. Ma Márk napja van.
A kormány trükközik az államadósság mutatószámaival
2016-02-10 06:54:54
A kormány trükközik az államadósság mutatószámaival

A kormány trükközik az államadósság mutatószámaival

A Liberálisok felszólítják Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy vessen véget az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) titkolózásának és heti bontásban, halaszthatatlanul hozza nyilvánosságra a központi költségvetés adósságának januári számait.


A Liberálisok az adatokat hivatalosan is kikérik a tárcától.


A kormány hamis sikerpropagandájának egyik sarokköve a csökkenő államadósság. Amint 2014 végén, úgy 2015. december 31-re is csak trükkökkel sikerült biztosítani a csökkenő államadósságra vonatkozó alkotmányos megfelelést. A januári adatok nyilvánvalóvá teszik, hogy mekkora összeget kellett visszatölteni a kormányzati számlákra, azaz hogy milyen mértékben manipulálták ezzel az eszközzel az államadósság tavaly év végi mértékét.


Az ÁKK december végén visszavásárolta az MNB-től azokat az állampapírokat, amelyeket a jegybank korábban külföldi piaci szereplőktől vásárolt meg nyilvánvalóan nem monetáris politikai megfontolások alapján, hanem kifejezetten abból a célból, hogy közreműködjön az adósságszámok kozmetikázásában. December végén az ÁKK jelentős mennyiségben előtörlesztett adósságot az elmúlt évek legalacsonyabb szintjére csökkentve a kormányzati pénztartalékot.


A Liberálisok elvárják a nemzetgazdasági minisztertől azt is, hogy az átlátható kormányzati működés, a közérdekű adatok nyilvánossága érdekében állítsa vissza a központi költségvetés adósságállományára vonatkozó adatok közlésének korábbi, heti rendjét.


Bodnár Zoltán, ügyvivő - OS

Fotó: Híradó.hu

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>