. Ma Gedeon napja van.
A kormány 30 milliárddal tartozik a szociális dolgozóknak
2015-11-13 05:12:44
A kormány 30 milliárddal tartozik a szociális dolgozóknak

A kormány 30 milliárddal tartozik a szociális dolgozóknak

Az LMP figyelmezteti a kormányt: ne szabotálja el tovább a szociális dolgozók valódi béremelését, különben nem lesz, aki gyermekeinket, a segítségre szoruló családokat, időseket, fogyatékossággal élőket ellássa. Felszólítjuk a kormányt, hogy 2016. január elsejétől szüntesse meg a különféle kompenzációk és pótlékok bonyolult és kusza rendszerét, adjon tisztes alapbéremelést és korábbi ígéretéhez híven vezesse be a szociális életpályamodellt.

A szociális ellátásban dolgozók elismerése nemcsak erkölcsi kötelesség, de az ország jól felfogott érdeke is ezt kívánja. Az LMP évek óta küzd azért, hogy kiszámítható és megélhetést biztosító bérezésben részesüljenek a bölcsődei és szociális dolgozók. Ehhez az alacsony keresetű dolgozókat büntető adózási rendszer megváltoztatását, a nettó minimálbér létminimum szintjére emelését és a szociális dolgozók azonnali bérrendezését javasoltuk dolgozói szegénység elleni csomagunkban, de a kormány nem támogatta.


A helyzet ugyanakkor tarthatatlan. Az alapbérek jövőre nyolcadik éve nem nőnek. A pótlékok legfeljebb tűzoltásra jók: a 2014-ben bevezetett ágazati bérpótlék átlagosan nettó 5700 forint pluszt jelentett 6 év után. A 2015-ös kiegészítő pótlékból pedig már az ágazat legrosszabbul kereső egyharmada kimaradt.


A kormány 2015-ben megszegte azon ígéretét is, hogy még ebben az évben beépíti az alapbérbe a pótlékokat és valódi béremelést hajt végre. A bölcsődei dolgozóknak most beígért béremelés csak a diplomásokat érinti, vagyis az ágazatban dolgozók 90 százaléka kimarad.


Elfogadhatatlan, hogy bölcsődei dolgozók, szociális és gyermekvédelmi dolgozók, idősgondozók tízezreit tartja évek óta tudatosan létminimum alatti fizetésen a kormány. A szociális szféra a legrosszabbul fizetett ágazat, az itt dolgozó 93 ezer ember háromnegyede keres létminimum alatt, az átlagbér alig több mint felét.


A szociális ágazat tudatos kivéreztetése mára tömeges pályaelhagyáshoz és kivándorláshoz vezetett. Az LMP kiáll azért, hogy végre valós megbecsülést kapjanak a szociális dolgozók.
 

Szél Bernadett, az LMP társelnöke
Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese

OS

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 31-ig kell érvényesíteni a felsőoktatási diákigazolványokat; ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen ...
Bővebben >>