. Ma György napja van.
A fagyhalálok elkerülése végett fordulatra van szükség a szociálpolitikában
2017-01-07 05:27:21
A fagyhalálok elkerülése végett fordulatra van szükség a szociálpolitikában

A fagyhalálok elkerülése végett fordulatra van szükség a szociálpolitikában

A további fagyhalálok elkerülésének érdekében alapvető fordulatra van szükség az Orbán-kormány nyugdíj- és szociálpolitikájában. Emelni kell a nyugdíjminimumot és sürgős beavatkozások kellenek a hajléktalan-ellátásban.


Spät Judit, az Együtt elnökségi tagjának álláspontja szerint az Orbán-kormány szegényellenes politikájának elborzasztó következménye, hogy egyre többen szenvednek fagyhalált, köztük sok idős ember a saját lakásában hűl ki. Azonnali beavatkozások mellett csak rendszerszintű változásokkal, a nyugdíj- és a szociálpolitika jelentős korrekciójával előzhetőek meg a további tragédiák.


Ma Magyarországon a fagyhalál nemcsak a hajléktalanokat, hanem a szegénységben élők egyre szélesebb körét is fenyegeti. Az idei téli szezonban már majdnem kétszer annyian fagytak meg Magyarországon, mint a tavaly ilyenkor. A 80 áldozat közül 27-en a saját lakásukban – adta hírül a 444.hu, a Magyar Szociális Fórum információi alapján.


A segélyszervezet munkatársai szerint egyre több az olyan magányosan élő idős ember, akinek ugyan van hol laknia, azonban fűtésre már nincsen pénze. A hajléktalanszállók pedig sokszor annyira túlzsúfoltak, hogy a segélyszervezetek nem tudnak mindenkit befogadni, illetve néhányan az embertelen körülmények miatt maradnak inkább az utcán.


Az Együtt ennek kapcsán ismét a nyugdíjminimum emelését sürgeti. Felhívja a figyelmet arra, hogy a nyugdíjminimum immár 10. éve nem emelkedik, a 2008 óta változatlan 28.500 forintos juttatás vásárlóértékének már egyharmadát elveszítette. Ezzel épp a legszegényebb idősek veszítenek havonta 9 ezer forintot, illetve pórul járnak mindazok, akiknek juttatása nyugdíjminimumhoz kötött – a gyes-en lévő kismamáktól az egészségkárosodással és rokkantsággal élőkön át számos más, segélyezésre szoruló is.


A fagyhalál rámutat a rezsicsökkentés igazságtalanságaira is: ebből éppen a legszegényebbek nem részesülnek, hiszen az ő lakásaikban gyakran nincsen bevezetve a gáz vagy a távfűtés.


Az Együtt álláspontja szerint a hajléktalan-ellátás terén sürgősségi beavatkozásra és rendszerszintű változásra egyaránt szükség van. Azonnali intézkedésként további fűthető ingatlanokat kell a segélyszervezetek számára megnyitni, legalább ideiglenes jelleggel.


A hajléktalanok számának tartós csökkentéséhez viszont a támogatási politika újragondolására van szükség, hiszen jelenleg aki egyszer utcára kerül, annak szinte semmi esélye sem marad arra, hogy munkát és ismét lakhatást találjon.  Ideje, hogy olimpia, felcsúti kisvasút és más luxusberuházások helyett végre a szegénység csökkentésével foglalkozzon a kormány!


Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja - OS

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>