. Ma Emma napja van.
A kormány nem tartja be a saját törvényeit
2015-04-19 04:09:50
A kormány nem tartja be a saját törvényeit

A kormány nem tartja be a saját törvényeit

A Pedagógusok Szakszervezete megtámadta a kormány március 18-án hozott döntését, amely a budapesti Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola jogutódlással történő megszüntetéséről szól. Az érdekvédelmi szervezet erről levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt és a kormányt. A PSZ arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza jogszabálysértő döntését, ellenkező esetben a bíróságon kezdeményezi az érvénytelenség megállapítását.


A PSZ indokai a következők: a Klik Szakképzés-Szervezési Főosztálya levélben értesítette a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola igazgatóját arról, hogy a kormány 2015. március 18-ai ülésén elfogadta az iskola jogutóddal történő megszüntetéséről szóló jelentést. Felhívta az intézményvezetőt arra, hogy a levélben megküldött – a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola feladatainak átadás-átvételéről szóló - tájékoztatót késedelem nélkül juttassa el az érintett közösségeknek véleményezésre és a véleményeket április 30-án 16 óráig küldje meg.

 

A levélből megállapítható, hogy a kormány nem tartotta be  a nemzeti köznevelésről szóló törvényben meghatározott eljárási szabályokat az érintett intézmény megszüntetésével kapcsolatos döntéshozatali eljárásban. A törvény szerint a fenntartó a köznevelési intézmény megszüntetésével összefüggő döntése vagy véleményének kialakítása előtt köteles beszerezni az intézmény alkalmazotti közössége, az iskolaszék, a szülői szervezet és az iskolai diákönkormányzat, szakközépiskola és szakiskola esetén a Fővárosi Gazdasági Kamara véleményét.

 

Az állami intézményfenntartó központ fenntartásában lévő iskolák esetében a megszüntetéssel kapcsolatos fenntartói döntést az oktatásért felelős miniszter köteles meghozni. Amikor a kormány március 18-án meghozta döntését, lényegében egyik tagja hatáskörében járt el. Döntésének meghozatalához köteles lett volna beszerezni a köznevelési törvényben meghatározottak véleményét.

 

Az iskola igazgatójának kiküldött levél nem felel meg a köznevelésről szóló törvény tartalmi követelményeinek sem, mert: a véleményezésre jogosultaknak minden olyan információt át kell adni, amely a döntéshozatalra jogosultnak a rendelkezésére áll, az iskolai közösségek véleménye érdemben a döntést nem tudja befolyásolni, hiszen az oktatásért felelős miniszter a kormány által meghozott döntésen nem változtathat, a véleménykérés nem a megszüntetésről szól, hanem arról, hogy melyik feladatot mely másik szakképző intézmény veszi át, továbbá nem állapítható meg belőle, hogy milyen indokok alapján, milyen célból szüntetik meg az iskolát, illetőleg az sem, hogy a megszüntetés miatt feladat nem marad ellátatlan, továbbá a változtatások nem okoznak a tanulóknak aránytalan terhet.

 

A levél érdemben nem véleményezhető, mivel e ténybeli közlésen túl nem ad eligazítást: nem állapítható meg a fogadó iskolák helyzete, az átkerülő osztályok és a pedagógusok sorsa.

 

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint, ha a jogszabály a fenntartói irányítás körébe tartozó valamely döntés meghozatalát előzetes vélemény beszerzéséhez köti, az ennek elmulasztásával hozott döntés megtámadható. A sikeresen megtámadott döntés a meghozatalának időpontjától kezdődő hatállyal érvénytelenné válik.

 

Megtámadásra a sérelmet szenvedett fél és az jogosult, akinek a megtámadáshoz törvényes érdeke fűződik. A megtámadást három hónapon belül írásban kell közölni, és a közlés eredménytelensége esetén tizenöt napon belül érvényesíteni. Az érvénytelenség megállapítását a bíróságnál lehet kezdeményezni.

 

A Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolában a Pedagógusok Szakszervezetének alapszervezete működik. Ezért a Pedagógusok Szakszervezete közvetlenül érdekelt abban, hogy a jogutódlással megszűnő iskolában foglalkoztatott pedagógusok továbbfoglalkoztatása megfeleljen a törvényes előírásoknak. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha az eljárásnál betartják azokat a szabályokat, amelyek a köznevelési intézmények megszüntetésére vonatkoznak.

 

Ha a kormány a beadványt áprilisban nem tárgyalja meg vagy megtárgyalja, de a megtámadott döntését nem vonja vissza, a Pedagógusok Szakszervezete a bírósághoz fordul a döntés érvénytelenségének megállapítására.

 

A miniszterelnöknek és a kormánynak címzett levelet Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke írta alá 2015. április 16-án.

 

 

 

MTI


Kapcsolódó írásunk:

Eltörlik a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>