. Ma Auguszta napja van.
50 millióért írták át a dalt, hogy az az 56-os emlékév himnuszává váljon
2016-08-20 03:32:08
50 millióért írták át a dalt, hogy az az 56-os emlékév himnuszává váljon

50 millióért írták át a dalt, hogy az az 56-os emlékév himnuszává váljon

Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány 50 millió forintot fizetett egy dal átírásáért, ezért Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel és adatigényléssel fordul Lázár Jánoshoz.


Mint ismert 50 millió forintos költségvetésből készíttetett a kormány "rockhimnuszt" az 1956-os emlékévre. A 444.hu most kiderítette, hogy az elkészült dal valójában csak a szerző korábbi művének átírása, melyet egy miamii kosárlabdacsapatnak írt. 

 

Szabó Szabolcs "Hogyan lehetséges, hogy egy már külföldön korábban felhasznált dal lett az ’56-os emlékév dala?" címen írásbeli kérdéssel fordul Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy megtudja: Valóban 50 millió forintba került e a dal.

 

Tudott e a Kormány illetékes állami vezetője a tényről, hogy ezt egy újrafelhasznált dal. Valamint, hogy miért állították azt az emlékév szervezői, hogy egy új, eredeti műalkotásról van szó?

 

Szabó Szabolcs adatigénylést is benyújt Lázár Jánosnak, hogy a dalszerzővel kötött szerződés részleteit megismerhesse.

 

Ha Lázár János válaszából valamint a szerződés részleteiből bebizonyosodik, hogy a dal megrendelésével közpénzt pazaroltak, vagy a szerződések aránytalanul drágák, akkor az Együtt hűtlen kezelésért feljelentést fog tenni.

 

Az Együtt felháborítónak tartja, hogy a kormány 50 millió forintot fizetett egy dal átírásáért. Ráadásul a tény, hogy a kormány egy sportinduló szövegének átiratával kívánja ünnepelni Magyarország egyik legfontosabb nemzeti ünnepét, méltatlan az 56-os hősök emlékéhez. Az Együtt szerint a magyar nemzeti történelem e kiemelt eseménysorozatának 60. évfordulója pártpolitikától függetlenül méltó állami megemlékezést kíván.


...

Az Orbán-kormány láthatóan 1956 emlékében is csak egy alkalmat lát a lopásra, hiszen nem tudunk olyan Miamiban élő amerikai sportolóról, aki részt vett volna a magyar forradalomban. Kevés olyan alkalom van, amikor ennyire egyértelmű, hogy az Orbán-kormány semmibe veszi a magyarság és a nemzet szimbólumait: az országnak elvileg egy újrahasznosított amerikai sporthimnusszal kellene emlékeznie a múlt századi magyar történelem leghősiesebb eseményére, mintha az orosz tankok elleni félelmet nem ismerő ellenállás egyenértékű lenne pár három pontos dobással vagy más amerikai sporteredménnyel.


A Demokratikus Koalíció szerint a kormány páros lábbal tipor az ’56-os forradalmárok emlékén a lopott amerikai dallal. A DK felszólítja Orbán Viktort, hogy kérjen bocsánatot a magyaroktól és fizettesse vissza a dalért kifizetett 50 millió forintot! A DK szerint a magyar forradalom és szabadságharc emléke igenis megérdemel egy új, valóban az emlékezés szellemében megírt művet, persze éppen a Fidesztől tudjuk, hogy "az 1956-os forradalomra emlékezni senkinek sem kötelező". - tette hozzá Gréczy Zsolt szóvivő.

 

OS

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>