. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A baleseti kártérítés típusai
2022-09-15 16:51:52
A baleseti kártérítés típusai

A baleseti kártérítés típusai

Vagyoni károk

 

Elsősorban ez alatt egy közlekedési baleset során a megsérült gépjárművek javíttatási költségeit értjük, vagy amennyiben gazdaságosan nem javíthatóak (gazdasági totálkár), akkor a káridőpontkori értékének és a roncs értékének a különbözetét értjük ezalatt. 

 

Neked van már minden váratlan élethelyzetre vészhelyzeti megoldásod? Ha még nincs, köss online gépjármű biztosítást, és indulj útnak bármikor teljes nyugalomban!

 

A vagyoni károk kategóriájába esnek azok a tárgyak is, amik a baleset során a gépjárműben voltak, és ebből kifolyólag tönkrementek. Egyes felelősségbiztosítások a saját autóban lévő tárgyak károsodása esetén is fizetnek, akkor is, ha Te voltál a vétkes fél.

 

Személyi sérülések

 

A vagyoni károk közé sorolandó, amikor a baleset kapcsán felmerülő személyi sérülések miatt téríteni kell a gyógyszerek, a kezelések vagy az ezek miatt felmerülő útiköltség díját. Amennyiben a sérült fél táppénzt kénytelen igénybe venni, akkor a táppénz és a teljes munkabér közötti különbözetet is térítenie kell a kár okozójának. Ennek a különbözetnek a mértékét a károsultnak alá kell támasztania munkabér papírokkal vagy fizetési jegyzékkel.

 

Sérelemdíj

 

Ide az a térítés tartozik, aminek nem a konkrét anyagi kárpótlás a célja. Egy baleset során ugyanis nem csupán azonnal gyógyuló vagy testi sérüléseket lehet átélni. A sérelemdíjjal egyrészt térítésre kerül, hogy a károsultnak sérült az egészséghez való joga. Így ez az összeg nem konkrét jogszabályi keretekhez van kötve, sok tényező befolyásolja (például a gyógyulás időtartama, esztétikai elváltozások, az elszenvedett fájdalom mértéke, a maradandó károsodások és azok súlyossága, stb.)

 

Ezenfelül pedig meg kell, hogy említsük a baleset pszichés hatását is. Egy ilyen esemény még egy felnőtt ember esetén is komoly mentális problémákat, akár fóbiákat is okozhat, ami szakember bevonását teszi szükségessé. Egy gyermek esetében azonban sokkal hosszabban kiható gondok lehetnek ebből, ami megfelelő terápiás kezelés nélkül az egész életére kiható károkat okozhat. Éppen ezért a sérelemdíj megállapításánál figyelembe veszik a károsult személy életkorát is. Amennyiben a sérelemdíj mértéke vita tárgyát képezi, igazságügyi orvosszakértő tudja alátámasztani az összeg mértékének létjogosultságát. Ezt a térítési díjat a bíróság általában egy összegben határozza meg, figyelembe véve minden olyan körülményt, ami kihatással volt a balesetre és a károsultak jövőbeni helyzetére.

Utoljára frissítve: 2022-09-20 09:07:39

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>