. Ma Béla napja van.
A kormány titokban alkudozik az RTL-lel
2015-01-30 04:05:22
A kormány titokban alkudozik az RTL-lel

A kormány titokban alkudozik az RTL-lel

Az elmúlt napokban számos híresztelés látott napvilágot a magyar kormány és az Rtl Klub televíziót birtokló Bertelsmann-csoport közötti tárgyalás természetéről és témáiról.

 

A megjelent információk alapján a kormány vezető tisztségviselői a tárgyalás részeként kezelik a médium híradójának tartalmát, a tárgyalások során pedig igyekeznek korlátozni, módosítani a független hírszerkesztés gyakorlatát.

 

Ha igaz, hogy egy hazai médium tulajdonosával közvetlenül tárgyal a magyar kormány a független hírszerkesztés korlátozásáról, az a Fidesz-kormány nyilvánosságot torzító akcióinak újabb szintjét jelenti.

 

Ha a magyar kormány egyes tisztségviselői valóban ilyen alkudozásba bocsátkoztak, azzal az eddigi informális nyomásgyakorlást nyílt cenzúra-kísérletre cserélték.

 

Ezért azonnali választ várunk a hírek szerint a tárgyalást irányító Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől és a kormánytól az alábbi kérdésekre:

 

• Mi a célja a kormány és a Bertelsmann-csoport vezetése közötti közvetlen tárgyalásnak?

• Igazak-e a sajtóhírek, miszerint a tárgyaláson bármely fél részéről felmerült a hazai Rtl Klub hírszerkesztésének megváltoztatása, mint alkualap?

• Igaz-e, hogy a kormány képviselői a tárgyalások során jogalkotási lépéseket ajánlanak gazdasági vagy politikai érdekek érvényesítése érdekében?

 

A független, szabad nyilvánosság minden demokrácia sarokköve. Az informális befolyásolás rombolja, a nyílt cenzúra felszámolja a demokrácia minőségét. Ha ma egy médium esetén ehhez az eszközhöz folyamodik a kormány, holnap bármely médium, tévé, újság, rádió vagy webportál célkeresztbe kerülhet.

 

Ezért egyértelmű és azonnali választ várunk!

 

 

 

Kunhalmi Ágnes, Az Országgyűlés médiaügyekért, médiaszabadság ellenőrzéséért is felelős Kulturális bizottságának alelnöke - MTI

Fotó: Atv

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>