóránt, országos elnökségi tag, szakszóvivő - OS

Fotó: pécsma.hu

További híreink
Hol és hogyan készítsünk egyedi telefontokot?
Mint minden internetes rendelés esetében, egyedi telefontok készítésénél sem egyszerű a helyzetünk. Nehéz találni egy olyan webáruházat, ami maximálisan megfelel minden e...
2019-07-20 07:46:22, Hírek, Fókuszban Bővebben
Sztárportré - Zoltán Erikával
Éhesen ne menjünk közértbe, mert sokkal több mindent vásárol az ember, mint amennyi kell! Ez nagy titok, de én sem tudom mindig alkalmazni.
2017-02-01 05:11:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
Sztárportré - Tabáni István
Szerintem az emberek többsége nem tud túllépni önmagán, vagy nem tud megbocsátani magának. Előfordul, hogy másoknak sem, de szerintem a legnehezebb dolog, hogy önmagunkna...
2017-01-26 04:09:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kisöpörték Budapestet, drámai mértékű a hiány. A bevételek nem elegendők a minimális fejlesztésre sem.
Bővebben >>