. Ma Auguszta napja van.
A kormánypártok nem támogatják az LMP óvodáztatási javaslatát
2015-03-11 05:03:41
A kormánypártok nem támogatják az LMP óvodáztatási javaslatát

A kormánypártok nem támogatják az LMP óvodáztatási javaslatát

A kormánypárti többség leszavazta a Kulturális bizottságban azt az LMP-s javaslatot, mely szerint indokolt esetben a nagyobb gyermekek is felmentést kaphatnának az óvodába járás alól.

 

2015. szeptember 01-től három éves kortól kötelező az óvodába járás, azonban a három- és négyéves korú gyermekek bizonyos esetekben felmentést kaphatnak. Az eddigi szabályozás megengedte speciális helyzetekben az 5. életévét beöltő gyermekek felmentését is.

 

A szeptembertől életbe lépő, új szabályozás erre már semmilyen lehetőséget nem ad, miközben előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor aránytalan terhet jelentene az óvodába járás: tartósan beteg gyermek nevelése esetén, sokat utazó családoknál, vagy például vallási, világnézeti meggyőződés esetén.

 

Az LMP a jogszabályi hiányosság orvoslására törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, ezt azonban a Kulturális bizottság mai ülésén a kormánypárti többség nem engedte tárgysorozatba venni. Bár a kormánypárti képviselők egyetértettek az LMP-s javaslat jó szándékával, szerintük nem jogszabályi hiányosságról van szó, hanem tudatos tiltásról.

 

Szeptembertől így az a furcsa helyzet fog előállni, hogy míg 5 éves kor előtt, vagy később, 6 éves kor után az iskolában is lehetőség van felmentést kapni, a nevelési-oktatási kötelezettséget más úton teljesíteni, erre az 5 és 6 éves kor közötti gyermekek esetén nem lesz mód.

 

 

Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője - MTI

Fotó: 444.hu

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>