. Ma Auguszta napja van.
A kormánytagok kiskirályok, a közös képviselők császárok - 1. rész
2014-10-27 18:01:25
A kormánytagok kiskirályok, a közös képviselők császárok - 1. rész

A kormánytagok kiskirályok, a közös képviselők császárok - 1. rész

Megélhetési politikusok, megélhetési közös képviselők. Nem sok a különbség az ország helyzete és a társasházi gondok között. A társasházak problémája sokban hasonlítható az ország problémáihoz. A közös képviselők kihasználva a törvény hiányosságait és a joghézagokat, kiskirályokká válhatnak és ha nincsenek megfelelően szoros ellenőrzés alatt, vagy formális, netán korrupt a számvizsgáló bizottság, akkor a társasház elindul egy olyan lejtőn, mely néhány évtized alatt gazdasági összeomláshoz is vezethet.

 

Új sorozatunk társasházak valóságos, napjainkban is zajló történetéből mazsoláz. A társasházi belső harcok többnyire a szolgáltatók miatt zajlanak, ezeknek mindig a tulajdonosok a szenvedő alanyai és a súlyos anyagi konzekvenciák is az ő zsebüket terhelik. Rendszeresen megjelenő sorozatunk minden írásának végén igyekszünk összefoglalni a tanulságokat és próbálunk hasznos tanácsokkal is szolgálni.

 

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy bár a történetek igazak, a hivatkozott tények valódiak, de sem a társasházak, sem szereplőik nem lesznek beazonosíthatóak, főképp a tiszteletben tartott személyiségi és egyéb jogok védelmében. Ha mégis felismerni vélnének bármit, vagy bárkit, az csak képzeletük szüleménye lehet…….

 

Budapesten jó néhány elegáns társasház van, de amelyik történetével kezdjük, az egyik legkülönlegesebb. A panoráma, a folyó közelsége, az uszoda-fitnesz, a portaszolgálat olyan minőségi igényeket kielégítő szolgáltatások, amelyek egyúttal természetesen a négyzetméter árakat is tükrözik.

 

Gondolnák, hogy egy ilyen exkluzív környezetben a falakon belül milyen háborúk zajlanak évek óta?

 

Kezdjük az elején. A 2000-es évek elején épült házakat fokozatosan adták át, és ahogyan az lenni szokott, 3-4 év is eltelt, mire felébredt a közösség és észbekapott.

 

A garanciális jogok érvényesítése miért olyan nehézkes?

A szervezési és működési szabályzat pontjai mégis kinek az érdekét kell, hogy elsősorban védjék?

Miért fizetnek sorompóra, mikor az nincs nekik?

Nem összeférhetetlen, hogy az építtető által delegált közös képviselő, akinek az üzemeletetést kell ellenőrizni, az saját magát ellenőrzi, mert az üzemeltető  és a közös képviselő egy azon cég?

 

A kérdések válaszaként némi belharc után közgyűlési döntés született és a közös képviseletet is ellátó üzemeltetőnek menni kellett. Nem berzenkedett, csendben felállt és távozott. (Természetesen az építtető újabb más helyen felépült társasházába ugyanilyen munkát vállalt) A körülötte levő slepp ugyan zúgolódott, élükön az építtető morzsáin milliomosra hízott ingatlanosokkal és ügyvédekkel, akik a jóval áron aluli összegekért felvásárolt vagy szolgáltatásaikért kapott lakások - garázsok –tárolók azonnali tovább adásából rendkívül jól megszedték magukat.

 

A változások miatt annyira megsértődött a tulajdonosokból álló Számvizsgáló Bizottság (SZVB) elnöke - akinek ellenőrzési felelőssége lett volna a távozás körülményeit bonyolítani - hogy lemondott, így a távozó társasház üzemeletető még egyszerűbben tudott halkan és csendben a tett helyszínéről nyomtalanul távozni. A változtatásokat eszközlő, új SZVB örült, hogy megszabadult a simlis bandától, de fűhöz-fához kapkodva látta el teendőit, így aztán csak évekkel később derülhetett ki, hogy az elszámoltatás hiánya milyen károkat okozott a háznak.

 

Hova lett a hótakarító-gép?

Bizonyos „közösképviseletközeli” tulajdonosoknak miért járt visszafelé a mérőórája?

Miért szedték be a felújításra a pénzt, ha nem különítették el a felújítási alapba, és miért költötték el, amikor ehhez csak közgyűlési döntéssel lehetett volna hozzányúlni?

 

Megkezdődött a ház Canossa járása.

 

Az új és igen tisztességes SZVB ugyan nagyon igyekezett, és leszerződtetett egy új közös képviselő céget és egy másik vállalkozót az üzemeltetésre. Ez sajnos nem sikerült túl fényesen, mivel a tapasztalatlan, de felkészületlen tulajdonosoknak SZVB-ként nem mindig sikerült jó döntéseket hozni és az építtető által kreált Szervezeti Működési Szabályzat (SZMSZ) sem könnyítette meg a helyzetüket. A duzzogó korábbi SZVB átment habzó szájú ellenzékbe és még inkább megnehezítette a társasház vezetését.

 

Néhány hasznos tanács:

Az alapító okiratot és az első Szervezeti Működési Szabályzatot több tulajdonos ellenőrizze, akár ügyvédje bevonásával.

Ne engedjék, hogy az építtető delegáljon közös képviselőt.

A közös képviselő akkor a leghatékonyabb és a legtisztességesebb, ha tulajdonos.

A Számvizsgáló Bizottság minél több tulajdonosból áll, annál jobban megoszlik az ellenőrzési munka.

A Számvizsgáló Bizottság frissítése legyen minden közgyűlésen kötelező napirendi pont,  így  aki akar, az  kiszállhat, aki kedvet kap, az dolgozhat.

Legyen jelképes összeg megszavazva a Számvizsgáló Bizottság munkájának díjazására – amit belátásuk szerint osztanak fel, illetve vesznek, vagy nem vesznek igénybe

Több házból álló társasházaknál ajánlott a Szervezeti Működési Szabályzatba rögzíteni és szabályozni azt az opciót, hogy házanként választható egy megbízott, aki az adott épület érdekeit képviseli.

Folytatjuk….

Utoljára frissítve: 2014-10-27 23:54:11

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
Bővebben >>