. Ma Béla napja van.
A kormány kiszolgáltatja az embereket a klímaváltozás hatásainak
2016-08-19 03:26:06
A kormány kiszolgáltatja az embereket a klímaváltozás hatásainak

A kormány kiszolgáltatja az embereket a klímaváltozás hatásainak

Sok milliárdos károk, áramkimaradások, víz alatt álló utcák és kertek, kidőlt fák, termésveszteség szőlőben, gyümölcsben, idő előtti halálozásokat okozó nyári hőhullámok. Régóta tudjuk, hogy az éghajlatváltozás várható hatásai alapján hazánk a fokozottan érzékeny és sérülékeny országok sorába tartozik.


A kormány még sem tesz eleget a károk megelőzésére és enyhítésére. Minden nap és év késlekedés életünk és javaink kockáztatásával jár. Az LMP ezért ismételten felszólítja a kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia országgyűlési elfogadása és haladéktalan végrehajtása érdekében.


Régóta tudjuk, hogy az éghajlatváltozás várható hatásai alapján hazánk a fokozottan érzékeny és sérülékeny országok sorába tartozik. Szombathelytől Szabolcs-Szatmár-Beregig, Budapesttől a Balatonig, Hevestől Baranyáig legtöbb településünk képet kapott idén nyáron arról, milyen szélsőséges időjárási helyzetekkel szembesülni.


Sok milliárdos károk, áramkimaradások, víz alatt álló utcák és kertek, kidőlt fák, termésveszteség szőlőben, gyümölcsben. Uszkán 55 házat, Rozsályban a házak 85%-át rongálta meg a jég. Sok családnak a lakhatása is veszélybe került, hiszen több mint 1,2 millió lakóingatlan van még ma is biztosítás nélkül Magyarországon.


Az éghajlatváltozási törvény 2012. évi módosításának egyik célja éppen az volt, hogy nemzeti stratégia és a végrehajtását szolgáló intézkedések segítsék elő a változó körülmények hatékony kezelését, a megelőzést és a kárcsökkentést. Tavaly júniusra el is készült egy ilyen dokumentum, ám az Országgyűlés az LMP többszöri sürgetése ellenére sem tűzte napirendre. Kérdés, hogy a kormány mikor akarja a 2014-2025. közötti időszakra előirányzott feladatait teljesíteni.


Csupán a települések esetében elengedhetetlen a megfelelő víz- és csapadékvíz gazdálkodás kialakítása (például záportározókkal, megfelelő csapadékvíz elvezetéssel, aszályos időszakokra vízvisszatartással). Szükség volna a növekvő idő előtti halálozást okozó hőhullámok átvészelését szolgáló intézkedésekre, az új kórokozók által okozott növényvédelmi károk megfékezésére, a minden lakos számára elérhető biztosítási és állami segélynyújtási megoldások kidolgozására.


Ha a viharokat nem is tudjuk megállítani, a kármegelőzésre és kárenyhítésre rengeteg lehetőség volna. Ehhez azonban az kellene, hogy a kormány tegye a dolgát. Az LMP ezért ismételten felszólítja a kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket a stratégia Országgyűlési elfogadása és haladéktalan végrehajtása érdekében.


Schmuck Erzsébet, országgyűlési képviselő
Sallai R. Benedek, országgyűlési képviselő 

OS

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>