. Ma Gedeon napja van.
A Fidesz elutasította a demokratikus értékek védelmét Strasbourgban
2016-10-31 04:14:39
A Fidesz elutasította a demokratikus értékek védelmét Strasbourgban

A Fidesz elutasította a demokratikus értékek védelmét Strasbourgban

Úgy tartja a magyar mondás: akinek nem inge, ne vegye magára. Nos, a Fidesz európai képviselői az elmúlt héten önként és dalolva húzták magukra az Európa-ellenes szélsőségesek zubbonyát, amikor a demokratikus értékek védelméről szóló parlamenti jelentés ellen szavaztak Strasbourgban.


Ezzel nemcsak, hogy szembementek az európai közösség demokratikus értékrendjével, de még saját néppárti, konzervatív frakciójuk álláspontjával is és azonos platformra szorították magukat a radikálisan EU-ellenes szerveződésekkel. A jogállamiság alapértékeinek védelméről szóló jelentést ugyanis csak néhány euro-szkeptikus politikus, valamint a szélsőbal- és a szélsőjobb képviselői (így például a Jobbik delegáltjai vagy épp a radikális Marine Le Pen) és a fideszes politikusok utasították el.


Az már csak a cinizmus magasiskolája, hogy az Európai Néppárt részéről Szájer József irányította a szavazást és mutatta a jobboldali frakciónak, hogy mi a konzervatívok álláspontja az ügyben. Miközben hüvelykujját felfelé mutatta társainak, ő maga végül nem nyomott gombot, a Fidesz képviselői pedig jelzésével ellentétesen (két kivétellel) mind leszavazták a kezdeményezést. A Fidesz ezzel hivatalosan is a szélsőséges, az európai közösséget felszámolni akaró, illiberális erők szövetségese lett.


A szavazás után a kormánypártiak azzal érveltek, hogy nem a jogállamiság és az európai értékek védelméről van szó, hanem a balliberális oldal által szorgalmazott "jogállamisági hadjáratok" elindításáról és a Magyarországgal szembeni "kettős mérce" alkalmazásáról. Önleleplező, hogy a dokumentum általános kitételeket tartalmaz; egyetlen országot sem említ, végképp nem Magyarországot.


A Fidesz képviselői azt is kifogásolták, hogy az általuk – a szélsőséges radikálisokkal szövetségben – leszavazott javaslat nem teszi egyértelművé a jogállamiság fogalmát. Ismét csak önleleplező, hogy a Fidesz képviselői ezek szerint nem tudják, mi a jogállamiság.


Akkor segítek leegyszerűsíteni: egy jogállamban nem pártpolitikusokat ültetnek független intézmények élére, pártpolitikai befolyásoltság fel sem merülhet az igazságszolgáltatás szerveivel szemben, a kormánypártok nem gyártanak törvényeket arra, hogy a közpénz elveszítse közvagyon-jellegét, de egy jogállamban nincs példa uniós források oligarchikus és állami szervezésű ellopására sem, a civilszervezetek bizonyíthatóan jogtalan és politikai alapú vegzálására, vagy kritikus sajtótermékek puccsszerű elhallgattatására.


Az Unió védelmi mechanizmusainak megerősítése a tagállamok immunrendszerének felerősítéséről szól, többek között az ilyen és ehhez hasonló újközépkori gengszterizmus megakadályozásáról. Ezt az európai közösséggel szemben politizáló szélsőségesek nem akarják. Mert a saját, vagy putyinikus érdekeikkel ellentétes. A Fidesz most ismét egyértelművé tette, hogy közéjük tartozik.


Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száztizenötödik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.


Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő - OS

Fotó: hír6.hu

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmel...
Bővebben >>