. Ma György napja van.
A kormánynak még nem késő kimászni a vegyszergyártók zsebéből
2016-06-13 03:04:46
A kormánynak még nem késő kimászni a vegyszergyártók zsebéből

A kormánynak még nem késő kimászni a vegyszergyártók zsebéből

Az LMP szerint el kell utasítani a rákkeltő kockázatú glifozát növényvédő szer további használatát az Európai Unióban. A szer engedélyezéséről hétfőn döntöttek volna a tagállamok képviselői. A döntés ugyan halasztásra került, de a magyar kormány továbbra is támogatta a szer használatát. Az LMP szerint még nem késő a kormánynak kimászni a vegyszergyártók zsebéből és a magyar emberek egészségét a gazdasági érdekek elé helyezni.


A glifozát a világ egészségügyi szervezet (WHO) alapján is potenciálisan rákkeltő, hozzájárul a daganatos és hormonrendszert károsító betegségek kialakulásához. Használata a vizek elszennyezése miatt erősíti a szermaradékos italok és élelmiszerek arányának gyarapodását.


A kormány álláspontja mégis az, hogy nem kell kivonni a glifozát tartalmú növényvédő-szereket. Ezzel a GMO-k terjedését is segíti Európában, hiszen alapvetően a szer a genetikailag módosított glifozát-tűrő szaporítóanyagok növényvédelméhez nélkülözhetetlen.


Elfogadhatatlan, hogy a kormány az állampolgárainak világos érdeke és a szakértők és civil szervezetek véleménye ellenére a kockázatos vegyszer használatát továbbra is támogatja. Ezzel behódol a növényvédőszer-lobbinak – többek között a glifozát-tartalmú készítményeket gyártó Monsantonak  és a milliárdosok kezében lévő hazai óriásbirtokoknak.


Az LMP szerint a profit soha nem előzheti meg az embert, ezért azt várja a magyar kormánytól, hogy az emberek egészségét tekintse az elsődlegesnek! Ráadásul semmi nem indokolja a glifozát használatát, mert az kiváltható biztonságosabb növényvédelmi módszerekkel.


Sallai R. Benedek, országgyűlési képviselő - OS

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>