. Ma Emma napja van.
5 évvel a katasztrófa után kárt térít az állam
2015-02-22 06:09:01
5 évvel a katasztrófa után kárt térít az állam

5 évvel a katasztrófa után kárt térít az állam

A kormány döntése szerint az állam pénzbeli segítséget nyújt a vörösiszap-katasztrófa magánszemély károsultjai javára nem vagyoni káruk megtérülése érdekében. A költségvetésben elkülönített 400 millió forinttal fedezett segítségnyújtás a bíróság által jogerősen megállapított nem vagyoni kár tőkeösszegére és a követelésnek a felszámolási eljárásban történő nyilvántartásba vételéért fizetett díjra terjed ki.

 

2010 őszén Magyarország legnagyobb károkat okozó ipari-környezeti katasztrófája sújtotta Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely és térségük lakóit. A kormány a történtek súlyát felmérve azonnali és hathatós lépéseket tett az elszenvedett károk enyhítése érdekében, csak az első évben összesen több mint 35 milliárd forintot költött védekezésre, helyreállításra és újjáépítésre. A környezeti károkat számottevő emberi és anyagi erőforrások mozgósításával, jelentős társadalmi összefogással szinte maradéktalanul sikerült elhárítani. A kormány új lakóházakat épített vagy vásárolt minden, otthonát vesztett károsultnak. A három településen összesen több mint 100 ház épült így fel.

 

A kormány az elmúlt két évben több mint 2,1 milliárd forintot biztosított a MAL Zrt. számára előírt hatósági és egyéb kötelezések végrehajtásának finanszírozására. A kapcsolódó kormányhatározatok végrehajtása több ütemben, jelenleg is zajlik.

 

A legutóbbi kormánydöntés azon a 70-80 családon segít, akik többnyire a lakóhelyük elvesztésével járó lelki trauma vagy a lúg okozta maradandó égési sérülések miatt kérnek nem vagyoni kártérítést. A jogosultaknak közigazgatási hatósági eljárás megindítását kell kérelmezniük a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál.

 

A kérelemhez mellékelni kell a bíróság jogerős döntését, a nyilvántartásba-vételi díj megfizetését igazoló dokumentumot és egy nyilatkozatot, amelyben a magánszemély az állam javára engedményezi követelését.

 

 

 

MTI

Fotó: Fotóklikk.hu

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>