. Ma Eufrozina napja van.
A baleseti kártérítés típusai
2022-09-15 16:51:52
A baleseti kártérítés típusai

A baleseti kártérítés típusai

Vagyoni károk

 

Elsősorban ez alatt egy közlekedési baleset során a megsérült gépjárművek javíttatási költségeit értjük, vagy amennyiben gazdaságosan nem javíthatóak (gazdasági totálkár), akkor a káridőpontkori értékének és a roncs értékének a különbözetét értjük ezalatt. 

 

Neked van már minden váratlan élethelyzetre vészhelyzeti megoldásod? Ha még nincs, köss online gépjármű biztosítást, és indulj útnak bármikor teljes nyugalomban!

 

A vagyoni károk kategóriájába esnek azok a tárgyak is, amik a baleset során a gépjárműben voltak, és ebből kifolyólag tönkrementek. Egyes felelősségbiztosítások a saját autóban lévő tárgyak károsodása esetén is fizetnek, akkor is, ha Te voltál a vétkes fél.

 

Személyi sérülések

 

A vagyoni károk közé sorolandó, amikor a baleset kapcsán felmerülő személyi sérülések miatt téríteni kell a gyógyszerek, a kezelések vagy az ezek miatt felmerülő útiköltség díját. Amennyiben a sérült fél táppénzt kénytelen igénybe venni, akkor a táppénz és a teljes munkabér közötti különbözetet is térítenie kell a kár okozójának. Ennek a különbözetnek a mértékét a károsultnak alá kell támasztania munkabér papírokkal vagy fizetési jegyzékkel.

 

Sérelemdíj

 

Ide az a térítés tartozik, aminek nem a konkrét anyagi kárpótlás a célja. Egy baleset során ugyanis nem csupán azonnal gyógyuló vagy testi sérüléseket lehet átélni. A sérelemdíjjal egyrészt térítésre kerül, hogy a károsultnak sérült az egészséghez való joga. Így ez az összeg nem konkrét jogszabályi keretekhez van kötve, sok tényező befolyásolja (például a gyógyulás időtartama, esztétikai elváltozások, az elszenvedett fájdalom mértéke, a maradandó károsodások és azok súlyossága, stb.)

 

Ezenfelül pedig meg kell, hogy említsük a baleset pszichés hatását is. Egy ilyen esemény még egy felnőtt ember esetén is komoly mentális problémákat, akár fóbiákat is okozhat, ami szakember bevonását teszi szükségessé. Egy gyermek esetében azonban sokkal hosszabban kiható gondok lehetnek ebből, ami megfelelő terápiás kezelés nélkül az egész életére kiható károkat okozhat. Éppen ezért a sérelemdíj megállapításánál figyelembe veszik a károsult személy életkorát is. Amennyiben a sérelemdíj mértéke vita tárgyát képezi, igazságügyi orvosszakértő tudja alátámasztani az összeg mértékének létjogosultságát. Ezt a térítési díjat a bíróság általában egy összegben határozza meg, figyelembe véve minden olyan körülményt, ami kihatással volt a balesetre és a károsultak jövőbeni helyzetére.

Utoljára frissítve: 2022-09-20 09:07:39

További híreink
Letartóztatták Gyenes Leventét
Letartóztatták Gyömrő polgármesterét – adta hírül a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a NAV nyomozói a napokban őrizetbe vették, majd a bíróság csütörtökön le is t...
2022-09-16 10:15:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Miért érdemes MABISZ minősítéssel rendelkező biztonsági ajtót vásárolni?
Egy új bejárati ajtó vásárlása során az emberek többsége általában az alapanyagot, a méretet, az árat, az elérhetőséget és a megjelenést figyeli elsősorban, az olyan jell...
2022-09-15 16:48:48, Hírek, Fókuszban Bővebben
Kecske, káposzta - Rogán Antalhoz kerül a közpénzek felhasználását ellenőrző állami hivatal is
Egy kedd este megjelent kormányrendelet szerint szerdától már nem a miniszterelnök, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszteri rangú vezetője irányítja a Kormányzati...
2022-09-14 19:49:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szőnyi Ildikó, a '80-as évek szépséges magyar topmodellje az áldozata a Nyúlnál történt vasúti balesetnek. Az ...
Bővebben >>